Васил Божков - Черепа купил дял в грузинската държавна лотария

Когато грузинската национална лотария заработи отново, тя ще е собственост на двама опитни бизнесмени. Но само един от тях е известен с прякора „Черепа“.

На 4 август грузинското правителство продаде 25% от акциите на националната лотария на Васил Божков, добре позната фигура от криминалния контингент с успешен хазартен бизнес в България.

Останалите 75% отидоха при компания собственост на грузинския бизнесмен Каба Гурцкая, чиито телекомуникационни интереси включват и бизнес връзки с България.

Според тръжното споразумение, двамата би трябвало да са платили поне 5 милиона щатски долара за да поемат управлението на лотарията от Министерството на финансите на Грузия.

Министерството загуби около 90 млн. щатски долара от август 2011 г. насам, след като даде мажоритарен контрол над лотарията на 24-годишния зет на бившия министър на отбраната Давид Кезерашвили. Кезерашвили избяга от Грузия след като беше обвинен в кражба на десетки милиони в пари в брой и имоти. Лотарията затвори временно на 1 септември.

Според правилата на наскоро проведения търг, новият собственик трябва да има поне пет години опит в лотарията.

Божков със сигурност има опит. Той се е сдобил с прякора „Черепа“ заради необичайната форма на главата му. Включването му в бизнеса с грузинската лотария беше съобщено за първи път от on.ge.

Божков навлиза в хазартния бизнес в началото на 90-те години, когато в България приключва ерата на комунистическия режим. През 1992 г. той регистрира финансова компания с името „Нове“, а през 1993 г. фирмата за хазарт „Еврофутбол“. И двете компании са все още активни, с малко по-различни имена.

През 1993 г. Божков става съосновател на хазартната компания и бизнес с казина IGM. Друг съосновател, бизнесменът Илия Павлов, е прострелян и убит през 2003 г., само ден след като свидетелства в съда по процеса за убийството на бившия премиер на България Андрей Луканов. В продължение на няколко години IGM е най-големият играч на хазартния пазар в България.

Дипломатическа грама на Държавния департамент на САЩ от 2005 г., публикувана от Уикилийкс (публикувана в цялост първо от Биволъ), предоставя шокиращо описание на дейносттите на Божков: „пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет“, както и тесни връзки с други организирани престъпни групи.

Новият мажоритарен собственик, Гурцкая, е главен изпълнителен директор на CBS Group, чиито грузински компании включват интернет доставчиците Caucasus Online и Beeline, Railway Telecom, веригата престижни ресторанти в Тбилиси GMC Group и микробусната компания на община Тбилиси. Той е и мажоритарен акционер във винарската компания Iberia Wine Company.

Caucasus Online (Кавказ онлайн) притежава 100% от акциите на Caucasus Cable System Bulgaria (Кавказка кабелна система България), регистрирана в София. Кавказ Онлайн и българската компания Sofia Connect създадават Кавказка кабелна система България за поставянето на подводни кабели през Черно море.

Това е важен интернет маршрут между Европа и страните от Кавказ и Близкия изток. Гурцкая е инвеститор и в Georgian Service Network, компания, която е представител в Грузия на Daisy Technology, българска фирма с редица дейности, една от които е обслужване на скенери за кредитни карти в търговски обекти.

Грузинската лотария планира да започне да продава отново билети през февруари. Министерството на финансите отказа да коментира защо е одобрило Божков като собственик.

Опитите да получим коментар за Божков от CBS Group също бяха неуспешни.

Атанас Чобанов, Биволъ и Нино Шониа Nino Shonia, ifact.ge

Снимка: Булфото

https://bivol.bg/vassil-bozhkov-cherepa-georgia.html