Внук на Молотов успя да вбеси Казахстан, най-важния регионален партньор на Русия в Средна Азия

Крушата не пада по-далеч от дървото – родословното. Не винаги е така, но руският депутат Вячеслав Никонов( на снимката), внук на всемогъщия някога Вячеслав Молотов, Номер две в империята на Сталин, се постара да онагледи тази поговорка с предизвикателно изказване по адрес на Казахстан, най-голямата бивша съветска азиатска република и днешна независима държава от ключово значение за руската политика в региона.

Депутатът от управляващата путинска партия “Единна Русия” Никонов, кръстен Вячеслав на знаменития си дядо, е историк по образование и декан на Московския държавен университет. В изказване от главната пропагандна трибуна на режима “Канал 1” той оскърби националното чувство на казахите като народ, който не е имал своя държава преди създаването на СССР, а независимостта на Казахстан била голям подарък от Русия.https://www.rbc.ru/rbcfreenews/5fd4c9fe9a79470beffd06ee

Пренебрежителното изказване по адрес на най-големия руски партньор в региона, който Кремъл се стреми да приласкава в своята орбита, предизвика бурна реакция на възмущение в Казахстан, където процесът на национална еманципация тревожи от години Русия – вече и с решението на властта Казахстан да се откаже от употребата на кирилицата с цел да продължи дерусификацията на тази обширна държава с голямо руско малцинство.

Вячеслав Никонов изпадна в обяснителен режим, твърдейки смехотворно, че искал да каже нещо друго и всъщност имал предвид дружбата между двата народа. Но от казахска страна изтъкнаха, че изказването му е симптоматично и не е единствено по рода си от страна на руски политици.

За Вячеслав Никонов може да не знаем много ( или нищо), но за дядо му Вячеслав Молотов, оставил очевиден отпечатък във възпитанието и формирането на мирогледа на своя внук, давам думата на руския писател Виктор Суворов. В най-новата си книга “Свободен полет”  той нарича договора, известен с названието “Молотов-Рибентроп”, договор за нападение над Полша, т.е. за подялба на Европа и разпалване на Втората световна война.

Някой може да каже, че Вячеслав Молотов просто е изпълнявал заповедите на Сталин. Но за разлика от останалите сталински слуги Молотов се откроява не само с постовете, които заема като дългогодишен министър на външните работи и министър-председател, но и като яростен екзекутор по време на чистките от края на 30-те години. В това качество той надминава самия Сталин в лично качество. Подписът му стои под 372 списъка на арестувани осъдени на разстрел жертви на чистките, докато Сталин е подписал 357 такива списъка. Това прави Молотов най-кървавия палач в състезанието по унищожаване на вътрешни врагове в СССР, в което и други съветски ръководители са участвали иначе с настървение. 

Нещо повече, Молотов е единственият приближен на Сталин, който дръзва да се домогва до повече власт с амбицията да я вземе цялата в своите ръце. Успява временно на това поприще. Оглавява през 1947 година тайните служби и отстранява на практика конкурентите си, заставайки начело на новосъздаден по негова идея правителствен орган, наречен Комитет по информацията. Провалят го обаче конкурентите му от подчинените му в този период тайни служби с помощта на сложна шпионска интрига, чрез която го дискредитират в очите на Сталин като неспособен да ръководи съветския шпионаж. В резултат на това диктаторът започва постепенно да го понижава. Накрая Вячеслав Молотов, вече след смъртта на вожда, приключва кариерата си на някогаш властник Номер две в СССР като посланик на СССР в Монголия, назначен от Хрушчов през 1956 година. 

https://ivo.bg/2020/12/13/%d0%b2%d0%bd%d1%83%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d...