You are here

В Турция арестуваха две българкски гражданки заради тероризъм

Двете българки гражданки са от турски произход

Две българки и един британец са арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение, че са членове на въоръженото крило YPG на сирийската Партия на демократичния съюз, съобщи тази вечер агенция СонДакика.

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там на почивка. Не се посочват имената им.

Българките са майка и дъщеря. Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали.

При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим.

Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си.

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с въпросната организация, обявена за терористична в Турция.

За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. Разследването продължава.

Информационният сайт Haberler.com по-късно уточни първите имена на задържаните в Айдън - британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка й Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

http://www.faktor.bg