Внимание! Полицията бие, ако хвърляте боклука без лична карта в джоба!

19 -годишен младеж стана жертва на полицейско насилие, майката вече е наела адвокат по случая

Ето какво сподели във "Фейсбук" Антоанета Пеева, майка на Никола, нападнат неизвестно защо от група полицаи пред дома си.

 

"Синът ми стана жертва на полицейско насилие….
В 20,30 часа, в съботния ден, синът ми отиде да изхвърли боклука и да напазарува от кварталния магазин… Няколко минути след излизането от дома, е нападнат от група полицаи, за „рутинна проверка“. Полицаите са го съборили на земята и са започнали да го блъскат, ритат и натискат, за да му сложат белезници и да го отведат в 7-мо РПУ. През цялото време синът ми е викал за помощ, молел е безучастните минувачи, да ми се обадят, /ние живеем на няколко минути от мястото/, да ми кажат, че е задържан от полицията, викал е имена на приятели, с надежда някой да го чуе и да му се притече на помощ, през цялото време е казал, че нищо не е направил и е невинен, но никой не е обърнал внимание на това.
Моля, имайте предвид, че когато полицията задържа някого, той може да е жертва и наистина да има нужда от помощ и съдействие.
Като гражданин, който през целия си съзнателен живот е плащал данъци, осигурявал е работни места и е работил за развитието на тази държава, се срамувам и се притеснявам. Ако преди се боях от пияни и дрогирани шофъори и от улична престъпност, сега в пъти повече се боя от полицейското насилие, защото видях от първо лице какви травми нанася то. 
Синът ми не е наркоман, не е бил дрогиран, нямал е в себе си дрога, не е крадец на коли, единственото му прегрешение е било, че не носи личната си карта. Колко от вас носят личната си карта, когато отиват до кофите за боклук, до магазина в квартала… Защо трябва да бъде задържан от полицаите, да бъде бит, унижаван и тормозен, защо не го доведоха вкъщи, за да им покаже личните си документи и случаят да приключи /това щеше да отнеме не повече от 5 минути/. 
Полицаят ми каза няколко пъти: Бъдете благодарни, можеше да стане много по-лошо… /не искам да мисля колко по-лошо можеше да стане/… Вашият син е добро и възпитано момче, не е от контингента, чудя се защо така стана, защо оказа съпротива, защо викаше за помощ… 
Полицаите не си дават сметка, че обикновените граждани и особено едно момче на 19 години, когато бъде повалено на земята от група полицаи, които го душат, ритат и натискат, за да му сложат белезници, ще се уплаши и ще се страхува за живота си. Синът ми е смятал, че умира и това са последните мигове от живота му. Той е бил изплашен и е викал за помощ, нормални човешки реакции…
За мен по-важен е въпросът - защо стана така, защо полицията работи на празен ход и къде е интересът на обществото. Защо се оказва насилие и се демонстрира сила над обикновените хора, а никой не се занимава с престъпността. Докато 7-мо РПУ в продължение на четири часа се занимава с моя син – да го задържат, да пишат документи, обяснения и да се опитват да замажат това, което сами са си надробили… питам се кой работеше и си вършеше работата. Нима ние плащаме данъци и издържаме огромен полицейски и силов апарат, за да прави псевдо дейности по задържане, да тормози гражданите, да нарушава гражданските ни права и да налага улични правила на общуване.
Знам, че има механизми, с които да защитя правата на сина ми. Вече сме наели адвокат, направили сме експертизи, част от физическите рани вече зарастват, но как и колко време ще ни отнеме да заличим психическите травми и кога пак ще видя усмивката и спокойния и ведър поглед на сина ми….

http://big5.bg/