В Русия има структура за убиване на несъгласни с управлението

Христо Грозев, БНР

 

„Филмът за имението на Путин, създаден от Навални, е най-доброто разследване за корупция, правено някога.“

Журналистът Христо Грозев от британския разследващ сайт „Белингкат“, един от групата журналисти, които разследваха отравянето на Алексей Навални, коментира по БНРзавръщането на опозиционера в Русия и разследването му за двореца на Путин.

Това, което разкрихме в нашето разследване, е не само опит за структурирано убийство на единствения опозиционен лидер в Русия, а съществуване на цяла структура за отравяне и убиване на граждани на Русия, които не са съгласни с държавата.

Досега разследването откри 3 убийства, направени от група от руските тайни служби, и поне 6 неуспешни убийства, включително и това на Навални:

Така че излизаме извън рамките на конкретния случай, а говорим за един престъпен режим и трябва да изискаме всички да видят това.

Връщането в Русия е силен ход и той показа, че Навални не е г-н Никой, който не интересува Путин. Има голям риск за живота му при пребиваването му в затвора „Матроска тишина“.

Международните санкции имат последствия за руската икономика, а това ще повлече след себе си и вътрешнополитически последствия, от които президентът Владимир Путин истински се страхува.

Путин нямаше алтернатива, единственият му полезен ход беше да не позволи Навални да се върне в Русия, но няма такава правна форма, в която на гражданин на страната да се забрани да се върне. Той се опита да постигне това със сплашване за вкарване в затвора и започнаха 3-4 нови наказателни производства срещу Навални, докато той се лекуваше в Германия.

Филмът за имението на Путин, създаден от Навални, е най-доброто разследване за корупция, правено някога. Това се четири или пет разследвания в един филм. Навални работеше по този филм през трите месеца, в които се възстановяваше от отравянето.

За него беше много важно да пусне филма едва след като се прибере в Русия, за да не изглежда, че той от чужбина пуска такива информационни бомби. Той знаеше, че ще бъде арестуван, и затова за него беше ОК да бъде публикуват след ареста му.

Филмът описва с подробности и с картини до какво може да достигне един режим, който няма никакви ограничения. Стига се до построяването на дворец за 1 млрд. долара и до това многобройните любовници на Путин, който се представя за стожер на православния свят, да получават акции в „Газпром“ и да получават имения.

Не става дума само за твърдения на Навални, а за разследвания на 4 или 5 независими руски медийни проекта, които изследваха документите, и е доказано, че са истински.

Фирмата, която управлява това имение, се управлява от един г-н, който с документи се доказа, че е племенник на Путин. На този етап Кремъл голословно твърди, че няма такъв дворец, но всички документи доказват обратното.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.