Военна реформа в Русия: откъде ще намерят пари и войници

Числеността на руската армия ще бъде увеличена с 350 000 войници, с което броят им ще достигне милион и половина души. Откъде ще се вземат тези нови попълнения и необходимите пари? Експертите са скептични.

 

Руското министерство на отбраната се готви да увеличи броя на военнослужещите от 1,15 млн. на 1,5 млн. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви това на среща със своите заместници. Реформата ще се проведе от 2023 до 2026 г. Такива промени са планирани още от края на декември миналата година, но решението е взето едва сега. "Гарантирането на военната сигурност на държавата, защитата на нови обекти и критични съоръжения на Руската федерация е възможно само чрез укрепване на ключовите структурни компоненти на въоръжените сили", обясни Шойгу необходимостта от набиране на още 350 000 военнослужещи.

Освен увеличаването на числеността на въоръжените сили e предвидено в Карелия да бъде сформиран нов армейски корпус. Шойгу заяви, че Русия ще възстанови съществувалите преди Московски и Ленинградски военни окръзи и ще създаде нови самостоятелни военни формирования на окупираната от Русия украинска територия, както и 12 нови маневрени дивизии.

Как ще помогне дивизионното формирование?

Военният експерт Давид Шарп разглежда увеличаването на числеността на руските въоръжени сили в перспектива: "Войната показа, че сегашната численост на руската армия не е достатъчна, за да реши задачите, свързани с превземането на Украйна. Освен това тази реформа ускорява прехода от бригаден към дивизионен формат на военните съединения, което ще даде по-голяма автономия на частите. Промените са насочени към по-дългосрочни цели, отколкото към сегашно подобряване на ситуацията на фронта“.

В същото време, ако войната в Украйна се проточи, новите по-добре обучени войници ще бъдат от голяма полза за Русия и ще подобрят контрола над окупираните региони, обяснява украинският анализатор и бивш заместник-началник на военноморския щаб на Украйна Андрий Риженко.

Откъде ще дойдат нови войници?

Ключовият момент в обявената реформа - увеличаването на броя на войниците с 350 000 - поражда много въпроси у наблюдателите. И основното – къде ще търсят,  кой ще попълни новите армейски единици? Максимален прием на наборници и евентуален отказ те да бъдат уволнени от армията веднага след нея е най-вероятният ресурс за попълване на редиците в бъдеще, смята военният експерт Давид Шарп.

"Повишаването на наборната възраст се вписва добре в тази реформа и докато 18-годишните новобранци са все още слабо боеспособни, на 27 или 30 години те са както физически по-силни, така и с образование, което може да бъде от полза за армията", добавя Шарп.

В Русия в казармите влизат годишно по около 270 000 наборници, като броят им може да бъде увеличен, смятат експертите. Тъкмо това е предвидено в реформата. Горната и долна възрастова граница за служба в армията ще бъдат увеличени с три години, съответно на 21 и 30 години. До идната пролет обаче на първо време ще се повиши само горната граница. Така броят на подлежащите на наборна военна служба ще се увеличи с почти 2 милиона мъже, родени между 1993 и 1995 г.

Междувременно в Русия продължава да се говори за втора мобилизационна вълна, особено след като Кремъл наскоро потвърди, че президентският указ, с който беше даден ход на мобилизацията, все още е в сила. "Единствената възможност за успешно провеждане на обявената военна реформа е допълнителна мобилизация. Трябва да бъдат мобилизирани още стотици хиляди, за да достигне армията до милион и половина. Броят на войниците е единственият ход, който е останал на Русия", коментира Шарп.

"Война на изтощение”

Според редица експерти в Украйна в момента се води т.нар. "война на изтощаване“ на противника. Според тях руската армия е претърпяла сериозни загуби в почти едногодишните бойни действия, които командването засега безуспешно се опитва да коменсира на фронтовата линия чрез мобилизация. Новата реформа, според Андрей Риженко, също няма да даде резултати в краткосрочен план: "Русия има много тежки загуби от началото на войната и е необходимо да ги компенсира, но очакваме нови войници на фронта едва към зимата”.

Настоящото планирано увеличение на руската армия е второто след началото на войната в Украйна. През август 2022 г. президентът Путин увеличи войските със 140 000 души. Заедно с обявените 350 000 нови, това означава, че почти половин милион войници трябва да бъдат снабдени с оръжие и униформи, което ще струва невероятно много пари.

Експертите са скептични

Според Риженко осигуряването на всичко необходимо за един войник струва около 80 000 долара. Ще разполага ли Москва с такива пари, като се има предвид намаляването на приходите от петрол и газ? Давид Шарп е убеден, че "тази реформа изисква много ресурси, не само пари и хора, но и инфраструктура за тези 350 000 души – включително оборудване и обучение.

Съмненията относно успеха на реформата са немалко. Андрей Риженко изтъква три причини: високите разходи, които може да се окажат непосилни на фона на по-ниските приходи в бюджета, освен това необходимостта от внос на някои компоненти за военното оборудване, а и нежеланието на много руснаци да воюват.

Давид Шарп смята, че много от новосъздадените части на мобилизирани войници ще съществуват само на хартия или няма да получат необходимата им бойна техника. "Реформата изглежда неизпълнима в някои от най-съществените си части", заключава Шарп.

https://www.dw.com/bg/voenna-reforma-v-rusia-otkde-se-namerat-pari-i-voj...