You are here

В село Мечка “Мечкаря” закъсня с цели седем години, в три, от които е на власт!

Село МечкаНа 20 април 2012 г., село Мечка посрещна четвъртия  министър на вътрешните работи – Цветан Цветанов, дойде с лимузината и бодиградовете си, облечен в поредния марков костюм /откакто е министър-бел. Л. М./, за да открие в селото видеосистема за наблюдение.

„Аз идвам тук, при вас и виждате, че нещо е предприето" – обърна се към събралите се селяни от Мечка Цветан Цветанов.

Предаването „Тази сутрин”, bTV излъчи репортажа от тази визита:

„Поводът днес да сме тук са всички тези репортажи и това, което вие сте изживяли през всичките тези години. Счетохме, че трябва да бъде изградено видеонаблюдение. Искам да кажете вашето мнение и ако считате, че нещо трябва да бъде направено, ние да го обсъдим. Знам, че каквото и да кажа днес, няма как да ви се възстановят щетите от вандалските прояви”, каза пред жители на село Мечка вътрешният министър и увери, че ще бъде разпределен допълнителен полицейски ресусрс, за да се спрат набезите и опустошаването на къщите – предимно от роми.

Хората обаче изразиха скептично отношение към интегрирането на ромите. „Сега има програми за обучението на тези хора от селото, но какво става – за 3 месеца им дават дипломи за основно образование. Така ли ще ги възпитаме и интегрираме?”, попита жителка на Мечка.

В момент когато селото е било пълно с полиция е бил разбит стопанския двор на земеделската кооперация и една къща е била обрана... разказаха селяните на Цветанов.

Заради 4 пробации и 2 условни присъди на крадец, министър Цветан В село Мечка “Мечкаря” закъсня с цели седем години, в три, от които е на власт!Цветанов заяви с добре отиграно възмущение:

„Господа, аз мисля, че следващия път Видеосистемата за наблюдение, която Цветанов осигури, за да следи циганите трябва да дойда и със съдията тук. Ще се обърна към ВСС, за да им кажа, че по тези места трябва да идват и представители на съдебната власт, за да чуят хората и да видят безчинствата и реалната ситуация. За въпросния задържан с 4 пробации и 2 условни присъди, това вече се е превърнало в бизнес, в начин на съществуване и тук не може да става въпрос за интеграция”.

Министърът обеща след два месеца да дойде пак, качи се в лимузината с бодигардовете си и отпраши нанякъде.

В селото останаха циганите, които докато траеше половинчасовото посещение на министър Цветанов – стояха на групички и слушаха подигравателно разказите за престъпленията си.

Не само село Мечка страда от циганите, страдат и околните села, но кога и там ще се поставят камери за видеонаблюдение така и не стана ясно?

Цветанов „пропусна” да преброи жителите на Мечка, за да може да сравни броя им  с този след два месеца...

Цветан Цветанов в село МечкаКак точно Висшият съдебен съвет ще” отпусне” съдия, който да бъде разкарван по Плевенските села – Конституцията, законът за съдебната власт и Закона за МВР не са записали.

Цветанов „пропусна” да обясни на събралите се жители на Мечка и защо полицията бездейства, защо не събира доказателства и свидетели, за да може прокуратурата да иска високи присъди.

Цветанов „пропусна” и да обясни какво направи той, лично, като отговарящ за интеграцията на циганите три години мандат – освен Кръгли маси, пресконференции и изявления пред тв камерите.

В сайта на парламента, при търсене на стенограмата с питането на Стела Банкова за циганските набези в с. Мечка се чете следното:

Парламентарен контрол

30/09/2005

====

VI. Румен Петков, Министър на вътрешните работи ще отговори на:

1. Питане от н.п. СТЕЛА ДИМИТРОВА АНГЕЛОВА-БАНКОВА относно кражбите и убийствата в с. Мечка, Плевенска област.

=====

Ни стенограма – нито следа от питане!

„Получих официална забрана да задавам въпроси, свързани с престъпността в Плевенския край, на които да отговаря от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Румен Петков”. Това е заявила още в 2005 година в Плевен, Стела Банкова, депутат от коалиция "Атака" по повод Камери в село Мечкациганските безчинства в с. Мечка.

Тя е обяснила, че забраната е получила лично от парламентарния шеф Георги Пирински. Мотивът му бил, че въпросите, които тя задавала, били едни и същи и вътрешният министър вече е отговарял на тях.

„Не е така, контрира Банкова, досега аз съм задавала въпроси за престъпността в Мечка, в Бръшляница, за покрайнините на Плевен, но всеки понеделник след приемния си ден имам среща в различни селища и хората там задават също въпроси, свързани със сигурността и безопасността им. Тези въпроси са различни от задаваните от мен досега, тях искам да поставям на вниманието на министър Петков толкова пъти, колкото ме помолят моите избиратели.

По правилник такава забрана не би трябвало да има, но на практика моите питания са стопирани и аз искам хората да знаят каква е причината...”

