Васко Кръпката: Хората не се събудиха, колкото очаквахме след соца, още харесват робството

Блусарят и Симеон Гаспаров разказаха за приятелството си по време на милиционерски бой в НДК

 

Васко Кръпката и журналистът Симеон Гаспаров разказаха за 30-годишното си приятелство пред БТВ. През 1987 г. двамата са на концерт в НДК на "Big daddy kingsey". Ралф Кинси от групата си спомня как публиката в Зала 1 са харесвали музиката, но са танцували по седнали. На последната песен обаче скачат и избухват. Милиционерите тогава започват да бият младите хора. Кръпката успява да се изкопчи и да се качи на сцената при музикантите и да пее с тях.

Те виждат какво се случва и не спират да свирят. Кръпката си спомня, че по време милицията в тази ситуация не смее да го пипне, за да не предизвика международен дипломатически скандал. Блусарят успява да избяга от НДК през задния изход. След няколко дни се срещат с Гаспаров до Софийския университет.

След 30 години двамата се срещат в САЩ в клуб, където пее Ралф Кинси. Той разказа, че си спомня за случая в България и заяви, че това е отворило очите, тъй като не е предполагал как живеят хората в източния блок - без права и с бой за нищо, както при чернокожите. "Хората не се събудиха толкова, колкото очаквахме след 1989 г. Все още доста от тях си обичат робството и милеят за социализма. Но все пак има промяна, поне имаме право на избор кой да ни управлява", коментира Кръпката. Той ще празнува падането на Берлинската стена с концерт в Лайпциг. 

https://www.faktor.bg