ВЗРИВ ОТ 2 МИЛИАРДА ЛЕВА КРАЖБА

Grigor Lilov

 

Какво показа аварията на газопровода край Ветрино?
Ами онова, което далеч назад във времето разследвах като идея за милиардна кражба чрез "Южен поток". И наскоро отново разследвах - същата идея, но вече реализирана като многомилиардна брутална кражба от Турски (Балкански) поток.
Платиха се милиарди за 484 км нова тръба. Но всъщност в значима част се ползва старата тръба от предишната транзитна мрежа на България. Затова кражбата по размери е около 2 милиарда, защото стари, съществуващи вече съоръжения са калкулирани като нови.
.
Само чуйте шефовете на Булгартрансгаз и босът му Владимир Малинов, които по националните медии заговориха за стари аварирали тръби. Толкова стари, че са от времето на социализма, (по техни думи от магистралния газопровод, строен 1986 и завършен 1988) и не издържали. И многократно акцентираха, че трасето не било първостепенно, а стар газопровод с локално значение.
Лъжат!
.
Някой ще каже - ами това не е Турски поток, а отклонение за Румъния.
 
Турски (Балкански) е, ЗАЩОТО ПРЕНОСЪТ НА ГАЗ БЕШЕ СПРЯН НЕ САМО ЗА ГЮРГЕВО, НО И КЪМ СЪРБИЯ И УНГАРИЯ.
Турски поток е, защото преносът за Гюргево е възстановен, но онзи за Сърбия и Унгария - не е. Сърбите обявиха, че са започнали да си доставят газ от Унгария.
 
.
Спряха преносът на газ на северозапад - към другите държави, защото аварираха, разцепиха се - засега две стари тръби от стар газов тръбопровод.
За него всякакви политици-крадци, лъжеексперти и журналя-мисирки протръбиха света, че е новият Турски поток с ново трасе и нови тръби.
Един взрив проглуши ушите за едни почти 2 милиарда задигнати. Предишните мои разследвания останаха без отзвук - като мълчалив вик. А сега?
 
Фейсбук