Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева

https://bird.bg/eurolab-2011-vanina-koleva/?fbclid=IwAR35uvzIgZxUuKTMHyj...

Димитър Стоянов

 

Съдията Ванина Колева придоби популярност с решението си да oтмeни пpeдвapитeлнoто изпълнeниe нa зaпoвeдтa на Българската агенция за безопасност на храните, с която ведомството разпореди на свързваната с криминални фигури от ВИС-2  компания „Eвpoлaб 2011“ дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe от нея пoмeщeния в зoнaтa нa гpaничния пyнĸт Kaпитaн Aндpeeвo. Нейният роднински кръг, кариерно израстване и неформалните ѝ контакти със силни хора в съдебната система указват, че тя не е случайно избрана за това ключово дело.

Оспорваният административен акт, съборен с решението на Колева е издаден от изпълнитeлния диpeĸтop нa БАБХ Xpиcтo Дacĸaлoв на 1 юли 2022 г. С него Дacĸaлoв пpeĸpaти дoгoвopa зa нaeм c „Eвpoлaб 2011“ и нapeди тя дa пpeycтaнoви лaбopaтopнaтa cи дeйнocт нa гpaницaтa зapaди ĸoнфлиĸт нa интepecи. Според експертите, дoгoвopът зa нaeм страда от множество пороци и е сключен при крайно съмнителни обстоятелства. Подписан е на 31 дeĸeмвpи 2021 г. Това се случва в нарушение на зaбpaнaта нa тогавашния миниcтъp нa зeмeдeлиeтo Ивaн Ивaнoв дa нe бъдaт пoдпиcвaни нoви ĸoнтpaĸти,  извън тeзи пo oбщecтвeнитe пopъчĸи. He e изчaĸaн и 14-днeвeн cpoĸ зa oбжaлвaнe.  В договора има ред други смущаващи факти и обстоятелства. Въпреки това обаче съдията от АССГ Ванина Колева спира предварителното изпълнение на заповедта на директора на БАБХ.

Според добре информирани източници, от септември, като благодарност за добре свършената работа, съдия Колева се очаква да бъде командирована от председателя на ВАС Георги Чолаков във върховното съдилище. Последният също се произнася при странни обстоятелства в полза на „Eвpoлaб 2011“ . Към момента Ванина Колева е един от съдиите в АССГ с най-малък юридически и съдийски стаж, но това едва ли ще е пречка за кариерното ѝ израстване. 

При един по-задълбочен анализ на кариерното развитие на Колева се натъкваме на някой много любопитни факти и обстоятелства. Благодарение на стенографския протокол № 23 от заседанието на Висшия съдебен съвет, проведено на 5 юни 2014 г., научаваме, че тя е кадрувана като административен съдия в Бургас. Пак от протокол на ВСС става известно, че дамата е доктор на юридическите науки. Колева специализира в международното публично право и разработва тема свързана с функциите на Световната търговска организация. Научен ръководител ѝ е проф. Орлин Борисов. Името на преподавателя се свързва със серия скандали около дипломирането на потомството му в юридическия факултет на СУ и с финансови злоупотреби около разпределението на средствата от часовете в магистърските програми.

Кадрова заменка

Летящият старт на Ванина Колева в правораздавателната система, като съдебен помощник във ВАС и в академичните среди, като докторант подсказва за силни лични качества на този магистрат. Според добре информирани източници обаче, Колева е не просто академичен талант, кадрувана като съдия, а протеже на адвокат, партньор в голяма адвокатска кантора, който освен това е преподавател, а вече и любим лектор на Георги Чолаков. В неформален разговор въпросният адвокат, който е свързван с интересите на Делян Пеевски, отрече да познава Ванина Колева, но няколко независими един от друг очевидци твърдят, че тяхното познанство е повече от задълбочено и тя е била негово протеже. С него се свързва и натискът Колева да бъде преместена от АС Бургас в АССГ. На 20 септември 2017 г. Колева е преназначена в АССГ, при много необичайни обстоятелства по силата на чл. 194 ал. 2 от ЗСВ, а именно:

„При взаимно съгласие за размяна на равна по степен длъжност на съдии в друг съд, на прокурори – в друга прокуратура, и на следователи – в друг следствен отдел, и при съгласие на административните им ръководители, те се преместват без провеждането на конкурс с решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет“

Ванина Колева се разменя със съдия Марина Николова, като последната поема делата ѝ в Бургас. Тази рокада отново се свързва с могъщата адвокатска кантора, която протежира Колева.

При едни по-различни обстоятелства не бихме споменавали за факти и обстоятелства от личната сфера на когото и да е било, но Ванина Колева решава казус с фирма, която е свързвана с Христофорис Амантидис – Таки.

