Върши ли нещо МВР, за да спре зачестилите кражби на коли без автокаско

Върши ли нещо МВР, за да спре зачестилите кражби на коли без автокаскоОт гр. Силистра съм. Реших да изкарам новогодишните празници със семейството ми в гр. Варна. Отидох там с новозакупения ми автомобил, а се прибрах с автобуса... Колата ми изчезна безследно през нощта на 7/8 януари. Въпросът ми е (не можах за една седмица да намеря отговор от никого!): ВЪРШИ ЛИ НЕЩО МВР във връзка със зачестилите кражби на коли без автокаско. Има ли топла връзка между застрахователи и бандити и кое е тяхното лоби в парламента? Докога ще търпим лепенките, указващи „жертвата“ по стъклата? Защо не е променян законът и кражбата на МПС се счита за „отнемане за временно ползване“?

Факт е: моето дело е заведено под номер 62/8.01.2012 г. по описа на 2-ро РПУ-Варна. Или – в началото на осмия ден от новата ни година на територията на само едно от управленията на МВР в този град са извършени 62 тежки криминални престъпления, т.е. средно по 9 дневно. Там управленията са 8, ако продължим с математиката и умножим по дните в годината и после по две (през лятото населението там се удвоява), получаваме над 50 хил. посегателства срещу личността годишно, и то в "най-добрият град за живеене"! Какво ли е в останалите населени места в България?! Цифрата е стряскаща и ужасяваща...

Колко от престъпленията у нас остават неразкрити и колко бандити биват наказвани – това други трябва да отговорят. И когато една власт не е в състояние да накара правоохранителните и правораздавателните си органи да работят, това правителство трябва да си ходи! През 1989 г. имаше един виц: "Кое е най-бързото животно? Това, което може да премине през територията на Румъния, без да бъде изядено" (да ме извинят комшиите). Актуализиран, сега той звучи така: "Коя е най-бързата кола? Тази, която успее да премине през територията на Варна, без да бъде открадната". Както и варненските туроператори (с пълно право) могат да усъвършенстват рекламата си: "Елате във Варна, вашите коли отдавна са тук!". Вече не вярвам и на арменския поп, а само на опозицията в Народното събрание да промени тази мрачна действителност. Официалната статистика е забулена в мъгла и далеч не отговаря на истината. Конкретна информация може да се намери от собствениците на откраднатите коли, които са излели гнева си в интернет форуми за автомобили, засега...!

Проследих внимателно там случаите от една година насам и установих: Най-много коли се крадат (изчезват безследно) във Варна: 2–3 на ден. В този град е почти невъзможно МПС с чужд регистрационен номер да "осъмне" на мястото, където е паркирано. След това процедурата е да чакаш един ден да ти искат откуп (ако колата е нова); ако не е – след три дни тя вече е разфасована и е станала донор. Изпратих запитване до 13 потърпевши, десет от тях отговориха, че колите им не са намерени (6 до 10 месеца по-кьсно), от останалите нямам отговор.

Изводът е, че в този град МВР не знае кои са автоджамбазите, както и депата за складиране на крадени коли. Шансът да се намери откраднат автомобил е случайност и е под 20%. От това печелят застрахователи, собствениците на автоморги, на платени паркинги и бандитите. Потърпевши са всички редови граждани, които просто си плащат данъците. На държавата, която би трябвало по конституция да пази имуществото и здравето им.

Кънчо Димитров

Гласове