В ГЕРБ склонни да дебатират за смесена система

Депутатите на партията са на различно мнение от своя лидер Бойко Борисов

Въпреки всички изявления на премиера Бойко Борисов, че той иска да се въведе чист мажоритарен вот в два тура, депутатите от ГЕРБ признават, че най-вероятно партията е склонна да мисли в посока смесена система. Това установи Клуб Z в кулоарите на парламента. Депутати от ръководството на парламентарната група признаха, че в партията се обсъжда вариант половината от парламента да бъде избиран мажоритарно. Тази избирателна система прилича повече на германската, докато Борисов за обяви за почитател на френската.

В Германия избирателите гласуват с две бюлетини - една за партия, и една за мажоритарен кандидат. Допустимо е един избирател да гласува за една партия и за мажоритарен кандидат на друга партия. Местата в парламента се разпределят на пропорционален принцип между партиите. Те обаче се заемат с предимство от мажоритарно избраните техни кандидати.

На проведения референдум, иницииран от екипа на "Шоуто на Слави" над 2,5 млн. български граждани гласуваха с "да" на въпрос трябва ли депутатите да се избира мажоритарно в два тура. Около 12 000 гласа не достигнаха референдумът да бъде задължителен за парламента. В момента обаче тече ново броене на бюлетините, разпоредено от Върховния административен съд. След като съдът се произнесе и ако допитването все още не е задължително за парламента, то депутатите ще имат три месеца, в които да се произнесат. Според закона те могат и да отхвърлят мажоритарния вот.

В подкрепа на смесената избирателна система вече се изказаха официално от БСП. Реформаторският блок подкрепя преференциалното гласуване, но с нисък праг и без привилегии за водача на листата, както е сега.

http://clubz.bg/48548-v_gerb_sklonni_da_debatirat_za_smesena_sistema