Последният пък се ползва със славата на партньор и дясна ръка, в определени ситуации, на санкционирания по закона „Магнитски“ Делян Пеевски. Дали свързвания с Пеевски адвокат е лобирал пред своето някогашно твърдяно протеже в полза на „Eвpoлaб 2011“, само можем да гадаем. Странните обстоятелства обаче не свършват до тук. По-скоро така започват.

Бащата – професор от УХТ, съден и оправдан за подкуп

Съдия Ванина Симеонова Колева е по баща Василева. Професор Симеон Васков Василев е нейн баща, а София Симеонова Василева – майка. Според медийни публикации, родителите на съдия Колева са преподаватели във ВУЗ-ове. Сестра ѝ доц. д-р Елена Симеонова Петкова, по баща Василева също се е реализирала в академичната общност. Тя е преподавател в катедра „География на туризма“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Геолого-географски факултет.

Бащата на съдия Колева, проф. Симеон Василев е бил преподавател в УХТ Пловдив и до 17.01.2019 г. е Председател на съюз на учените в града под тепетата, а до ден днешен е член и на Съюза на учените в България. Той обаче е може най-големият източник на репутационна щета за Ванина Колева, а вероятно и не само за нея. През май 2017 г. той и колегата му от УХТ проф. д-р инж. Николай Димитров Банков са задържани след разследване на „Господари на ефира“. Колегите от телевизионното шоу заснемат в серия скрити камери как студенти плащат на посредник сумата от 300 лв., а проф. д-р инж. Николай Димитров Банков провежда с тях изпит проформа и им пише тройки. Факт е, че проф. Симеон Василев не фигурира в публикуваните записи от скрити камери, но той е задържан и прокуратурата му повдига обвинение. Прокуратурата твърди, че той е поискал 600 лева, за да постави положителна оценка върху две изпитни работи по „Механика“ и по „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива изпити. 

Проф. д-р инж. Симеон Василев по време на делото срещу него в Пловдивския окръжен съд

За колегата му професор Николай Банков, прокуратурата твърди, че той е поискал същата сума от двама студенти, отново за да постави положителна оценка върху изпитни задачи по учебната дисциплина „Теоретична електротехника“, 1 част. „И в двата случая са повдигнати обвинения за подкуп – както на посредниците, така и на хабилитираните преподаватели”, съобщава тогава Галин Гавраилов, който е заместник-окръжен прокурор на Пловдив. В края на месец май двамата обвиняеми са отстранени от  длъжност и с това приключват успехите на прокуратурата по случая. Държавното обвинение образува 2 отделни дела срещу подсъдимите професори. Това срещу проф. Симеон Василев завършва с оправдателна присъда, а срещу проф. Николай Банков с глоба от 5000 лв. 

Съдия – преподавател в УХТ, оправдава бащата на колежката си

На първа инстанция делото срещу проф. Василев е разгледано от съдия Петко Иванов Минев. Той се „прочу“ с оправдателната присъда прочетена на д-р Иван Димитров по обвинението, че е убил крадеца Жоро Джевизов-Плъха при превишаване на пределите на неизбежната отбрана и с незаконен пистолет. 

Минев е магистрат с меко казано спорна репутация. През 2017 г. Сотир Цацаров иска оставката му заради поведение, граничещо с корупция. Минев ползвал две години лек автомобил „Ауди А 7“, взет на лизинг в края на месец май, 2014 г. от бизнесмена Атанас Бъбаров. Лизинговите вноски се погасявали от дружеството лизингополучател – „Теракс“ ЕООД, представлявано от Бъбаров, а прокурор Минев плащал единствено текущите разходи по автомобила. Узнавайки за проверката срещу себе си, Минев предприел действия по прехвърляне на заплащането на лизинговите вноски. Според Цацаров Минев е в нарушения на принципа на независимост, принципа на почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати и е накърнил и престижа на съдебната власт.

Въпреки това година по-късно районният прокурор е кадруван от ВСС като окръжен съдия в Пловдив. От страницата на съвета научаваме, че през юли 2017 г. с 8 гласа „за“ и 4 гласа „против“ съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е приела предложението на дисциплинарния състав по казуса на Минев, той да не бъде наказван. Дисциплинарният състав по делото му не установява, че с предоставен му за ползване автомобил, в качеството си на прокурор Минев е получил вид материална облага, с която да е нарушил принципите за почтеност, безпристрастност и благоприличие. Защото колата му била предоставена от приятел… ВСС не събира доказателства, че предоставянето за ползване на лекия автомобил е целяло да осуети наказателна или друга отговорност на собственика му, както и получаване на незаконни облаги срещу предоставяне на услуги от страна на Петко Минев. Та именно Петко Минев оправдава бащата на колежката си Ванина Колева.

