ВМРО иска затвор за политици, които обиждат и клеветят

ВМРО внася промени в Наказателния кодекс, с които предлага по-високи санкции за политици за клевета и обида. Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" посочи, че внасят измененията заради духа, в който се развива предизборната кампания за европейските избори.

„За обида или клевета, извършена от народен представител, член на Министерския съвет, член на Европейската комисия или Европейския парламент от България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия или негов заместник, наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба от десет хиляди лева“, пише в законопроекта.

Проектът предвижда това престъпление да не бъде от общ, а от частен характер, което означава, че няма да има нужда от обвинителен акт от прокурор. Престъпленията от частен характер се доказват след жалба на пострадалия.

Внисителят обясни, че се предлага наказанието "лишаване от свобода" да е до четири години, за да се избегне възможността вместо лишаване от свобода, макар и условно, съдът да наложи административно наказание. Според него промените не противоречат на Конституцията.

Народните представители в България се ползват с имунитет. Не може да им бъде търсена наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията им в пленарните заседания, както и когато са извън НС, но правят изказвания по повод заеманата служба.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/29942061.html