Бюлетина след поискване за референдума, Трифонов ще агитира с Инициативен комитет

"Шоуто на Слави" създава Инициативен комитет, който да агитира за инициирания от екипа на Трифонов референдум.

Допитването ще се проведе заедно с президентския вот на 6 ноември, а събирането на подписи за ИК на "Шоуто на Слави" започва от днес. Според изискването са необходими 2500 подписа. 

Пунктовете за събиране на подписи за регистрацията на Инициативния комитет от „Шоуто на Слави“ ще работят на 14, 15, 16 и 17 септември от 17:00 до 19:00 часа. В столицата подписи ще се събират на кръстовището на бул. „Витоша“ и ул. „Солунска“ и в хотел „Рила“, офис 218 – Клуб на Гражданско движение „ДНЕС“, в Пловдив пред Централна поща, в Перник на площада пред пощата и в Ботевград в клуба на ДНЕС на площад "Сарански", обявиха от "Шоуто на Слави". 

На изборите гласоподавателите няма да получават автоматично бюлетина за референдума, ако не си я поискат сами, е решила ЦИК на 7 септември, съобщи Капитал. Решението е взето с 14 гласа "за", трима против - Иво Ивков, Мария Мусорлиева и Цветозар Томов, при 17 присъстващи. Трима от членовете на ЦИК не са били в залата. 

Съгласно чл. 23 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението, за което се гласува, се смята за прието, ако във вота са участвали не по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори и ако повече от половината от участниците в референдума са гласували с "да". Ако предложението не е прието, нов референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години. А ако участвалите в референдума са по-малко от тези на последните парламентарни избори, но над 20 % от всички избиратели, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението се внася в Народното събрание за разглеждане и предприемане на мерки за решаване. 

http://offnews.bg/