You are here

Възмутени социалисти: Адвокатска кантора под наем пише законопроектите на БСП

В момента червената група разполага само с млади юристи като Крум Зарков и Филип Попов, които нямат капацитета да напишат сами законопроект

 

Адвокатска кантора под наем пише законопроектите на БСП, разкриха под сурдинка недоволни от новия почин в партията социалисти. Това е прецедент за парламентарната ни група досега До законодателната немощ сред соцредиците се стигна, след като с уставни промени бяха прогонени едни от най-опитните юристи, като бившия шеф на парламента Михаил Миков и съпартиеца му Янаки Стоилов, коментираха депутати пред Канал 3..

В момента червената група разполага само с млади юристи като Крум Зарков и Филип Попов, които нямат капацитета да напишат сами законопроект. По признания на соцдепутати още на старта на новия парламентарен сезон на заседание на парламентарната група е бил представен адв. Петър Илиев, чиято адвокатска кантора поема законодателното обслужване на столетницата. Именно неговият екип стои зад последния антикорупционен закон на БСП, както и за останалите 16-17, които досега е внесла соцпартията. Знак за неодобрение на новата законодателна политика за писане на проекти под наем изрази и бившият соцлидер Михаил Миков, който демонстративно си направи отвод от новопопълнения Правен съвет към НС на БСП. В отсъствието му Миков бе включен в състава му по време на последния пленум на партията. Това провокира гнева на социалиста, който написа отворено писмо до другарите си.

"Тези дни разбрах, че съм бил избран в помощен орган на Националния съвет на БСП, наречен Правен съвет. Нещо, за което не съм изявявал никакво желание. Нещо, което се създава доста късно с оглед упражнени законодателни инициативи, които, меко казано, пораждат учудване и в юридическата общност, и в по-широката публика. И тук нямам предвид само известния антикорупционен закон", възмути се Миков. Той отсича още, че не желае да членува в орган, който "има за цел да служи като смокинов лист, когато житейските, юридическите и политическите аргументи не достигат". Надделява усещането, че създаването на правен съвет има за цел да служи като смокинов лист, когато житейските, юридическите и политическите аргументи не достигат. Според Михаил Миков целта е "да се демонстрира изкуствено вътрешнопартийно единство, включително по въпроси, по които не може да има такова – въпроси от голям политически характер, които някак си не са на вниманието на днешното ръководство".

Бившият лидер на БСП се зарича обаче да продължи да ги поставя на следващите пленуми. "Като юрист и досега съм изразявал и обосновавал пред Националния съвет позициите си по различни правни въпроси и законодателни инициативи, но те бяха отхвърляни от ръководството априори и с неприязън, защото ги изразявам и мотивирам аз. Опитът ми в политиката не ми позволява да бъда политически наивник на тази възраст", обяснява в отвореното писмо Миков.

На фона на писмото на Миков, който не одобрява и антикорупционния проект на БСП, а и социалисти, които реагираха срещу законопроекта по време на заседанието на НС миналата седмица, днес Корнелия Нинова намери странно сходство в позициите си с шефа на ВКС Лозан Панов. Единствен той от всички висши магистрати, с които проведе консултации соцръководството, приветства намерението на червените президентът да назначава шефа на антикорупционната агенция и тя да има разследващи функции, които даже, според него, трябвало да изземват прокурорските. И докато е налице подозрителното единомислие между автора на законопроекта на БСП и шефа на ВКС, оказа се, че членовете на Националния съвет на БСП са го бойкотирали на пленума миналата събота, въпреки че официално бе обявено, че е одобрен единодушно с 88 гласа "за". Участници в заседанието разкриха, че пленумът е бламирал Нинова с 44 гласа "за" по време на вота за проектозакона, при което Янаки Стоилов измъкнал соцлидерката от нелепата ситуация. Отстраненият от парламента юрист спасил реномето на соцлидерката с предложението гласуването да се повтори, но вече с формулировката, че БСП приема по принцип изготвянето на такъв закон срещу корупцията. Тогава вече се получило завидното единодушие, което бе отчетено пред медиите. И затова към момента няма внесен законопроект в парламента.

"Очевидно е и от последното заседание на Националния съвет, че настоящото ръководство практикува политиката на свършените факти – вземане на решенията в тесен кръг, огласяване, а след това търсене на експертиза и обсъждане, защото дежурните клакьори са недостатъчни, за да убедят обществото, когато се предлагат несъстоятелни решения", не крие неодобрението си и Михаил Миков.

http://www.faktor.bg