You are here

В Бургас -президент в аванс и обещания без край

Росен Плевнелиев  в бургасУверихме се, че бъдещият български президент г-н Росен Плевнелиев може да се усмихва почти безспир и да показва бели зъбки в 24-каратова усмивка. Вероятно ген или скъпоплатена и редовна поддръжка от стоматолози за милионери и министри и незадължително в този ред стоят зад редицата бели зъби, както и, разбира се, съветите на PR-специалистите за тази широка усмивка.

Вероятно дългите немски години  „по паркинзите“ са  му дали нужната закалка и хъс да бъде бизнесмен от онова поколение, което продава и със своята външност и предлаганата на показ пред медиите и тълпата щастлива усмивка, а сега с тези атрибути, трупащ актив и в политиката.

Както и да е, приятно е да видиш българският президент, макар и в аванс преди още официално да е поел поста на кормилото на държавата с граници сградата на „Дондуков“ 2, защото само там гарантирано се разпростира президентската власт, но след като кметът Димитър Николов обяви, че Бургас има президент, вероятно територията ще се поразшири още малко... Приятно е и да чуеш лично от него, че се е загрижил и за регионите, и за бъдещето на България чак до 2020 г., макар че мандатът му свършава през 2016 г....

Но кой ли всъщност не обича обещания и то от човек, облечен във власт и на една ръка разстояние и все още неоцапал се на високия държавен пост?!  Обещания, обещания, обещания...

Отиващият си президент Георги Първанов беше обещал да е социален президент, макар че вероятно беше повече социалистически, сегашният Росен Плевнелиев обеща да е президент на регионите (струва ми се все още неизлязъл напълно от ролята на министър на регионалното развитие), а междувпрочем на България май й трябва президент на трудовата заетост и защитник от често променяща се на 180 градуса политика на кабинета на премиера Борисов. Както и да е, всеки си избира ролята в този цирк, наречен българска политика.

Можеше дори да имаме и президент на вътрешните работи, ако министър Цветанов беше удостоен за кандидат-президент на ГЕРБ, но поне засега да сме благодарни за избора на Светиня Му, защото то и друг избор май не ни и остана, а и не ни беше позволен, ако си припомним изборните шашми, за които Темида е сляпа и глуха...

И така Бургас беше пръв, после усмивката и обещанията на президента ще огреят още пет регионални центъра плюс Плевен.

Авансово и по инициатива на избрания за президент на РБългария г-н Плевнелиев в Бургас само седмица преди края на ноември в заседателната зала на община Бургас се проведе дискусия на тема „Стратегически приоритети пред Бургас и региона“.

Росен Плевнелиев  в бургасВ тази дискусия участваха важни в региона фигури. В дебата за регионалните приоритети на Бургаска област участваха областният управител Константин Гребенаров, кметът на Бургас Димитър Николов, депутати от ГЕРБ (интересно защо липсваха депутати, избрани от Бургас и от другите политически сили), кметове на общини, представители на браншови организации, директорите на ДП „Пристанищна инфраструктура“, летище и пристанище Бургас, председателите на студентските съвети на двата университета, камарите на строителите, инженерите и архитектите и др.

Пред всички тях г-н Плевнелиев заяви:„Ще бъда президент на регионалното развитие. Много е важно България да има своите центрове за балансиран растеж  и развитие, затова следващата година 2012- та е изключително важна за регионите, за да се подготвим и защитим за следващия програмен период- 2014- 2020 г. Затова е необходима програма 2020, на базата на която ще бъдат отпускани средства от еврофондовете. Тази програма трябва да бъде интегрирана национална стратегия, която да е легитимна, да е дошла от регионите, а не да е политически спусната“.

Така избраният за президент Росен Плевнелиев аргументира избързването му с почти два месеца преди да е заел официално поста си и проведената дискусия, сред която се открояваше и Сергей Андронов - председател, Управителен съвет ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС АД.

Явно за стратегиите на Бургас най-важен е може би Лукойл Нехтохим Бургас, сигурно и затова им бе дадена концесия на пристанищен терминал „Росенец” преди осем месеца.

Концесията бе предоставена за 35 г. Тя е за услуга с основен предмет управление и поддържане на обекта срещу правото и задължението на концесионера да извършва пристанищни услуги. Предоставянето на концесия създаде възможност за използването на частни капитали за реконструкцията, рехабилитацията и разширението на съществуващата пристанищна инфраструктура и за осигуряването на претоварната дейност чрез обновяване и внедряване на нови технологии.

Ако някой не знае, нефтеното пристанище „Росенец“ обслужва 33% от товарооборота по море. Ето защо в заседателната зала на общината по време на дискусията г-н Сергей Андронов и изпълнителният директор на пристанище Бургас Диян Димов бяха рамо до рамо, а и г-н Димов е съветски възпитаник и може да разясни нещо неразбрано евентуално от г-н Андронов. Все пак една от горещите теми е касаела бъдещето на тръбопровода Бургас-Александруполис...

