България се лиши от ползите на Анкара след срещата между Путин и Ердоган

След срещата между Путин и Ердоган на 9 август в Санкт Петербург, Анкара възобнови своята енергийна стратегия. Без да бъде производител на природен газ, Югоизточна Турция цели да се превърне в регионална енергийна платформа. Предстои построяването на „Турски поток", който ще захрани турската икономика и югоизточна Европа.

В момента Турция е зависима 80% от руския природен газ. При построяването на „Турски поток" Анкара ще спечели за себе си преференциални цени за „синьото злато" и съответно транзитни такси от газопровода.

Освен това Турция, заедно с Русия, се превръща във важен фактор за снабдяване на Европа с въглеводороди.

България се лиши от тези три ползи, които получава Анкара поради това, че се подаде на натиска на Брюксел и Вашингтон и прекрати строителството на „Южен поток". Като официална причина тогава бе изтъкнато неизпълнението от руска страна на условията на Третия енергиен пакет, които по-късно се оказа, че не са в сила при строителството на германския газопровод „Северен поток-2".

 

Русия ще финансира и ще притежава 50,1% от „Турски поток", който ще бъде построен до границата с ЕС. След това строителството на газопровода на европейска територия може да бъде продължено само след писмено потвърждаване от Брюксел, че проектът е с приоритетен статут. На територията на ЕС местните газоразпределителни мрежи, според руската страна, ще бъдат грижа на големите компании като OMV, Shell, BASF и други, коментира Боян Чуков, цитирайки публикация на в. „Монд" от 16 юли 2016 г.

cross.bg