България ще търси от Франция и Швеция ”Мираж” или ”Грипен” да пазят небето ни до идване на Ф-16

”България ще обсъди с Франция и Швеция вариантите за използване на изтребителна авиация до идването на първите Ф-16 през 2025 година”, това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

"Разговорите с френската делегация са днес, а с шведската - във вторник", посочи Стоянов.

 

"Засега идеята е "Мираж - 2000-5", който е един добър самолет, и беше свален от експлоатация във Франция само преди месец-месец и половина. Шведската очакваме да дойде на 20-ти септември и очакваме все още отговори от САЩ и от Израел. Алтернатива друг да дойде вместо нас да пази не искам даже и да помислям, че има", допълни той.

 

Въпросът стана важен, след като стана ясно, че доставката на Ф-16 ще се забави до 2025-та година, а ресурсът на сега използваните МиГ-29 е до 2023-та година.

 

"Ресурс в момента имаме до средата на 2023-та, но при силно ограничена летателна дейност. За мен е много обезпокоително. Целта е да се вземат двигатели, да се монтират на самолети МиГ-29, да осигурим в срок - до края на 2023-та носенето на бойното дежурство, изпълнението на задачата по "Еър полисинг". Имаме пари. Над 40 милиона са заделени", обясни министърът.

https://frognews.bg/novini/balgariia-shte-obsadi-frantsiia-shvetsiia-mir...