В какво е обвинена Елена Йончева

Мирослав Иванов

 

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета за народния представител от БСП и журналист Елена Йончева. Според официалното съобщение от прокуратурата на Йончева е повдигнато обвинение от Специализиранта прокуратура.  „Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД (в несъстоятелност) и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“, действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД (в несъстоятелност) в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък“, се казва в съобщението.

Без да посочва прокуратурата очевидно базира обвиненията си на сигнал на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Антон Тодоров. През юли тази годината двамата обявиха, че внасят сигнал до главния прокурор срещу Йончева.“Елена Йончева има общ бизнес 50/50 с Цветан Василев. Тези всички документи са публична информация и могат да се намерят в интернет. Целта ни е да уведомим, че на базата на тези документи аз и моите колеги внасяме сигнал в прокуратурата, КОНПИ и НАП, за да се провери има ли данни за пране на пари“, каза на брифинг в Народното събрание тогава Добрев.“За тази офшрока се казва, че чрез нея е ставало източването на КТБ“, добави депутатът Антон Тодоров.

Според съобщението на прокуратурата в хода на разследването е установено, че на 17 април 2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ /дружество, регистрирано съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/ юридическото лице „Офроуд“ ООД. На 20 април 2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите, при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла /по 50 %/, с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва: съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева., а съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска от 315 000 лева, от които 310 000 лева (разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове) да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД.

„Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5%. Учредителното събрание е проведено на 23 април 2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева.  В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20 юни 2012 г. и 22 юни 2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“.

„Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство“, завършва съобщението.

Сигналът на ГЕРБ срешу Елена Йончева беше своеобразен отговор на изнесените от нея данни за корупция в Хаскова, която води към роднини на Делян Добрев. „Става дума за обществени поръчки в общината в Хасково за около 50 млн. лева, които са спечелени от „групи търговски дружества, свързани помежду си, пряко или косвено с едно лице – Даниел Гаргов“, коментира през януари 2018 г. Йончева. Гаргов, който е общински съветник от ГЕРБ в Хасково и оглавява комисията по бюджет и финанси там, е съпруг на братовчедката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев – Росица Гаргова, която доскоро оглавяваше финансовата дирекция в общинската администрация в Хасково.

За роднинските връзки в общината обществеността разбра миналата есен покрай раздора между кмета Добри Беливанов и ГЕРБ и изнесени данни от Елена Йончева, а Делян Добрев ги оправда с „Хасково е малък град и всички се познават“.Според Йончева фирми, близки до Гаргов, са спечелили и последните поръчки за саниране в Хасково – от поръчки за 11 блока получили 10, макар че на търговете се явили над 130 фирми. Една от свързаните с обществените поръчки фирма е „Форуком фонт имоти“, в която по думите й Гаргов заема мястото на Делян Добрев след влизането му в политиката.

БСП настояваше прокуратурата да провери дали фирмите, които печелят поръчки, получават парични средства от офшорни фирми от Сейшелските и Маршалските острови. Сигналът касае и фирма „Визьор“, която по думите на Йончева е собственост на родителите на Делян Добрев и по нейна информация за строителството на завод за палети получава пари от офшорна компания, които минават през фирма посредник, близка до Гаргов.

http://www.transmedia.bg/2018/11/08/%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B...