Всеки който иска да ти създаде проблем, може да го направи винаги, когато поиска или когато му възложат онези, за които законите в България не важат - ГЕРБ.

Цоньо Ботев

Наистина са много тъпи настоящите депутати. В Изборния кодекс остана великата глупост кандидатите за участие в изборите да представят списък от най-малко 2500 души, които подкрепят партията/коалицията.
То беше прието преди да бъде приет и публикуван Регламент (ЕО) 2016/679 за личните данни. Но регламентът вече е факт и е част от нашето вътрешно законодателство. И изискванията са много строги. Наказанията - още по-сериозни. Почти непосилни за българи. 
Кой, и защо остави това изискване в Изборния кодекс? Естествено мнозинството от ГЕРБ. Ще попитате защо? За да създадат проблеми на останалите. Защото те си правят подписката преди ЦИК да обяви каква трябва да бъде бланката. А за останалите се оставят 3-5 дни, за да съберат подписите. Но не е само това. Тяхната подписка не е обект на проверки, а всички останали се преглеждат под лупа.
И тъй като много хора вече наистина се страхуват да дават личните си данни, тази подписка се превръща в сериозен проблем. Защото всеки, който иска да ти създаде проблем, може да го направи винаги, когато поиска или когато му възложат онези, за които законите в България не важат - ГЕРБ.
Може ли някой да обясни защо трябва да се поставят участниците в изборите в такава нелепа ситуация да се занимават с обработка на лични данни? Случайно ли е това или се търси основание за отстраняване на неудобни участници в изборите?
И какво от това, че се искат тези подписи за регистрация, когато на последните парламентарни избори ПП Национална републиканска партия е получила 2325 гласа?

Фейсбук