Каквото и да правим в стратегически план, едно е явно и ясно, че България е много тясно свързана с Русия в енергийно и следователно и в икономическо отношение, каквото и да си мечтаем за Европа и т.н. Дори независимо от приказките на това правителство и твърденията, че някой „лъжел на карти“ и т.н. зависимостта е очевадна... Дотук със стратегиите от регионите, ако икономиката ти зависи поне в повече от една трета от някоя страна, която е извън ЕС, то и стратегията ти е толкова европейска, колкото и тази на Русия или пък на Турция, но нейсе, нека обещаем това -онова...

Росен Плевнелиев  в бургасЗа ваше сведение групата компании „Лукойл“ в България (данни от сайта на „Лукойл“ )

• Произвежда около 9% от брутния вътрешен продукт на България;

• Внася около 25% от общите данъчни постъпления в бюджета на страната;

• Годишният им оборот е над 3 млрд. долара, с годишна реализация в България в размер на около 2,5 млн. тона нефтопродукти;

• веригата ЛУКОЙЛ включва над 200 обекта (собствени и на франчайз), които държат около 26% пазарен дял при продажбите на дребно в страната;

• 10% дял на пазара на масла в страната; 

Е, ако някой нещо не е знаел, сега тук ще научи фактическото положение на нещата, когато говорим за стратегии от регион Бургас...

Стана ясно, че през следващите 2-3 месеца регионите трябва да форсират усилията си за изработването на интегрирани планове за развитие според замисъла на г-н Плевнелиев.

Кметът на община Бургас Димитър Николов набеляза стратегическите приоритети за следващите години. Те са обобщени в петте измерения на съвременния град – околна среда, инфраструктура, икономика, лидерски потенциал и култура. Николов представи предстоящите цели и амбиции на Бургас в посока въвеждането на интегриран градски транспорт, зелени системи, спортна и пътна инфраструктура, енергийна ефективност и др.

Отново и отново отбелязваме, че стратегии без тактика няма, а за бича на нашето съвремие безработицата и създаването на нови работни места и преквалификация на работната ръка нищичко... Просто нищичко?!!

Впечатление ми направи една мисъл на г-н Плевнелиев, която ми напомни един лозунг от Тодор Живковото време: „Икономиката икономична...“ Сиреч, с малко да постигнем това, за което трябват нормално, а не малко количество средства... Ето я и знаменитата реплика:

„Тук съм не за да ви дам решенията, а да ви помогна вие да стигнете до тях. Регионите трябва да се научат занапред с малкото да направят много.“

Разбираемо ласкателство е поканата към Бургаски регион да влезе в двата съвета към Президентството -  за икономическо и инфраструктурно развитие. Според Плевнелиев акцентите в развитието на регионите, които са от изключителна важност за следващия програмен период, са иновации, малки и средни предприятия, енергийна ефективност и развитие на индустрии с висока добавена стойност.

От въпросите, отправени към президент Плевнелиев на дадения след срещата брифинг, се разбра, че той  ще иска обществен дебат за „Бургас – Александруполис“, но нищо не каза за евентуален нов референдум по този щекотлив въпрос.

„Икономическата обосновка относно проекта „Бургас - Александруполис“ е повече от ясна - той ще гарантира не печалба, а приход на България от 30 млн. лева годишно, докато туризмът носи толкова приходи на ден“.

Според Плевнелиев проектът е ангажимент на изпълнителната власт, която трябва да си приключи процедурите по него. „Аз ще изчакам окончателното решение на изпълнителната власт и тогава ще се произнеса...“, заяви новоизбраният президент.

На въпроси, касаещи забавянето на санирането и порочната практика за увеличаване на сумите по договори за изпълнение на ЛОТ- овете на АМ „Тракия“, г-н Плевнелиев малко се разграничи от своята наследничка в МРРБ Лиляна Павлова и започна да изтъква колко много пари се били спестили всъщност от строежа на магистралата от правителството, в което той беше министър и обясни как магистрала „Тракия“ трябва да стигне до порт Бургас, а България да си запази позицията на източна врата на Европа.

По магистралата трябва да преминава целият трафик до пристанището. Затова е необходимо да се разработи цялостна концепция за България като врата за европейските стоки.

Бургас е крайна точка и връзка на адриатическите с черноморските пристанища, както се предвижда и по Коридор №8. Пристанищата трябва да се модернизират. В дебата за регионалното развитие, който започна днес, ще търсим решение за финансирането на пристанището, на индустриална зона, на бизнеспаркове, на регионални центрове за иновации, каза още Плевнелиев.

Разбира се, г-н Плевнелиев не отиде на гара Бургас, където на следващия ден предстоеше стачка, а отиде на пристанище Бургас, макар че и двете транспортни системи  за морски и жп транспорт са държавна собственост, а той ще бъде държавен глава само след по-малко от два месеца и няма как да се грижиш за едното, а за другото в момента да не ти пука...

Истината е обаче, че през годините на управлението на ГЕРБ за разни проекти, свързани с пристанище Бургас, за които дори бяха отпуснати крупни суми от над 630 млн. лв. от чужда банка на бургаските депутати председатели и членове на важни комисии в парламента, както и на самото правителство на ГЕРБ, не им пукаше... Дали пък нечии интереси не слагаха прът в колелото на тези проекти, а сега щом по вертикала на властта всичко е гербаво, проектите се отпушват и започват лека-полека да се задвижват. Май интересът клати феса?!!

Ето я и вероятната мотивировка за тези стратегически обещания...

Христо ТОДОРОВ