Вестниците в сряда

България губи първата крупна сума по линия на европейското финансиране заради бавно усвояване на средствата, съобщава „Сега”. Близо 200 млн. евро няма да достигнат до земеделците заради мудно вървящи процедури и липса на интерес към отделни мерки по програмата за развитие на селските райони. Сериозен риск от загуба на средства има през 2013 г., показват последните актуални данни на екипа на министър Томислав Дончев за очакваното изпълнение на оперативните програми към 31 декември 2012 г. Според изпратените към ЕК прогнозни данни общият размер на усвоените евросредства по програмата за развитие на селските райони от 2007 до края на 2012 г. ще стигне 1.177 млрд. евро (прогнозата не включва единствено направените разплащания в последния работен ден - 28 декември). В същото време определеният за този период лимит за усвояване на средства е 1.411 млрд. евро, или с 234 млн. евро повече. Неусвоените пари се губят, а това намалява и общия дял на европейско финансиране, което страната получава срещу плащаната ежегодно вноска за членство в ЕС.

newspaper-2

Кой каквото пожелае, каквото ни мисли, да му се случи двойно. На българите само хубавото - да са ми живи и здрави! Искам двойно да ми се случи на мен.” С това пожелание премиерът Бойко Борисов посрещна новата 2013 година. Той бе забелязан от тв камери пред Министерския съвет минути преди да изтече 2012 година, пише „Труд”. Според изданието Борисов тръгнал да празнува заедно с хората на площада “Ал. Батенберг”, когато бил спрян от медиите. Като най-голямо предизвикателство през новата година пред страната Борисов посочи успешното усвояване пари по еврофондовете. Според него само така България ще успее да запази финансовата си стабилност и нивото на доходите.

Властта започва да се схваща като единствен маршрут за успех и социално израстване. Интелигентността и талантът, наместо да се насочат към развиване на иновативни предприемачески проекти, които да изтеглят икономиката от кризата, се насочват към властови позиции в държавната йерархия”, казва в интервю за „Труд” социалният антрополог Харалан Александров. „Изследвания показват, че младите хора вече не искат да бъдат предприемачи, а държавни служители. Сред най-желаните кариери са тези в полицията и службите за сигурност, които традиционно се асоциират с тайна и безконтролна власт. Тоест младите вече са покварени. Те вярват, че властта е това, което те прави силен и богат. Не активността, не интелигентността и предприемчивостта. Това е истинска катастрофа - бедстващо население и подрастващо поколение, обзето от хищни мераци за власт”, допълва Александров.

Сред управляващите ни слушаме и виждаме хора, на които не вярваме, защото те не милеят за бъдещето на българина, защото те гледат с пренебрежение на просвещението и духовността, каза митрополит Йосиф, цитиран от „Стандарт”.

 

Въпреки запазването на данъчните и осигурителните ставки близо 1.6 млн. работещи българи и техните работодатели ще плащат по-високи осигуровки и данъци тази година, научаваме от „Сега”. Най-сериозно се увеличава тежестта за около 107 000 българи, които се осигуряват на максималния осигурителен доход. След като 4 години беше замразен на 2000 лв., от вчера той е 2200 лв. Само от техните социални осигуровки НОИ очаква 43.8 млн. лв. допълнителни приходи тази година. В същото време от увеличението на минималните осигурителни прагове, което засяга 1.38 млн. работещи в 58 икономически дейности, се очакват едва около 27 млн. лв. допълнително. Обяснението може да се търси във факта, че повечето от наетите в тези сектори и в момента работят за възнаграждения над праговете и ръстът им няма да доведе до увеличение на техните доходи.

Минималната работна заплата в България вече е 310 лева. От април ще бъдат увеличени и пенсиите. Най-голям ще е ръстът им за хората, които са се пенсионирали до 31 декември 2009 г. - 9,8%. За излезлите в заслужена почивка през 2010 г. увеличението ще е с 8,8 на сто”, припомня „Телеграф”.

