В страната на врачките лекарите са излишни

В страната на врачките лекарите са излишниДве врачки се срещат и едната пита другата: „Ти си добре, ами аз как съм?“ Сетих се за този виц, докато наблюдавах медийната истерия срещу лекарите, която се завъртя в последните две седмици. Не е първата, но затова пък беше най-отвратителната. А се сетих за вица, защото си дадох сметка, че врачките и врачуването в България са на много по-голяма почит от медицината и лекарското съсловие. А и ние, българите винаги знаем какво им е на другите, къде грешат и колко струват, но почти нищо не знаем за самите себе си, освен че сме най-великите, разбира се.

Гледам истерични хора, насъсквани от журналистите, които са готови да турят кръста на цялата медицина и да сложат под общия етикет „убийци“ всички лекари и се чудя, кога българите изпростяха толкова масово. Преди простотията сякаш не беше толкова заразна, а дори и медиите, като че ли, се опитваха да държат някакъв по-сериозен тон. Сега всичко се е юрнало през просото и гази де що има останал здрав смисъл в родината. По-голямата част от хората в България нямат проблем да дадат 150 лева за разваляне на черна магия и 100 за обезсилването на бяла магия, но пищят до небесата, ако им поискат пари, за да си изберат лекарски екип. Двама министър-председатели подред - Сергей Станишев и Бойко Борисов ходят с червени конци против уроки, овързани около китките им, но от десет години здравната реформа е зарязана, а в сектора цари пълен управленски и административен хаос.

Да си лекар в тази среда наистина граничи с лудост. Виж, да си врачка или астролог си е друго нещо. Ще те канят в най-сериозните политически предавания, ако си по-известна вещурка, целият елит ще ти идва на крака да му гледаш, а може и да те удостоят с българско свидетелство за святост. Не искам да се заяждам, но нещо напоследък от погледа ми изчезна личната врачка на Берлускони. По едно време не слизаше от екрана, а само в „Лека нощ, деца!“ не я бяха канили. Не съм се задълбочавал във виденията й, но не си спомням някога да ни е пророкувала колко внезапно и безславно ще се изниже от политиката бившият италиански премиер. Това, разбира се, няма никакво значение. Скоро сигурно ще цъфне пак, за да предскаже осми мандат на Бойко Борисов и нещо хубаво, което ще се случи на България през 2033 година. Хората у нас наистина нямат представа колко увреждат духовното си здраве, когато отиват да се допитват до демони, защото определено има гадателки, обладани от духовни сили с демоничен произход. В същото време тези хора очакват от медицината да върши чудеса, а лекарите да са гаранти, че болката, нещастието и смъртта веднъж завинаги са изгонени от този свят. Сякаш не ги е имало никога още от времената на първите хора, създадени на тази земя. Моите родители пострадаха от лекарски грешки. Баща ми почина след усложнения, майка ми така и не се възстанови. Лекарите, които ги допуснаха, са много добри в своите специалности. Едни от най-добрите в България и с много добър международен авторитет. И през ум не ми мина да ги виня, камо ли да ги съдя. Проследих много добре всичко, което се случи. Знам, че грешките им бяха неволни и че са помогнали на други хиляди да оздравеят.

Като се замисля, хората непременно умират поради нечия, своя или някаква изначална грешка. Само тук мога да разбера бунта на онези, които скачат срещу лекарите. Може би несъзнателно те се бунтуват срещу крайната несправедливост на смъртта и долавят, че смъртта сама по себе си е най-голямата грешка в този свят. Това обаче може да бъде религиозен или философски разговор, за какъвто нямаме шанс по тези земи. Дай ни на нас бит и врачки. Безплатно здравеопазване и червени конци против уроки...

Явор Дачков

в. „Галерия“