Българският съюзник на Льо Пен под светлините на прожекторите за трансграничен трафик на лекарства

снимка : Marine Le Pen à Sofia [Vassil Donev/EPA/EFE]

От: Георги Готев

"Веселин Марешки спечели международна известност, когато френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен го избра за свой политически съюзник в България. Но нещата започнаха да се объркват, когато Марешки загуби европейските избори през май. Сега съдиите го разпознаха като водещ на трансграничната мрежа на трафиканти на лекарства.

Марешки, лидерът на популистката партия "Воля", е успешен бизнесмен в България. Специалността му е твърда отстъпка на дребно. Той притежава верига бензиностанции и верига аптеки, които - по неясни причини - му дават възможност да продава гориво и лекарства под пазарната цена.

Използвайки антимонополния билет, ПП "Воля" ръководш  група от 11 души в Народното събрание след парламентарните избори от 2017 г. Въпреки че Марешки официално е в опозиция, той подкрепя правителството на Бойко Борисов.

Марешки беше избран от Марин Льо Пен за свой партньор в България, страна, която тя посети два пъти в периода преди изборите за Европейски парламент миналия май. По онова време Льо Пен се нуждаеше от партньори в няколко държави от ЕС, за да състави политическа група в Европейския парламент .

За разочарование на Льо Пен партията на Марешки пропадна на изборите, като получи едва 3,62% от гласовете, доста под прага от 5,88%, необходим за изпращане на български представители в Страсбург. Това обаче не беше липса на разходи за предизборна кампания: Воля похарчи 725 000 евро в европейската предизборна кампания, което е най-голямата сума спрямо броя на спечелените гласове в България.

Неприятностите на Марешки можеха да спрат там. Но когато вали, се измокряш, както се казва, а по-късно българският бизнесмен се забърка в съдебните дела, свързани с трансграничната мрежа на трафиканти на лекарства.

В дълъг разследващ доклад Валя Ахчиева, известна в България журналистка, изложи Марешки като водещ зад мрежата. Миналата седмица тя спечели съдебно дело, което Марешки възнамеряваше срещу нея, за клевета.

До януари Ахчиева беше водеща на седмична телевизионна програма, наречена „Открито“, излъчвана по националната телевизия на България БНТ. Но шоуто й бе отложено и от януари тя работи за уебсайта EUelectionsBulgaria.eu и за EURACTIV България .

На 1 октомври тя публикува статия за EURACTIV България , озаглавена: „Мон Чер Веселин, това е политически процес срещу журналист!“. Тя използва френския израз „mon cher Vesselin“ във връзка с Марин Льо Пен, която публично нарече Марешки с такива термини.

Ретроспекция

В статията си Ахчиева започва с ретроспекция отпреди две години, когато пътува до Мерциг, столицата на окръг Мерциг-Вадерн, Саарланд, за да се срещне с ръководители от немската фармацевтична компания Kohlpharma.

На път за Германия тя получи съобщение от компанията, която отменя планираните им срещи. „Очевидно Kohlpharma са се вслушали в съветите на своя балкански партньор да не застават пред камерата ни“, пише тя.

Въпреки затрудненията, Ахчиева продължи пътя си, следвайки пътека, която започна да разкрива, при което скъпите животоспасяващи лекарства, внесени в България на ниска цена и възстановими от държавата, незабавно бяха реекспортирани в компании от европейски страни. Там лекарствата се продаваха на много по-високи цени.

Тези лекарства липсваха в аптеките в България, а пациентите, които се нуждаеха от тях, бяха лишени от лечение. „В същото време онези, които управляват схемата, печелят огромни печалби, очевидно без никакви угризения, за сметка на болните“, написа Ахчиева и добави, че по този начин тя идентифицира паралелен износ в схема от компании в медицинския бизнес на семейство Марешки.

Ахчиева замина за Германия, за да покаже на „Колфарма“ фактурите, издадени от свързаната с Марешки компания „Tradenet България“. Според тях Tradenet България продава на Kohlpharma лекарство, наречено Humira, за 2396 лева (1225 евро).

