България отново с погрешна геополитическа позиция СНИШАВАНЕ, СНИШАВАНЕ, СНИШАВАНЕ... А ПОСЛЕ?!

Grigor Lilov 

Сега, в този час, преди десетина минути започна разговора на президента Румен Радев и македонския премиер Зоран Заев с Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Непосредствено преди това завърши работната им закуска  с еврокомисаря по разширяването Оливър Вархеи и словенския премиер Янез Янша, чиято държава председателства ЕС.
.
Темата е "ЕС и Западните Балкани", заради което се свика и срещата на високо равнище в Бърдо, Словения. 
Онзи ден американският президент Джо Байдън и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен разговаряха половин час по искане на Вашингтон. В 16 реда на изявлението на Белия дом по този повод една четвърт са посветени на Западните Балкани.
Така имаме коалиция на настояващите – ЕС и САЩ срещу България - нежелаещия приемането на Северна Македония в ЕС. 

Според мен нашите отношения с Македония катастрофираха с нелогичния разрив с Македонската православна църква - Охридската архиепископия, която помоли Българската православна църква да ѝ стане църква-майка и получи отказ! 
По този повод през март 2018 г. у нас довтаса агента на КГБ руският патриарх Кирил и люто се накара на политическия ни и църковен елит. И елитът ни клекна, както отбелязах тогава. 
.
Църковният клир и държавата се снишиха, докато премине вятъра по знаменития тодорживковски лаф. Българската църква не само отказа приемствеността, но и българската държава я последва. 
А можехме да прегърнем тази приемственост. Това щеше да бъде сериозен аргумент в сегашните исторически и културни спорове. 

Прегръщайки я, дори можеше с тържествено литейно шествие България и БПЦ да върнат короната на охридските архиепископи, прибрана у нас по времето на Първата световна война. Да я върнат като символ на приемането на приобщаването на Македонската църква към БПЦ
Вместо това и в двете държави се разрази неистова пропагандна кампания една срещу друга, подстрекавана и отвън - от Москва с помощта на Белград.  
Сега „вятърът” се превръща в буря за България благодарение и на онова снишаване, продължаващо и сега. 
За мен е абсолютно безспорно, че позицията на България обслужва единствено великосръбския национален шовинизъм и геополитиката на Кремъл. 

*** снимка на короната
Златната корона е част от Секретен фонд на културни ценности. 
В последните му години – след разсекретяването му през 1992 г. от тъмните подземия на Съдебната палата в София, изпод пепелта на тонове въглища са изровени няколко стари военни сандъка. По тях още стояли непокътнати печатите на две от българските дивизии, сражавали се в Първата световна война в Македония и Одринска Тракия.
Вътре в тях са били непокътнатите съкровища на Охридската архиепископия. В сандъците имало предмети от злато и сребро, свети мощи, златовезана плащаница и ценни икони. 
Как са се оказали у нас?
По времето на Първата световна война отряд, воден от професорите Богдан Филов, Йордан Иванов и Атанас Иширков, събира и пренася в България културни ценности. Заради Ньойския договор те са укрити, за да се водят като изгубени.

Фейсбук