В Северодвинск е имало и втори взрив, който е причината за повишаване на радиацията

Експлозията на военен полигон край град Северодвинск в Русия на осми август, която отне отне живота на петима инженери, е била последвана от втора, два часа по-късно, съобщи Ройтерс. Информацията идва от учени от Норвежкия сеизмологичен център (НОРСАР), според които вторият взрив е причината за регистрираната повишена радиация.

„Регистрирахме два взрива, като вторият съвпада по време със съобщенията за повишаването на радиацията“, заяви ръководителката на НОРСАР Анне Стрьомен Люке. От агенцията казват също, че вторият взрив е регистриран от инфразвукови сензори, които отчитат налягането на въздуха, което прави вероятно причина за експлозията да е била ракета.

По случая руските власти предоставяха откъслечна и на моменти противоречива информация, с което предизтавикаха гнева на руснаците заради несигурността дали съществува реална опасност за населението.

В деня на експлозията от Министерството на отбраната заявиха, че в следствие на експлозията са загинали двама души, но не предоставиха допълнителна информация. Два дена по-късна от държавната компания „Росатом“ съобщиха, че петима нейни учени са загинали, докато са провеждали наблюдение на тест на „гориво с радиоактивни изотопи“.

По-рано през седмицата, по време на среща с финландския министър председател Анти Рине, президентът на Русия Владимир Путин потвърди, че инцидентът е настъпил по време на тестове на оръжие.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30126929.html