Властта отваря темата за шистовия газ

Властта отваря темата за шистовия газТемата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница. Тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа мораториума върху добива и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНТ.

Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава трябва да го използваме наистина, добави той.

На 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Според Добрев е проблем, че реално по темата в България дебат не е имало. Обществото се притесняваше, че сме притиснати от времето и от обстоятелствата, защото сме гласували концесия на "Шеврон". Сега имаме мораториум и той е основата, на която да проучим и да анализираме въпросът. Но ако има начини да се контролират рисковете и не е опасно, защо да не променим законодателството, заяви Делян Добрев и даде пример със САЩ, където цената на горивото е над 4 пъти по-ниска отколкото в България тъкмо заради добива на шистов газ.

България ще печели по 150 милиона евро годишно от "Южен поток"

По думите на Добрев, България не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от "Газпром". Министърът допълни, че се надява да бъде намалена цената на синьото гориво у нас.

В петък, след като Добрев се върна от Москва, заяви, че ускоряването на проекта за газопровод "Южен поток" е цената на "сделката", благодарение на която България е договорила 11-процентна отстъпка от Русия в цената на природния газ.

Нищо повече не сме дали, единствено обещахме да ускорим процедурите, за да може до 15 ноември да вземем окончателно инвестиционно решение, заяви Добрев по повод съмненията на опозицията, че в договорките с Русия има скрити условия, които биха могли да ощетят интересите на България. Не сме дали и един сантиметър от нашите тръби, уточни министърът.

Той каза още, че новият газопровод ще увеличи и с около 12% приходите, които в момента страната получава за транзита на природен газ за Турция, Гърция и Македония.

"Провежда се конкурс за находището в Черно море. Надявам се там да намерим сериозни залежи на газ. Конвенционалният газ на сушата също не е за пренебрегване", обясни той.

Webcafe.bg