Емблематичната Мечка, която стигна дори до трибуната на Народното събрание чрез наша публикация, на която се позова в питане до тогавашния вътрешен министър Михаил Миков депутатът Стела Банкова. Много мастило се изля и лента се навъртя с истории за селото - за убийства, нападения, грабежи, обири, написа Момчил Цветков в сайта Посредник нюз, ето част от репортаж по темата:

Там набезите са ежедневие и еженощие, а пострадалите са повече от жителите - има "рекордьори", обирани по 3, 5, 10 пъти. Човек от селото разказа преди време, че дори има оръжие за самозащита, но се страхува да го използва, защото може да го убият. Вече седем убити има в селото, твърди той, но моли да не се пише името му, за да не пострада.

С. Мечка се прочу най-много с убийството на Найден Тимневски през 2000 г., който бе застрелян по време на кражба в собствената му къща

Нападателите го убиха заради една конска амуниция. Виновните бяха хванаха и осъдени на по 18 и 17 години затвор при първоначален строг режим. Делото обаче се проточи с години и те стояха на свобода, въпреки самопризнанията им.

Хората смятат, че отчетът на прокуратура и полиция за намаляване престъпността в селото се дължи само на това, че пострадалите вече не пишат жалби, защото са загубили вяра, а не толкова заради някакъв успех от работата на органите на реда.

Убийството на Тимневски нашумя, но то не е единичен случай. Поне 5-6 души са починали след побой, твърдят местни. Две възрастни жени са били изнасилени брутално, след което са починали. Овчар бил заплашен с Жители на село Мечка задават въпроси на Цветан Цветановпистолет, опрян в главата му, и му взели 4 овце. Преди години, нищо неподозиращо шотландско семейство брои 17 000 евро за къща в печално известното село, без да знае за какво става въпрос.

Още на влизане в селото почувствахме добре познатото усещане на нереално спокойствие, примесено с прикрит страх и гняв пише Цветков. - Уплашена жена на средна възраст с име Веселина ни разказа още на входа на селото, че кражбите продължават. Дори се чакаше полиция в момента, защото има поредна кражба - жената излязла за хляб и в този момент й разбили къщата, и взели де що ценно намерят. Не искам да ме снимате, защото се страхувам, циганите са отмъстителни, разказва тя. Хората не смеят за миг да излязат, защото знаят какво ще се случи - дори за хляб не може да се иде.

В селото всички се заключват от много рано - още от 19 часа, разказва Веселина.

Тя живее с 25-годишния си син и въпреки това я е страх - точно по това време обикалят, обират орехи, селскостопанска продукция, нападат. И мен ме нападаха преди 5 месеца и ме пребиха от бой - беше българин. Полицията нищо не направи, а аз нямам пари да го съдя, защото съм безработна. Иначе циганите не нападат толкова, те повече крадат. Всичко е криминално, етническо напрежение няма, категорична е тя.

Стефка ни посочи ремонтираща се къща, на която слагат нова дограма. Старата била избита, докато собственичката плевяла двора си и скубела трева.

Счупили прозорци и черчевета - взели чантата на собственичката с пари. У други хора влязъл крадец, взел пенсиите, получени предния ден, скрил се после под леглото, те го видели, но и да го посочат или да кажат нещо - няма смисъл, никой нищо няма да му направи. Страхуваме се, заключваме се, като лае кучето излизам, но със страх, нали го видях крадеца на няколко метра - взеха ми казана за ракия, кокошките, рании, електрожен, ракети, всичко. Видях го, показах го на полицая, а той отишъл до тях и после ми казва, че нямал такива обувки, нямал такава дреха, каквато му описвам и така си остана.

Не пишем жалби, няма смисъл.

Синът ми отишъл да пише, но му казали, че няма смисъл, само на хартия оставало. Кварталният го бил казал, споделя Стефка...

... Стоянка Атанасова, председател на местната потребителска кооперация, потвърди, че кражбите и набезите са ежедневие. Малко преди да дойдем, дошла жена да си опише въглищата за зимата и приплакала, че излязла за малко, а като се върнала горният етаж на къщата обърнат наопаки...

По-миналата седмица пък си скрила 200 лева в раклата, но й ги взели. И ние пишем на вересия, защото не можем да оставим хората в магазина на кооперацията. Това е бившият селкооп, потребителска кооперация. Те са я строили навремето, пояснява Атанасова. Тя добави, че хората нямат пари, защото едно са бедни и второ, че ги обират. Нека сега да построят такова нещо както преди - не става. Затова и даваме на вересия, макар да е трудно. Иван Русанов дошъл при нас, жена му отишла да бере домати, а циганинът влязъл и обрал парите им. Влизат посред бял ден с качулки на главата и не ги е страх от нищо. Около 20 часа вечерта нападат, иначе нощем има полиция. Аз си плащам на пазач през нощта, едно местно момче.

От началото на годината 5 пъти все по това време е разбиван магазинът

Бяха изтърбушили и другия магазин - на синовете на кмета...

