Всъщност Делян е свръхважен за ГЕРБ по една единствена причина - чрез контрола си върху енергетиката осигурява желаната от всяка партия финансова и кадрова писта - и избори да подпомогнеш и постове да пласираш.

Ilian Vassilev

Ако питате ГЕРБ дали е нормално, със сигурност ще посочат как така са правили "всички" преди това и Овчаров и ДПС. В същност Делян е свръхважен за ГЕРБ по една единствена причина - чрез контрола си върху енергетиката осигурява желаната от всяка партия финансова и кадрова писта - и избори да подпомогнеш и постове да пласираш. Те нали за това депутати и членове са в партията, а не да работят в други или собствени фирми. 
Та няма да го бранят депутатите "на смерть" и няма да му приемат оставката. Ами какво ще стане с "тяхното"? При това нито Делян Пеевски е по-зле - има си своите хора, нито Таско Ерменков и кръговете от БСП. Всеки си получава своето.
Познавам част от тези хора - имат качества. Но се съгласяват да участват в нещо като организирана група, която спъва и тяхното и на сектора развитие. Защото не е важно в последна сметка какво правят на тези постове, какви реформи правят, а колко са лоялни на "мастъра".

Фейсбук

http://3e-news.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%...

Тези дни в парламента тече дебатът за корупцията и води ли се наистина битка с нея. Дебат формален, безсмислен и безплоден, поне що се отнася до неговата резултатност. Нямаше нужда БСП да открива топлата вода - че има корупция в България е видимо за обществеността и у нас, и в чужбина. Така докато левицата, чиито кабинет "Орешарски"/коалиция на БСП и ДПС/е един от символите за корупция в България, и управляващата ГЕРБ /в коалиция с ОП/ се ритаха по кокалчетата, разменяйки информация кой депутат какъв роднинско-приятелски кръг е заформил и с какви механизми се източва публичен ресурс, стана ясно, че политическите сили в парламента нямат никаква идея/и желание/ за решаване на проблема. Истината е, че няма политическа сила, която е била във властта и не се е възползвала от това, за да облагодетелства партийните си функционери и кръгове около тях. 

Нямаме желание да влизаме в коловоза, очертан от БСП в разкритията на подобни практики в местната власт /които впрочем не са чужди и на левицата в годините, в които тя е управлявала/ и във фиксацията им върху депутата от ГЕРБ Делян Добрев и влиянието му в Хасково. Но няма как точно в този момент да не поставим въпроса за приятелския кръг, който управлява енергетиката - ключов за икономиката, за социалната сфера и за сигурността на страната сектор. 3e-News писа по тази този въпрос неотдавна, но до този момент няма отговор на поставените въпроси. Именно затова, а и като отчитаме необходимостта дебатът за корупцията да се пренесе в обществото, повдигаме темата за приятелско-хасковския кръг в управлението на държавните енергийни фирми.

В същото време сме готови да дадем възможност на отговорните държавни институции и на всяка от засегнатите страни да представи своята гледна точка по въпроса.

В енергетиката, оказа се, има много специални критерии за назначаване на кадри на ключовите ръководни постове. Става въпрос за енергетиката, по-точно за държавния сегмент от този важен отрасъл – Българският енергиен холдинг, който обединява държавните енергийни дружества, гръбнак на сектора – НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, Булгартрансгаз“, Булгаргаз“, Мини „Марица Изток“, ТЕЦ „Марица Изток“, като упражнява правата на собственост на държавата в тях, определя политиката, направлява паричните потоци и обществените поръчки.

Колкото до критериите за избор на шефове, те са два – да си от Хасково и/или да си част от приятелско-съученическия кръг на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който беше министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Борисов 1“ и е настоящ председател на парламентарната комисия по енергетика.

Без отчитането на този фактор би било много трудно да се обясни как 10-тина близки до Добрев хасковлии от години се въртят на високите нива в държавните енергийни фирми и в момента оглавяват най-важните от тях или са на ключови постове, свързани с финанси, обществените поръчки, правни въпроси и др. Ето един списък, който вероятно ще може да се допълва:

 

Петьо Иванов е изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. Съученик на Делян Добрев от Езиковата гимназия.

