Веселина Томова: Вихри се схема за фалшифициране на изборните протоколи!

Веселина Томова: Вихри се схема за фалшифициране на изборните протоколи!Няма как да се докаже, но освен че се купуват гласове, във Варна се вихри и схема за фалшифициране на изборните протоколи. Това заяви пред BNews шефът на Afera.bg Веселина Томова. Според нея нито независимият кандидат за кмет Веселин Марешки, нито досегашният градоначалник Кирил Йорданов са добър избор от страна на варненци.

- Какъв ще бъде изходът от балотажа между Веселин Марешки и Кирил Йорданов във Варна?

- Истински потрес е настъпил в обикновения избирател. Въпреки че това е лицемерно и безотговорно, защото същите тези варненци бяха предупреждавани не веднъж от мислещи журналисти и анализатори, че ще се стигне точно до такъв балотаж. Насъпила е една паника, отвращение от това, което се случва, още повече след като наблюдавахме 3 последователни дебата между двамата.

И единият, и другият показаха абсолютна махленщина, невероятно безобразно поведение.

Във Варна се коментира най-много дебата на TV7, воден от Николай Бареков на живо в морската столица. Бареков успя да измъкне като че ли истинското лице и на двамата.

Този дебат се тегли и от сайта на TV7, и от Youtube, гледа се и се обсъжда като някакъв смешно-трагичен филм.

Оттук нататък следва това, че един от двамата неминуемо ще стане кмет, дори и с два-три гласа разлика.

От няколко дни във Варна нашумява една идея, която се разпространява и в социалната мрежа Facebook - варненци да гласуват протестно с невалидни бюлетини, т. е. със зачеркване и на двамата кандидати.

Аз не знам до какво би могло да доведе това. Изключително съм скептична, че такъв народ, като варненския, който допусна да се стигне до такъв позор, може да направи някаква своеобразна „революция“, да неглежира изборите, за да се стигне до нови местни избори за кмет на Варна.

Най-интересното е, че Варна пак бие рекордите по всякакви политически, цветови поддръжки. До този момент почти 3 мандата БСП поддържа изключително Кирил Йорданов, а сега червените официално застанаха зад Веселин Марешки.

Десните кандидати, в лицето на Синята коалиция, плюеха Кирил Йорданов, а сега застанаха зад него. Изключително смешно е и това, че и лидерът на РЗС, който се пънеше да разкрива страхотни компромати и бомби за Фараона, както той наричаше Кирил Йорданов, също застана зад Марешки.

Лично Яне Янев демонстрираше, че ще извади разработки на ДАНС, които са потредаващи за Марешки, а сега му дадеподкрепа.

Нито единият, нито другият стават за лице на Варна, не защото Кирил Йорданов няма качества, напротив. Просто Кирил Йорданов изтърва катастрофално последния мандат, както и контрола върху екипа, който има, допусна корупцията в община Варна да се разрастне. Това няма как да убеди варненци, че може да бъде преодоляно в евентуален четвърти мандат.

Марешки пък е просто смешка, като демонстриране на някакъв „професионализъм“. Той може да е много добър мениджър в своя аптекарски бизнес, но по никакъв начин не е дал да се разбере, че има качества да води един град.

Гуцанов от БСП се прояви като един истински страхлив плъх, защото изтърва шанса на живота си - да покаже, че може да бъде достоен опонент на балотажа срещу Йорданов. Загуби правото си да влезе на балотаж, тъй като влезе в съглашателство с Веселин Марешки, много преди първия тур на изборите.

- Вярно ли е, че изборът между Йорданов и Марешки е все едно да нямаш избор?

- Да, абсолютно е така. Ние, варненци, вече сме се гръмнали. Когото и да изберем, смисъл от вота няма да има. Хората, гласували за Йорданов са изключително малко, в сравнение с тези, които са гласували на предишни местни избори. Марешки пък се представя за ангела небесен, който ще спаси Варна от Кирил Йорданов, което е смешно.

Обществена тайна е, че във Варна тоталното купуване на гласове се прави именно от Марешки и е гротескно някой да говори за чесност и за принципи, когато ползва схеми за купуване на гласове.

- Освен купуването на гласове, какви други нарушения имаше на първия тур на изборите?

- Няма как да се докаже, освен с изключителното съдействие на службите и МВР, но във Варна върви една схема от много години и тя е за фалшификация на протоколите в секционните комисии, както и в областната избирателна комисия. Легенди се носят за това как и чрез компютър, и чрез директна подмяна на секционни протоколи се натъкмяват крайните резултати особено, когато става дума за общинските листи. Има страхотно много сигнали. Има страхотни фалшификации, пренареждане на този вот. Не е работа на журналистите, а пък и на политиците, да разследват тези сигнали.

Апелирам службите, МВР и управляващите, като мнозинство в парламента, да се приеме закон или поправка в закона, който да дава възможност за ползване на СРС-та за разкриването на тези схеми и да бъдат заковано тоталното фалшифициране на вота.

Десислава ПЪТЕВА

www.bnews.bg