You are here

Високите цени на "свободния" пазар на енергетиката не доказват че има пазар, а че всичко у нас може да бъде подчинено на игрите на олигарсите и в името на печалбите

Ilian Vassilev

Високите цени на "свободния" пазар на енергетиката не доказват че има пазар, а че всичко у нас може да бъде подчинено на игрите на олигарсите и в името на печалбите.
Всички имат изгода от по-високи цени, за да се покрият безобразията със студения резерв - едни сигурни пари при наши хора. То е като в здравеопазването - наливаш пари и проблемите стават все по-големи. Но накрая на веригата все едни и същи потребители, които страдат.
Индивидуалните са относително защитени /до време/, но индустиралните ще го отнесат със сигурност.
И пак ГЕРБ се чудят кой ги сваля през енергетиката - отговорът е тяхната липса на гръбнак и на решителност. Раздават на всеки, договорят с олигарси и политици и в резултат всеки си прави каквото си иска. Най-лошото е, че "техни" хора стоят зад игрите с тока.
Има проблем и с това, че при интеграция на регионалния пазар, няма как местните индустриални потребители да бъдат субсидирани през евтин ток-. Търговците ще го продадат в чужбина.
Но никой не иска конкуренция и работещ свободен пазар, а сега го дискредитират, за да се върне регулацията и тоталния централизиран контрол, което обаче няма как да стане.
Повече от проблемите се създават през държавните дружества - включително АЕЦ "Козлодуй". Високите цени не облагодетелстват производителите - иначе ТЕЦ "МИ-2" нямаше да има проблеми, а посредниците, които покриват пиково потребление с високи цени, а вече и базовата енергия стана скъпа.. Купуват евтино, продават скъпо и стават милионери за минути.
И само защото големите държавни компании пасуват, когато трябва да натиснат пазара надолу. Но тогава посредниците ще изгубят и фалират, как така ? Избори идват.

Фейсбук