В Украйна: ПИПНАХА КОКАИНОВИЯ КРАЛ НА ЕВРОПА - НАШИЯТ БРЕНДО - част втора

Grigor Lilov

Втора част

 

 

Опасни връзки
Покрай застреляния касиер-финансист на мафията на Брендо – Константин Дишлиев и офшорните му фирми, изплуваха и други известни имена.
Надали въобще щяха да се чуят, ако не беше западното и моето разследване на наркотрафика, което ги извади на бял свят и почти бруталния натиск, последвал от посолствата на нашите партньори.
За да регистрират офшорките, Брендо и аверите му се обръщат за помощ към фараона Иво Недялков, пише в мотивите на съда. По това време Недялков се изявява като адвокат, докато текат делата срещу него за измама на хиляди българи чрез пирамидата „Ийст уест интернешънъл”. Подвизава се и като политически лидер на „Нова консервативна партия”, бил е съдружник на Венцислав Дудоленски – един от бившите районни кметове в столицата... Парадокс, възможен само у нас – Дудоленски се оказа важен фактор в „Сдружение за борба с корупцията”...
Фараонът Недялков при социализма е бивша комсомолска едра номенклатура, доносник на Държавна сигурност, племенник е на политика-бизнесмен Александър Томов – прочул се с ЦСКА, историите около Кремиковци и т.н. Той самият пък е бивш съветник на последния червен премиер – Георги Атанасов. В Надзорния съвет на пирамидата му пък бе Рада Дойнова – роднина на политбюровеца Огнян Дойнов.
Естествено е, фараонът не беше осъден, случи се точно обратното – той осъди България в Страсбург. При тези съдружия и контакти това си беше и „логично”.
Ала не само неговото име се мярна сред опасните връзки с Брендо.
В съдебната зала на процеса срещу мафиота прокурорът Марияна Станкова пледира:
- Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от „Куилин венчърс” и „Фиделити ентърпрайсиз”, включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в EURAM банк.
Оказа се, че редица от регистрациите в чужбина на офшорки и анонимни фирми, свързани с човека на Евелин Банев, са консултирани и извършвани от Стоян Маврудиев.
А кой е този човек? – Той е самият председател на Комисията за финансов надзор!
 
ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ КНИГАТА ОТ ДНЕШНИ ДНИ
Три години тежка битка бяха необходими до юли 2016-а, когато най-сетне ръководителят на Комисията за финансов надзор беше сменен от парламента. После Стоян Маврудиев стана шеф на скандалната ББР - Българска банка за развитие (лансиран от Обединените патриоти).
Стоян Маврудиев присъстваше като съветник на премиера ни на редица чуждестранни срещи на Бойко Борисов с лица от разни не толкова демократични държави в света (руски, китайски, южноафрикански, и др. инвеститори).
В края на юни мин. г. Маврудиев регистрира поредна консултанската компания "Дженезис адвайзори сървисис". Управител на фирмата е Ангел Джалъзов - бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор.
А съдената сага в съда приключи по очаквания от мен начин - прокурорката ловко взе завоя на 180 градуса и се отказа от поискания от нея разпит на Маврудиев.
 
Какво се оказа?
Задгранични компании на мафията са консултирани при създаването им и регистрирани именно от държавника, който би трябвало да следи за спазване на закона, чистотата на финансовите отношения, работата на финансовите компании и борси.
 
Маврудиев е сред съоснователите на партия „ГЕРБ”, техен депутат, шеф на Делегацията на България в ключови европейски органи, изключително близък и до Сергей Станишев (навремето оглави Комисията, която разследваше сделките и разходите на неговия кабинет на Тройната коалиция и не откри нищо нередно, въпреки че ЕС му спря траншовете).
 
