Въпросите, повдигнати от Божков, чакат отговор от управляващите

Даниел Смилов

 

© Дневник

Въпросите не могат да останат без ясен отговор – така е поне във всяка демократична и правова държава.

 

Коментарът на Даниел Смилов е от профила му във фейсбук и е по повод въпросите, които възникват от втората част от сигнала, публикуван от Васил Божков, срещу когото има 11 обвинения и се намира в Обединените арабски емирства. В документите е включен бизнесменът Кирил Домусчиев заради „Нова телевизия“ и гаранции за десетгодишен договор за реклама на стойност 20 млн. лева. Божков твърди, че премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са оказали натиск за тази сделка. Срещу нея е обещан „пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите“.

Въпроси, които не могат да останат без ясен отговор:

1. Истински ли са документите, изнесени от Васил Божков?

2. Ако са истински, имало ли е:

– договаряния между Божков и Горанов, преди Държавната комисия по хазарта (ДХК) да взема свои решения за неговия бизнес?

– Ако да, какви са били тези договорки?

– Обещавал ли е Кирил Домусчиев подкрепа на Божков пред ДХК

след среща, организирана по предложение/натиск на хора от правителството?

– Вярно ли е, че Божков е подписал непазарен договор с Домусчиев под заплаха, че иначе ще му пострада бизнесът?

Факт е, че всичко, изнесено от Божков, е част от защитна стратегия на обвиняем (макар че тези документи не оневиняват него, а просто разширяват кръга на замесените). Но все пак на тези питания трябва да има категоричен отговор от управляващите – така е поне във всяка една демократична и правова държава.