Стоянка. Самата тя е нападана няколко пъти. Според нея се краде не само от бедните цигани, но и от хора с пари. Слизат до центъра с колата - аз с кола ли слизам. Крадат, разбира се, бензин, нафта, всичко, но карат коли. Като влязат хората и избират какво да си купят - хляб, олио, сирене. Правят си сметката. А те влизат, купуват цигари, дезодоранти, гримове, пиене. Нямат нужда, а откъде взимат пари, като са безработни. Не могат без сладко, без цигари, без пиене.

Все са самотни майки, децата не ги припознават бащите.

Живеят от социални помощи, до 20-годишна възраст имат по 5 деца. Почват от 13-годишни, после още раждат. Така до 7-8 деца. Това е бизнес

А мъжете им са по затворите - как да се препитават, пита Стоянка. Според нея са свикнали на лесното, така са ги научили властимащите - краде се и няма проблем, може без да се работи. Това не е етнически въпрос, а криминален - научени са на лесното, повтаря убедено Стоянка. Тя пита какво може да се очаква от момичета без мъже, с по 10 деца. Има такива, които са много зле, но какво е това с тази раждаемост, това е излишно раждане, смята тя. И всичко е за помощи.

Крадат всички - деца, жени, мъже. Богати цигани като по други села нямало, камо ли хора на цар Киро или някой друг ромски барон. Стоянка разказа, че нападения над хората е имало, а няма и какво да се краде вече. И тя е бита - преди живеела в Мечка, но от 4 години си пътува до Плевен. Гледала къща, но я разбивали. Оградила я с решетки като затвор, пак я разбивали, решетките не ги спрели. Беше къща за приказ - разсипаха я, вече не ходя да я гледам, че ми е мъчно. Взеха цветен телевизор, измъкнаха кабели, две готварски печки, пружини, кабели. Гледала и голям двор - обрали го, изсекли даже дърветата. Нападнали я една вечер, ударили я по главата, разбили я - да вземат чантата. Карали я в Бърза помощ. А в чантата имало важни документи. Стоянка вече носи ксерокопия оттогава - да не загуби документите, че са й по-важни от парите. Четири пъти я нападали за година, при това хора, на които е сигурна, че е помагала. Когато ме нападаха първия път, бяха с качулки и по здрач.

Почти всички нападения стават привечер. Единият път през нощта влязоха докато спя, упоиха ме със спрей и взеха парите за тока

Намериха само чантата. Друг път пред нас ме нападнаха, бяха се скрили зад един чимшир до портата, пак привечер. Дотогава не бяха посягали. Имах даже прожектор. Тогава ме удариха по главата, бяха се скрили под стълбите на лятната кухня, бяха и с качулки. Взеха тогава документите, разказва тя. Освен че я ударили по главата, после я и душили, да не вика...

Нищо не се прави за Мечка, категорична е Стоянка. Оправия няма - селото е Плевенска община, полицията е в Пордим, болницата - в Никопол.

Хората не знаят къде за какво да ходят, камо ли как да се оправят без помощ, заключи тъжния разказ за едно плевенско село в 21-и век Стоянка Атанасова.

Телевизионно предаване в телевизия с национален обхват е спряно, защото, хора говорели за циганските кражби и убийства в село Мечка, Плевенско.

Говорели за това:

1.Как цигани са убили хора от селото включително дядото (разцепена с брадва глава!) на една от присъстващите в студиото.

2. Как Румен Петков е бил в селото и е обещал, че хората вече ще спят спокойно, а същата нощ са ограбили две къщи!

3. Как прокурор е освободил заловени от полицията крадци на кабели на БТК, защото нямало достатъчно доказателства.

4. Как някои къщи са ограбвани по 30 (тридесет) пъти! На една къща дори са направили дупка в стената, а от полицията са казали, че се е получила от влагата.

5. Как циганите казвали на жителите на селото, че тях полицията и прокуратурата ги пазят!

Докато траят с години циганските набези в Мечка, Българският Хелзинкски комитет задава въпрос: Кой измисли проблема с ромите в с. Мечка

Според БХК българите водели война срещу циганите, но нито дума не обелват правозащитниците за това, защо като се води война срещу циганите, жертви дават само българите?

Българите в това многострадално село са грабени, бити, насилвани, убивани – селото е като изтърбушено, след 18 часа то притихва като мъртво...

„Аз идвам тук, при вас и виждате, че нещо е предприето” – каза Цветан Цветанов на селяните от с. Мечка.

Предприето е...какво? Поредната Пиар акция на министъра, който отиде до Мечка с журналисти, твкамери и микрофони...

На 20 април разходи Цветанов скъпарското си костюмче, качи се в лимузината и отметна в календара на ГЕРБ – още едно мероприятие за справяне с битовата престъпност...

А селяните от Мечка и околните села – тях да ги пази Господ, защото видеокамерите скоро ще бъдат откраднати или счупени, за да няма свидетелства за престъпленията им.

Момент – съдът май още не приема за доказателства видеозаписи...

Люба МАНОЛОВА

http://lubamanolova.info