Преди да бъде назначен на сегашния си пост, Петьо Иванов беше юрист в НЕК. Работил е в компанията "Хабау ППС Пайплайн Системс", която преди година беше избрана за изграждането на българо-румънската интерконекторна връзка, с представител Валентин ХамбарлиевПетьо Иванов е бил съдружник с Хамбарлиев във фирмата "ВМП консултинг", в която до 2014 г. е притежават дял от 25%. Друг бивш акционер във фирмата е Моника Гуцанова, която е съпруга на бившия председател на общинския съвет на Варна, Борислав Гуцанов.

Публично стана известно е, че Иванов поддържа дружески контакти с бившия си съдружник и представителя на Хабау ППС Валентин Хамбарлиев, след като през първата половина на миналата година със служебния енергиен министър Николай Павлов и Петьо Иванов направиха опит да наложат Хамбарлиев за шеф на ключото дружество ICGB за изграждане на интерконектора до Гърция на мястото на Теодора Георгиева.

Енергийното министерство и БЕХ /Николай Павлов и Петьо Иванов/ тогава се опитаха, дори с цената на разрив в отношенията с гръцкия партньор, налагайки „свой човек“ в дружеството да избързат с обявяването на обществена поръчка за изграждането на интерконектора България - Гърция, който е на обща стойност 220 млн. евро.

"ВМП консултинг" е участвала и в консорциум с "Варна-про", в която Иванов също е работил. Обединението има лиценз за газоснабдяване на община Балчик. Преди това компанията е работила по проекти на Черноморската технологична компания и Ситигаз. Консорциум между "Варна-про" и "Хабау" участва и в обществената поръчка за строеж на газопровода Добрич - Силистра през 2013 г., но тогава бяха отстранени от "Булгартрансгаз" с мотива, че не изпълняват изискванията на търга.

Компанията „ВМП Консултинг“ ООД гр.Варна с бивш партньор Петьо Иванов, въпреки моралните норма / а може би и в конфрикт на интереси – това трябва да кажат оторизираните държавни институции/ продължава да участва в поръчки на дружества от групата на БЕХ.

Ето един пример за това по обявена процедура по Закона за обществени поръчки /ЗОП/ с наименование: Осигуряване на достъп на техническото оборудване и персонал до земите в района на ПХГ Чирен за провеждане на 3полеви сеизмични проучвания върху площта на Чиренската структура“ с рег. Номер : 170-051 на „Булгартрансгаз“ ЕАД. Поръчката е обавена на 19.09.2017 г., а до определения срок 18.10.2017 г. са подадени 4 оферти:

„МИНГЕОУНИВЕРС -ИНЖЕНЕРИНГ-НИС-МГУ“ ЕООД, гр. София

“КОНСОРЦИУМ ЧИРЕН 2017“ ДЗЗД, гр. София

„СЪРВЕЙ ГРУП“ ЕООД, гр. София

„ВМП КОНСУЛТИНГ“ ООД, гр. Варна

Обявената поръчка, кандидатите и решението на комисията можете да намерите на:

http://tenders.bulgartransgaz.bg/bg/competitions/osiguryavane_na_dostap_na_tehnichesko_oborudvane_i_personal_do_zemite_v_raiona_na_pgh_chiren_za_provejd-228-c1-5.html

На стр.25 от Протокол има констатация, че Валентин Хамбарлиев не отгаваря на ЕЕДОП и е даден петдневен срок за отстраняване на нередностите и представяне на нов комплект документи, които да отговарят на изискванията. Какво се е случило с процедурата и с офертите на останалите участници в нея не е ясно, тъй като до момента обаче няма качен втори протокол, въпреки че от протокол №1 от 03.11 са минали повече от два месеца.

 

Николай Павлов

Изпълнителнителен директор на "Булгаргаз". Съученик на Делян Добрев от Езиковата гимназия.

