Възрастните роми ходят на училище заради 4 лева или за знания!?

Роми на по вързст от 20 до 50 години, но първолаци се жалват, че не им изплащат паричните обезщетения за посещение на училище.

Те тепърва се учат на четмо и писмо по програмата на образователното министерство „Нов шанс за успех” и се жалват, че не получават дневните си, обещани за това, че посещават училище.

 

Те са се включили в проекта преди няколко месеца и тръгват на училище за първи път. Проблемът ескалирва, когато обещаните им 4 лева на ден не им се дават.

Image_1626299_2Снимка : екран bTV

 

Ние от тези пари сме взели само 80 лева и след това изобщо не сме получавали нищо. Просто си искаме парите, защото ние на тези пари се надяваме”, заявяват ромите в куп.

 

Всеки ден ни увещават, че ще ни дадат парите, обаче само един път сме получили за един месец и това е, а иначе ние всеки ден ходим на училище”, добавя Даниела Алексиева.

 

За два месеца ходене на училище някои от ромите вече са научили азбуката, но не всички букви. Вечер след като малките ученици свършват занятие, в класните стаи влизат възрастните първолаци. Те споделят, че в клас им е интересно, но все пак държат на обещаните пари.

 

От образователното министерство разясниха какво постъпление има по проекта. За сега са постъпили само 1500 лева и те са дадени на групата. Сега се очаква следващо плащане.

 

bgvestnik.co.uk