Внасяме електроенергия - излиза ни по-евтино

Актуалните данни на ”Електроенергийния системен оператор” (ЕСО) показват, че от началото на годината България е внесла с 35 694 MWh повече електроенергия, отколкото е изнесла. По този начин за първи път от десетилетия България става нетен вносител на електроенергия. Борсовите цени на тока в България остават най-високи в цяла Европа.

Борсовите цени на тока в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за 21 януари е на стойност 60.86 евро/MWh, съобщава Дарик.

 

Според експерти в бранша причините да внасяме ток не се крият в в това, че наличните мощности не могат да задоволят търсенето, а са чисто пазарни. Заради все по-високите цени на електроенергия тя не може да бъде пласирана изцяло на пазара и на нейно място идва по-евтин внос.

 

Последствието от това е, че производството на електроенергия в страната се е понижило с около 15% на сто в сравнение със същия период на миналата година. Освен това не малко от електрическите централи работят на непълна мощност. Един от примерите е държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която работи в момента с по-малко от 50% от капацитета си.

 

Тенденцията на постоянен спад на износа на електроенергия започна от пролетта на 2019 г. За цялата година експортът на ток е бил с 25% по-малък спрямо 2018-а. Заради засушаването при ВЕЦ-овете спада производството им от началото на годината с 48% спрямо същия период на 2019 г. С около 14% е спаднало и производството на АЕЦ "Козлодуй" и тецовете.

 

Същевременно има леко повишение при ВЕИ, показват още данните на ЕСО, но поради малкия им дял в общото производство това не оказва особено влияние.

https://frognews.bg/novini/vnasiame-elektroenergiia-izliza-evtino.html