Бюджет от 216 млн. лв. - общините ще могат да кандидатстват за средства за индустриални паркове и зони

Атанас Пеканов (в средата) посочи програмите, по които общините ще могат да кандидатстват за финансиране.

 

Правителството работи активно по въпроса за публична подкрепа на индустриални паркове и зони, съобщи вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), която се провежда в курорта Албена. По думите на Пеканов, цитиран от БТА, бюджетът в това направление е 216 милиона лева. Предстои да бъдат отворени още няколко процедури, от които ще се възползват общините.

Надявам се през ноември да стартира програмата за енергийна ефективност на сграден фонд, каза още вицепремиерът. Пеканов припомни, че по седем от оперативните програми през последните месеци одобрените европейски средства са 14 милиарда лева плюс 2 милиарда национално съфинансиране. И уточни, че парите ще бъдат за подобряване на потенциала на човешкия капитал чрез образование и квалификация, модернизиране на транспортната инфраструктура с фокус върху Северна България и тунела под Шипка, управлението на водите, модернизацията на малките предприятия, дигитализацията, кръговата икономика.

Остава да бъдат одобрени още няколко оперативни програми, каза още вицепремиерът. Според него тази за наука и иновации може би до седмица ще бъде подадена в Брюксел, като надеждата е тя да бъде одобрена бързо. Програмата „Региони в растеж“ в основната си част е финализирана, но към нея вървят плановете за справедлив преход, за които текат все още разговори с Европейската комисия, допълни Пеканов.

За Плана за възстановяване и устойчивост вицепремиерът посочи, че той ще позволи да бъде избегнат рискът във времена на кризи да страдат публичните инвестиции. Планът гарантира, че този тип проекти няма да бъдат отложени, а ще бъдат реализирани бързо, каза Пеканов.

Служебният кабинет изготви всички закони, за да започнат плащанията по Плана, допълни вицепремиерът. Според него трудности има около Закона за енергетиката, чиято цел ще бъде постигане на декарбонизация и ефективна енергийна система.

 

Текущият парламент трябва да се съсредоточи върху приемане на тези закони, за да се реализира второто плащане по Плана, посочи Пеканов. И допълни, че за първото плащане държавата е изпълнила ангажиментите си и всичко е в ръцете на ЕК

https://offnews.bg/ikonomika/biudzhet-ot-216-mln-lv-obshtinite-shte-moga...