Всяка втора белгийска пушка отива в Саудитска Арабия

Белгийското оръжейно производство се продава в 68 държави и осигурява работа за 15 хиляди души

Саудитска Арабия е купила миналата година от Белгия оръжие за над половин милиард евро, което представлява 60 на сто от производството на белгийския оръжеен комплекс, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Белгийското оръжейно производство се продава в 68 държави и осигурява работа за 15 хиляди души. Медиите отбелязват, като се позовават на доклад на комисия към парламента на Валония, че Обединените арабски емирства и Оман купуват пет процента от произведените в Белгия оръжия, съответно за 19,3 и 15,8 милиона евро за миналата година.

В края на 2015 г., след атентатите в Париж и възникналите подозрения за връзка на Саудитска Арабия, белгийски политици призоваха за преосмислянето на отношенията с Рияд. Това постави въпроса за бъдещето на валонската икономика, изключително зависима от производството на леко стрелково оръжие. По официални данни Саудитска Арабия е най-големият вносител на оръжие в света, а Белгия е най-големият европейски износител на военно леко стрелково въоръжение.

Белгийската Държавна сигурност подготвя доклад за дейностите в централната джамия в Брюксел заради подозрения, че там се е обособило гнездо на уахабизма - крайно консервативна форма на исляма, превърната в държавна политика от Саудитска Арабия. Рияд е стопанин на тази джамия с дългогодишен договор, който белгийските власти заплашиха да разтрогнат след атентатите в Париж от ноември миналата година и покрай последвалите атентати през март в белгийската столица.

http://www.faktor.bg/