You are here

Всъщност Найденов вдигна цените на яйцата, а го хвалят като борец със спекулата

Цените на яйцата скочиха и всички медии започнаха борба с незнайния спекулант, който вдигнал цените. Репортери тръгнаха да рисуват героическия образ на министър Найденов, който се бори със спекулата.

Тази ситуация със земеделския министър се повтаря непрекъснато с какви ли не стоки и храни. Щом нещо си вдигне цената, медиите тичат да обожествяват министъра спекулоборец.

А в случая с яйцата той е главния спекулант, който вдигна цените. Просто министърът се набърка в пазара на яйцата, обслужвайки спекулантите, които искаха да вдигнат цените. Министърът изпълни исканията им да ограничи вноса на яйца.

И сега казва - ако не свалите цените, ще пусна полските яйца пак. Какво значи един министър да пусне полските яйца? Защо въобще ги е спрял и обърква пазара? Ето, тук се крие обяснението за повишените цени, но няма репортер, който да му зададе правилния въпрос. Както е известно телевизиите в България играят ролята на пресслужби и отдел пропаганда на правителството.

Подхвърлят удобни версии, че влезлите в сила нови изисквания на ЕС за яйца само от щастливи кокошки вдигали цените. Демек - пак лошата Европа виновна, измисля ги разни, да поскъпват яйцата.

Да, ама защо не поскъпват и в Западна Европа, а само у нас?

И още една истина около яйцата остава скрита за медиите - птицевъдите в Западна Европа получават по-голяма подкрепа от държавата, отколкото в България. Субсидии и т. н. Тук, поради пропагандния характер на българските медии, няма кой да каже, че птицевъдите са оставени да се борят сами с повишаващите се цени на горива, на фуражи и т. н. И по начало птицевъдите у нас са малко и не покриват нуждите от птици и яйца. Затова има постоянен внос на пилешко и яйца. И в тази ситуация министърът ограничи вноса на яйца. И после се чуди защо се повишили цените. Кой ми сложи яйца в гащите…

Колкото повече се бърка министър Найденов на пазара, толкова повече ще поскъпва едно или друго.Цените на яйцата.

e-vestnik