Забележително е, че освен магистрат, Минев е и част от академичната общност. Докторант е на проф. Дарина Зиновиева, като е специализирал в Закона за административните нарушения и наказания, темата му е – „Съдебен контрол в административното наказване. Оспорване, касация и възобновяване”. Дори има издадени книги по темата. Преподавателската кариера на Минев обаче не върви забележително. Той не преподава на юристи, а на педагози в ПУ и на технолози в… УХТ Пловдив.

Моллов – ректор на УХТ, предлага подкуп, за да оставят на мира „Евролаб 2011“

Последният ВУЗ е същият, в който преподават двамата обвинени в корупция преподаватели. Може би това е случайно съвпадение, но изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните проф. Христо Даскалов твърди, че ректорът на Университета по хранителна и вкусова промишленост в Пловдив проф. Пламен Моллов му е предложил подкуп във връзка с проверки, които държавата е започнала на фирмата „Евролаб 2011“, която осъществява фитосанитарен контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“. В подкрепа на твърденията си проф. Даскалов разполага и със запис.

Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р Пламен Моллов и зам.-председателят на парламента Ива Митева (ИТН) на 14.02.2022 г.

За да обобщим: бащата на съдия Ванина Колева – проф. Симеон Василев е дългогодишен колега с проф. Пламен Моллов, ректор на УХТ Пловдив. Моллов предлагал подкуп в полза на „Евролаб 2011“. А дъщерята на проф. Симеон Василев пък oтмeня пpeдвapитeлнo изпълнeниe нa зaпoвeдтa на Българската агенция за безопасност на храните, с която се разпорежда “ Eвpoлaб 2011″  дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe от нея пoмeщeния в зoнaтa нa гpaничния пyнĸт  Kaпитaн Aндpeeвo. За капак и съдията, оправдал проф. Симеон Василев по дело за подкуп, се появява като преподавател в същия университет.  

Връзката НДСВ

Освен ректор на Университета по хранителна и вкусова промишленост в Пловдив, проф. Пламен Неделчев Моллов е и два пъти депутат от НВСВ, дори председател на ПГ на НДСВ и напоследък съучредител на партията на Стефан Янев „Български Възход“. Назад във времето Моллов беше и шеф на БАБХ, освободен след сигнали за подкуп. 

От декларацията на съдията Ванина Колева научаваме, че тя има съпруг, с когото е във фактическа раздяла. Неговото име е Ивайло Асенов Колев. Той, според Търговския регистър, се развива в сферата на изкуствата. През 2002 г. роденият през 1977 г. Колев попада в борда на държавното дружество „Български циркове и лунапарк„. Впоследствие дружеството е придобито след търг от Стоков базар Илиянци. Защо младият тогава Ивайло Асенов Колев попада в борда на директорите на дружеството? Вероятно по същата причина, поради която Делян Пеевски – тогава лидер на младежкото НДСВ, попада в борда на Порт Варна – НДСВ. Ивайло Асенов Колев е брат на Димитър Асенов Колев. Понастоящем последният е председател на общинския съвет в Перник. В биографията на Димитър Колев е видно, че той е бил депутат от РЗС. Преди да се влее в партията на Яни Янев обаче Колев в областен управител на Перник от квотата на НДСВ. Има и опит като кандидат кмет на областния град. Съпруга на Димитър Колев в журналистката Милена Милотинова, която също беше депутат от НДСВ.

Към днешна дата, благодарение на данни от НАПлийкс може да се направи заключение, че Ивайло Асенов Колев работи в Столичната община. На сайта на институцията лице с такова име заема позицията главен експерт в отдел „Концесиониране и концесионен контрол” при Столична община. Това обаче е обстоятелство, което е без особено значение за казуса на компанията „Eвpoлaб 2011“.

Но връзката през НДСВ на семейство Колеви, Пламен Моллов и казуса „Eвpoлaб 2011“ е повече от явна благодарение на записа, представен от проф. Христо Даскалов, публичните регистри и запазените от Google данни. 

Ето как всички пътища на „Eвpoлaб 2011“, минаващи през АССГ, водят към съдия Ванина Колева. Въпреки това тя не е счела за нужно да се отведе. Напротив, решава казуса се едно меко казано спорно решение. В известната ни с пороците си съдебна система това едва ли ще доведе до някаква етична дилема за кадровиците във ВСС. Напротив, обстоятелствата около биографията на Колева ѝ предвещават една блестяща кариера като административен съдия. Поне докато Георги Чолаков е начело на административното правосъдие у нас.