Вучич е непреклонен за непризнаването на Косово

от Alice Taylor | exit.al | translated by Антония Коцева

След споразумението за премахване на всички документи за влизане и излизане на гражданите на Косово и Сърбия при влизане в съответната страна, сръбският президент Александър Вучич беше категоричен, че това не трябва да се тълкува като признаване на Косово и отправи още една завоалирана заплаха към Прищина.

В събота беше обявено, че Сърбия ще премахне необходимостта гражданите на Косово да попълват всякакви допълнителни документи при влизане в страната. На свой ред това означава, че Косово ще се откаже от плановете си за реципрочност, които трябва да влязат в сила на 1 септември.

Мнозина казаха, че това се равнява на фактическо признаване на Косово като суверенна държава, нещо, което Белград отказва да направи след края на кървавата война между тях и декларацията на Прищина за независимост през 2008 г.

„Постигането на споразумение за документите е нещо добро, но това е устно споразумение“, каза той пред Euronews Сърбия. Вучич добави, че това не означава, че Косово е признато за независима държава.

По темата за регистрационните номера, която все още остава неразрешена, той отговори на изявлението на косовския премиер Албин Курти, че се надява да бъде намерено решение до октомври, като го нарече заплаха..

„Това означава, че той иска конфликт и продължаване на проблемите. Ние имаме споразумение за свобода на движение, но тук е различно и ситуацията с номерата на косовските сърби е по-сложна“, каза той и добави, че той и Сърбия ще се борят и ще защитят своите хора. Сръбският президент посочи, че „се надява да не се появят други проблеми“.

„Страхувам се, че идват други проблеми и че някой иска да ни вкара в конфликти, а ние искаме да запазим позицията си, докато можем и да я избягваме напрежение, но когато вече не можем, сме притиснати до стената и нямаме избор“, каза Вучич.

Македонският разследващ журналист и анализатор  Джемил Реджа  публикува в Туитър съобщение на сръбски и английски, за което се твърди, че е листовка от Белград, инструктираща хората да не тълкуват споразумението като никаква форма на признаване.

„Това не може да се тълкува като признаване на едностранно обявената независимост на Косово; то не засяга определянето на Косово като държава, нито може да се тълкува като отказ на Белград от правата, които му предоставя Резолюция 1244 (1999 г.) на Съвета за сигурност на ООН.“ се казва в листовката.

В неделя Курти заяви, че желае да постигне споразумение със Сърбия, основано на взаимно признаване. При липса на споразумения той посочи, че Косово просто ще наложи пълна реципрочност по всички въпроси.

„На последната среща в Брюксел представих обща рамка от шест глави, с много елементи, като изразих воля и готовност да се срещаме още по-често, за да финализираме това споразумение. Но при липса на споразумение ще има пълна реципрочност, която ще бъде наложена постепенно“, каза той.

Курти уточни, че реципрочността в отношенията е продиктувана от суверенитета и Косово не може да се държи неутрално към себе си или да създава дуализъм в правната система на страната.

Споразумението на Прищина за спиране на прилагането на изискването всички граждани на Косово да имат издадени от Прищина регистрационни номера изтича на 1 септември. Ситуацията изглежда малко вероятно да бъде решена, което води до опасения от възобновяване на напрежението в северната част на страната, населена със сърби.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...