Беше назначен за служебен министър на енергетиката през 2017 г., има предположения, че това е станало с протекцията на току що влезлия в длъжност президент Румен Радев по предложение на Делян Добрев, с когото се познават отдавна.

Като служебен министър Павлов беше запомнен най-вече като активен участник в скандалния опит за смяна на българския представител в ръководството на ICGB и налагането на Хамбарлиев.

И още нещо - „Булгаргаз“ още от миналата година не купува природен газ от местен добив, което поставя доста въпросителни. Защото по-евтиният газ от Галата години наред служеше като буфер за поддържане на поносими нива на цените на синьото гориво за потребителот индустрията и домакинствата, а през 2017 г. този буфер вече липсва, потвърждават източници, близки до КЕВР. Вярно е, че добивът на газ е със затихващи функции в последните месеци, според данните на НСИ. Нормативите обаче задължават „Булгаргаз“ като обществен доставчик да осигури намери най-евтиния възможен микс, което става с доставки на местен газ. В същото време през миналата година, а навярно и през тази, частна фирма купува количествата по-евтин газ от Галата и печели от продажбата им извън страната.

 

Таня Захариева

Председател на УС на "Булгартрансгаз", председател е и на Общински съвет гр.Хасково.

Катина Титкова

От Хасково, директор на Правна дирекция в БЕХ. Преди това е била специалист в Народното събрание, където Делян Добрев е шеф на Комисията по енергетика. Съученичка на Делян Добрев от Езиковата гимназия.

Георги Добрев

Хасковски зет, женен за съученичка на Делян Добрев от Езиковата гимназия. Директор на дирекцията в БЕХ, която отговаря за обществените поръчки в цялата енергетика. Кум на Катина Титкова

Марина Армутлиева

Административен директор на "Булгаргаз".

От Хасково е. През 2012 г. е назначена като шеф на политическия кабинет от Делян Добрев като министър на икономиката и енергетиката. Била е в борда на АЕЦ "Козлодуй", съветник при енергийния министър Теменужка Петкова в предишния й мандат, началник на кабинета на Николай Павлов като служебен енергиен министър.

Йордан Божинов

От Харманли, юрист на "Булгаргаз", близък до П.Иванов и Н.Павлов.

Илия Илиев

От Хасково, експерт по анализи на енертийни политики в 43-то Народно събрание, когато Делян Добрев е шеф на Комисията по енергетика. Служител на „Булгартрансгаз“.

Валентин Хамбарлиев

Бивш колега и бизнес партньор на изпълнителния директор на БЕХ - Петьо Иванов.

Назначен като член на одитен комитет на НЕК по времето на служебния министър Николай Павлов /въпреки че е завършил специалност „Туризъм“/. От там обаче не посочват, че той е представител на "Хабау ППС Пайплайн Системс", която беше избрана за изграждането на българо-румънската интерконекторна връзка. 

Хамбарлиев е бил лидер и на областната структура на Младежкото обединение във Варна и кандидат за председател на БСП-Варна. Той е роден през 1977 г. Магистър е по туризъм от Икономическия университет във Варна, специализирал е мениджмънт към НБУ, по еталон на The Open University.

Всички тези примери, а има и други, но на по-ниски позиции, показват вклиняването на един приятелски кръг и завладяването на държавните предприятия в стратегически за страната и за обществето сектор като енергетиката най-малкото пораждат един логичен въпрос: толерират ли се от правителството и от парламентарно представените политически сили подобни практики и ако не – какво ще бъде направено за тяхното прекратяване. Въпрос, на който обществеността очаква отговори от кабинета в лицето на ресорния вицепремиер Томислав Дончев, от Министерството на енергетиката, от Комисията за конфликт на интереси, от ръководствата на парламентарните групи в НС, от депутатите в парламентарната комисия по енергетика /независимо че става въпрос за нейния председател Делян Добрев/ от политическата партия ГЕРБ, коалиционните й партньори и останалите партии в и извън парламента.