През 2013 г. около 9500 българи няма да успеят да се пенсионират по общия ред заради продължаващото затягане на условията, научаваме от „Сега”. От вчера стажът и възрастта се увеличават с още 4 месеца. Така жените могат да получат пенсия на 60 г. и 8 месеца, а мъжете - на 63 г. и 8 месеца. Необходимият осигурителен стаж пък става съответно 34 г. и 8 месеца и 37 г. и 8 месеца. Крайната цел е възрастта за дамите да се увеличи до 63 г., за мъжете до 65 г., а стажът да стане съответно 37 г. и 40 г. За хората с недостигащ стаж изискуемата възраст за 2013 г. е 65 г. и 8 месеца, като трябва постепенно да стане 67 г., а стажът се запазва на минимум 15 г. От НОИ обаче смятат, че около 2000 българи ще намерят начин да се пенсионират по-рано.

 

Навръх Нова година на земеделския министър Мирослав Найденов му се наложи да се обяснява по обвинения, че разпродава защитени държавни територии край морето на безценица, разказва още „Сега”. Скандалът се разви в последните дни на миналата година. Природозащитникът Тома Белев обяви, че частна фирма е купила от държавния горски фонд 29 дка в местността Кокала между Равда и Несебър и вече заравнява за застрояване намиращите се там пясъчни дюни, които са защитена зона. Впоследствие беше разпространена информация, че държавата е ощетена от сделката с около 3.5 млн. лв., тъй като земеделското министерство е продало терена за 581 212 лв., а само ден по-късно земята е препродадена на много по-висока цена - 4 млн. лв.

 

Общинари, служители на онкологични болници и други чиновници от местната администрация продават информация за заможни болни и покойници без наследници, чиито апетитни апартаменти, терени или къщи после минават в ръцете на имотната мафия, твърди „24 часа”. За актуалния начин за присвояване съобщиха полицаи и дознатели, които разследват най-крупните кражби на имоти в центъра на София. От всяка сделка с подобно жилище или терен се прибират между 100 хиляди и половин милион лева. Няколко от най-големите банди в този сектор имат годишен оборот 3-5 млн. лева, изчислили експерти от МВР.

 

Кметовете, общинските съветници и целият градски съвет да бъдат отзовавани по искане на гражданите, е една от промените, която може да бъде вписана в новия законопроект за местното самоуправление, четем в „Труд”. Нормативният акт се обсъжда от експерти на правителството и екипи на Националното сдружение на общините. Идеята е в законопроекта да има отделна глава за гражданското самоуправление. Предвижда се хората в отделните общини (при ясно разписани правила, които още се бистрят) да отзовават съветник, кмет, кмет на кметство, ако не са доволни от работата му. Гражданите ще имат думата при определяне на имената на улици, при избора на почетните граждани, те ще могат да стопират решения на съветниците (извън определените от законите).

 

Два пъти по-ниска обща сума са похарчили българите за отбелязване на празниците в сравнение с миналогодишните Коледа и Нова година, показва проучване на ТНС ББСС, съобщава „Класа”. Според допитването гражданите са отделили по 72 лв. – сума два пъти по-ниска от миналогодишната и най-ниската измерена от началото на провеждането на предколедните проучвания на ТНС ББСС. Това, разбира се, не означава двойно намаляване на доходите на населението, а е по-скоро индикация за увеличаващата се предпазливост на населението имайки предвид риска от намаляване на доходите и/ или съкращения от работа, посочва изданието.

Най-подходящо през 2013 г. ще бъде инвестирането в злато, става ясно от прогнозите на няколко родни анализатори на световните фондови и стокови пазари, информира „Стандарт”. В момента благородният метал се търгува на цени около 1650 долара за унция. "Ако златото започне да поскъпва заедно с акциите и еврото, вероятно през годината ще достигне до 2000 долара", смята ръководителят на отдел "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев. Мнението му до известна степен подкрепя и Йордан Калоянчев, брокер "Международни пазари" в инвестиционния посредник "Карол". Според него златото ще продължи да е атрактивен инвестиционен инструмент.

По каfene.net