"Хумира" е предназначено за пациенти с ревматоиден артрит. В Германия Kohlpharma преопакова българската "Хумира" (Humira), която след това става германска. А "Хумира" отива в аптеките в Германия на цена 1862 евро.

Ахчиева пише: „Tradenet България е свързана със семейство Марешки: руската гражданка Нина Катченко е закупила въпросната компания от майката на Марешки - Веска Марешка, и е направила последната свой прокурист. Човек трябва да завърти бизнеса в България, защото Катченко е на възраст над 70 години и живее в малкото село Дубовка, близо до Волгоград, Русия, на семейни начала с бащата на съпругата на Веселин Марешки - Светлана Марешка. “

Ачиева обяснява, че "Хумира" идва в България от производителя - американската компания AbbVie на цена от 1823 лева (932 евро). За пореден път вносителят е компания, свързана със семейство Марешки - Pharmnet.

Тя продължава: „Като се има предвид, че семейството притежава и аптечната верига„ Марешки “в България, става ясно какъв огромен бизнес става въпрос. Внасят от САЩ нискотарифно лекарство за България, което се заплаща от Здравната каса и след това го изнасят в Германия на два пъти по-висока цена! И българските пациенти остават без лечение. "

В същото време Ахчиева установи, че в две аптеки от веригата „Марешки” на пациентите са продадени "Хумира", с опаковка на български език, но надписът върху инжекционния разтвор е на турски.

Заключението й е, че българските аптеки продават лекарства, контрабандирани от Турция. Вносът на лекарства от Турция е забранен, тъй като е страна извън ЕС, която няма двустранни споразумения за такава търговия. Така Ахчиева замина за Турция, където се оказа, че въпросните лекарства в аптеките са два пъти по-евтини, отколкото в България ...

Ахчиева пише колко се е изненадала, когато представителите на Кохфарма започнаха да говорят за Марешки и българската политика, преди тя дори да спомене името му. Казва, че е дошла да поиска потвърждение за бизнеса им с Катченко, но те започнали своя отговор с политиката в България!

Ахчиева казва, че през 2017 г., когато приключи разследването си, тя повдигна въпроса: потвърждава ли Kohlpharma, че има връзка между политиката и медицинския бизнес в България?

Политически процес

Разследващият журналист пише, че днес тя може да отговори: Да, има такава връзка. И тя се превърна в политически процес срещу нея.

Веселин Марешки, заедно с майка си, 74-годишната Веска Марешка, както и две от техните семейни компании заведоха дело срещу Ахчиева за това, че уж им нанася неимуществени вреди със седем излъчвания по БНТ през 2017 и 2018 г. Твърди се, че Марешки претърпял стрес, психически дискомфорт и тревожност, защото излъчванията на нейното журналистическо разследване,  предизвикало негативно обществено отношение към ищците в много други медии.

Гражданското дело се гледа в Софийския районен съд в две съдебни заседания. В съдебната зала бяха гледани телевизионните предавания. Разпитани са свидетели. Адвокатите на Марешки доведоха двама заместници от партия "Воля", които дават показания срещу Ахчиева.

Всеки детайл от нейната журналистическа работа обаче беше потвърден от съда. Случаят беше закрит на първа инстанция и тя го спечели. Съдът реши, че няма клевета и косвено - че Марешки наистина управлява трансгранична мрежа от трафиканти на лекарства

Нейният адвокат Александър Кашъмов с практика по делата за правата на човека направи делото, че това очевидно е политически процес.

"Когато заместник-председател на парламента и лидер на политическа партия, представена в правителството на страната, образува дело срещу журналист, който е разследвал бизнеса му, няма друг начин да се тълкува и разбере такъв случай", заяви той ."

[Редактиран от Фредерик Симон]

https://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/le-pens-bulgarian-ally-under-the-spotlight-for-cross-border-medicine-trafficking/?fbclid=IwAR2ceozr1mpPJ04Q8puYK2KSnMb_vtWoI3pD40w-0w-QMfTUgd6H8LhTNs0