You are here

Владо Береану: Убийство на Виктория Маринова ще засили контрола над медиите

За съжаление ужасяващото убийство на журналистката Виктория Маринова ще доведе до още по-голям контрол над основните медии у нас.

Реакцията на хората в социалните мрежи беше естествена, като се има предвид "усещането" за липса на правосъдие и корупция у повечето наши съграждани. Това оказа огромен натиск върху власта. В разследването бяха включени трима прокурори от Главна прокуратура, министъра на вътрешните работи, ГД БОП, най-добрите следователи от София и целия персонал на русенската полиция. Това написа във Фейсбук журналистът Владо Береану.

 

Убиеца, който се оказа криминален изрод с ограничени умствени способности, нямаше никакъв шанс. Той бе открит и заловен. Премиерът Борисов е обиден от реакцията обществото. Но тази реакция се дължи на слабата защита на това общество срещу обикновените посегателства и престъпления срещу него и ширещата се кражба на обществен ресурс. Корупцията изобщо не се разследва, а обикновените престъпления, често се умаловажават или се разследват некомпетентно, от претоварени полицейски дознатели.

Случая с Маринова ще предостави силен коз в ръцете на "невидимите" редактори и ръководители на медии, за спиране на критични и разследващи материали с аргумента "да не стане като с убийството на Виктория". Самите журналисти в тези медии ще се автоцензурират, за да не се "изложат", или ще избягват пиперливи теми.
Ако погледнем обективно, този случай показва едно единствено нещо: когато гражданското общество окаже силен натиск проблема се решава. Но то рядко е единно и рядко натиска.

https://frognews.bg/novini/vlado-bereanu-ubiistvo-viktoriia-marinova-sht...