Волен с черна каса в “Атака”

Волен Сидеров не е плащал осигуровки на служителите си в партия "Атака". Недоволните са изпратили жалби до социалния министър Тотю Младенов и до Главната инспекция по труда. "Галерия" разполага с тези писма.

Бившите служители разказват, че години наред Волен Сидеров им плащал заплатите на ръка. "Получавахме парите в пликове, върху които беше написано само името. Никъде не сме се разписвали, знаехме, че ни осигуряват на минимална заплата, но той ни успокояваше - млади сте, има време до пенсия" - припомнят си те. Разказват, че по същия начин се разплащал със сътрудниците си и доведеният син на националиста - евродепутатът Димитър Стоянов.

Когато повдигали въпроса за осигуровките, Волен Сидеров започвал да се оплаква, че "Атака"

не е получила партийната си субсидия

и като млада партия няма средства и затова той бил принуден да плаща толкова малко.

Годините минават, "Атака" става парламентарно представена, но двойното счетоводство продължава с пълна сила, подчертават бившите служители.

Сред недоволните от тънките сметки на Волен е и техническа секретарка, която работи при него от 2006 г. Пред "Галерия" тя разказва, че след като се издигнала до регионален координатор на партията, Сидеров й увеличил възнаграждението, но осигуровките продължавали да са възможно най-нищожни.

"Едва през 2008 г. в партията назначиха касиер - разказва бившата подчинена на Волен Сидеров - и започнахме да се разписваме на разходни касови ордери. Продължих да настоявам да

ме осигуряват на реалната ми заплата

но без резултат." В крайна сметка служителката е уволнена без никакви обяснения.

Минава година, но от партията не й дават удостоверение за пенсионно осигуряване, както тя предполага - вероятно защото не могат да натъкмят доходите и осигуровките й.

В същата ситуация са и другите служители, които са изпратили сигнали до Тотю Младенов. Техните подозрения са, че парите от партийната субсидия са харчени не за издръжка на „Атака“, а за лични цели на нейните шефове. Намекват за закупуване на скъпи имоти в чужбина. Подчертават, че шефът им обичал да подарява на личните си гости златни запалки, придружени със сертификат, според който „закупеното бижу е изработено от рафинирано злато с лигираща добавка и е с чистота 14 карата (проба 585)“.

Служителите си припомнят още, че докато Волен ги е държал на най-минимални заплати и осигуровки, са били регистрирани скандалните пет офшорки на Сейшелските острови.

Тези дни стана ясно, че „Атака“ остава без членска маса. Причината са опитите на

Волен Сидеров да подмени

трудовите договори на служителите и да им намали заплатите.

В началото на седмицата счетоводителката на партията Даниела Радкова привикала част от персонала от централата, разказаха пред „Галерия“ разгневени служители. „Заяви, че Волен ще ни ореже заплатите - обясняват те. - Радкова излъга най-безцеремонно, че сме подписали допълнително споразумение, което давало право на Волен да променя заплатите без предварително предупреждение.“

Според недоволните атакисти Волен се чуди откъде да намира пари, след като съвсем е източил партийната каса. „Причината за недоимъка са скъпите имоти, които непрекъснато купува, издръжката на любовницата Деница Гаджева и други непредвидени лични разходи“ - обясняват атакистите.

Светлана БАТАЛОВА

в. „Галерия“