Бъчварова обяви: Няма нужда от ограда по гръцката граница

„Няма случай, в който да сме установили нелегално преминаване от гръцката страна и гръцките власти да не са приели обратно нарушителите, които ние сме заловили“, увери вътрешният министър

На България е предложена помощ за изграждане на съоръжения по българо-гръцката граница, но тя ги е отхвърлила. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на блиц-контрол в Народното събрание в отговор на въпрос на депутата от партия „Български демократичен център“ Росен Петров.

Разговарях със сръбския ми колега и той ме увери, че потокът от България не е толкова голям, колкото са го обявили преди няколко месеца, каза Бъчварова. На 22 юли властите в Белград създадоха съвместни военно-полицейски екипи, които да патрулират по българската и македонската граница с цел спиране на нелегалната миграция.

„Предложението, което беше отправено към България беше за подпомагане в изграждането на съоръжение по българо-гръцката граница, което ние отхвърлихме по принципни съображения и до ден-днешен смятаме, че не е необходимо такова съоръжение“, заяви Бъчварова.

 

Според нея първото ниво на действия по отношение на справянето с мигрантската вълна и миграцията е гарантирането на сигурността на външните граници чрез проверки и защита.

„Няма случай, в който да сме установили нелегално преминаване от гръцката страна и гръцките власти да не са приели обратно нарушителите, които ние сме заловили“, увери вътрешният министър.

Румяна Бъчварова заяви още, че всички усилия са насочени към гарантиране на сигурността на външните граници. До този момент няма държава на ЕС, която да е казала, че не се справяме с това, посочи още министърът. / bultimes.com/