В Германия арестуваха трима бежанци-терористи

Германската полиция е арестувала трима сирийци по подозрения, че са изпратени там от "Ислямска държава", за да изпълнят терористично нападение, съобщи Би Би Си.

Мъжете са на 17, 18 и 26 години и са заловени след редица обиски тази сутрин, проведени в провинциите Долна Саксония и Шлесвиг-Холщайн. Тогава 200 полицаи щурмуваха 6 локации, 3 от които бяха домове за бежанци.

Вътрешният министър по-късно заяви, че задържаните може да имат връзки с терористичното нападение в Париж през ноември 2015 г. Той ги назова "спяща клетка". Засега няма намерени доказателства за конкретно планирани нападения и локации.

Тримата са минали през Турция и Гърция с фалшиви паспорти и са пристигнали в Германия. Според властите тримата са били доброволци за мисията, а 17-годишният е обучаван да ползва оръжия и експлозиви в Рака. Те са получили мобилни телефони с инсталирани програми за комуникация и четирицифрени суми в долари.

Те са били заподозрени преди няколко месеца, като телефоните им са били подслушвани. Според министъра властите отдавна подозират, че ИД вкарва терористи в Европа с потока от бежанци, но бройката на бойците, дошли на континента, е изключително малка.

http://offnews.bg/