Ала всички знаем, че мафията е престъпност, сраснала се с държавата и политическите елити. При такава симбиоза няма нито цветове и възгледи, нито партийна принадлежност. Но пък има пари – достатъчно, за купят всичко по веригата – както десни „глобалисти”, така и техни противници – червени „леви идеалисти”. При това са закупувани (и съответно продавани) най-високите възможни места в държавата.
И един пример е достатъчен. Според съдебните документи по делата в чужбина на Брендо и компания прането на пари и безпроблемното внасяне на толкова големи суми в брой е станало възможно, тъй като в двете банки, които групата най-често използва – австрийската Euram и швейцарската Credit Suisse, работели банкери от български произход, които те познавали.
В първия случай става дума за Елена Бергоми, която всъщност е известната българска тенисистка от средата на 90-те години Елена Пампулова.
Вторият случай е далеч, далеч по-скандален – българката с австрийско поданство Боряна Линдингер. За нея в мотивите на съда е записано „обслужвала сметките на подсъдимите”.
Онова, което не се спомена дори и в онази бяла чужбина, са нейните близки връзки с Моника Любомирова.
А коя е пък тя? – Ами тази дама Моника е онази госпожа Моника, която вече се води Станишева и му роди дечица. Размириса се, и то много. Във всяка бяла държава щяха да завалят оставки, а Темида да разследва до десета дупка и десето коляно.
Историята е следната. Една от основните перални – „Прайвът файнънс юниън“ е създадена първоначално като ООД, което впоследствие се преобразува в акционерно дружество. Първоначално съдружници са били трима души – счетоводителя на мафията Константин Дишлиев, брата на Брендо – Симо Карайчев и Петя Недялкова, съпругата на фараона Иво Недялков.
После започва въртележка от прехвърляне на дялове и акции, офшорки като собственици и т.н., за да се замотат следите. През 2006 г. българо-австрийката Боряна Линдингер влиза в управлението на пералнята на мястото на брат му Симо Карайчев.
Създават се и маса компании, през които да текат парите. Същата Линдингер започва да представя интересите на съпругата на Станишев.
Ето още един пример.
Станишева, тогава Йосифова, е съдружник във фирмата Europroject Holdings AG във Виена с Анелия Крушкова, която притежава 25%. Самата Моника Любомирова (в регистъра е записана по бащино име – може би за дикретност коя е в действителност) е мажоритарен собственик със 75%. Тогава Крушкова е зам.-министър на транспорта и съобщенията в кабинета „Сакскобургготски“, от 2003 до 2005 г. дирижира и БДЖ, а от 2007 г. (до края на 2009 г.) премиерът Станишев я слага начело на Държавната агенция по туризъм.
На две общи събрания на дружеството те двете – вкл. Моника Станишева са били представлявани от тази Боряна Линдингер, обслужвала банковите сметки на мафията на Брендо според съдебните документи. Освен това в управлението на Europroject Holdings AG се е подвизавала и Деница Вълчева (служител на притежаваната от Моника Станишева „Актив груп”).
Но подобни „пикантни” бизнес-истории могат да се разкажат и за спомената вече Анелия Крушкова, също забъркана във виенския валс, свирен от наркоимперията. На края на нейната верижка се оказа закачена също толкова известната Зинаида Златанова. Тя е днешният заместник министър-председател на премиера Орешарски и министър на правосъдието!
Достатъчно разказах за отношенията между властниците и „оперативно интересните лица” в книгата си за политиците, парите им и мръсните им тайни, та затова тук няма да се разпростирам повече за други десетки имена – до парите им, „изпирани” и с проливаща се кръв в подземията на Октопода и рокадите в неговите висини на държавата.
КОЙ Е "Б"
Брендо е човекът, който развива „бизнеса” в Латинска Америка и Европа, Дишлиев организира прането, маса видни фигури участват в него, прикриват го и намазват суми, а България е една от основните му перални.
Жалко, че дори италианските разследващи органи не посмяха да оповестят цялата схема, а посочиха Евелин Банев като онзи, който чужденци и българи от мафията са наричали Началника, Дядо или просто, забележете „Б” (кой Б е големият въпрос) в подслушаните разговори.
Защото се оказа, че едно посредствено борче и както се вижда подставено лице макар и като коинов европейски крал, това борче, ако то е "Б" е бил нещо и като началник на държавата ни – поне в контролните й финансови органи, в банковата сфера, в строителния надзор, в митниците, в МВР, в ДАНС, на хорото му са тропали ред политически знаменитости, висши правителствени лица, та чак и до съпруга на виден роден и европейки политически лидер. И колкото и да се кълнат, че не са знаели нищо, че това е било обикновен бизнес и са нямали представа откъде идват парите във фирмите, аз няма да им повярвам. А вие?
Оборотите на престъпния октопод са огромни.
Казват, че една от най-големите нелегални цигарени фабрики на Балканите е била негова. Всеки ден „цеховете” й бълвали над нелегални 300 мастербокса, които вървяли не толкова за родния пазар, а за европейския.
Но и това е капка в морето на наистина големите пари. Те се продукт на търговията с кокаин.
Само в една малка Швейцария разследват Брендо за 10 тона от наркотика. (оборотът от един тон е около 500 милиона евро!)
А в Италия, Испания, Белгия, Холандия, Испания, Великобритания – всяка година са превъртани в стока и съответно кеш поне по няколко милиарда долара и евро!!!.
Всяка година!
Затова Брендо е в списъка на милиардерите. Макар и подставено лице, макар и кукличка на конци, и за него е оставало достатъчно.
Един от най-богатите е у нас – с неизчислимо богатство в чужбински авоари и с неизчислимо като стойност заради тайните около престъпния му произход.
ОБЩЕСТВЕНА ДЕЙНОСТ
Няма
ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОФИЛ
Официално няма. Но просперитът на бизнеса му почти две десетилетия и израстването му като „кокаинов крал” на цяла Европа не може да се обясни без здрава политическа протекция и съответната му отплата за всички разноцветни елити, управлявали България
Това проличава дори в битови подробности и пикантерии.
Най-голямата забележителност на Тополовград е ловното стопанство и бившата вила на дружеството „Редки метали”. Според местните това било любимото място за ловни излети на двама президенти, четири премиери, маса министри от всякакви правителства и практически почти всички български олигарси.
Твърди се още, че когато един от бившите най-първи държавни мъже на България е бил тук и е обикалял с пушка в ръце, на два пъти му е гостувала не кой да е, а... самата майка на Брендо – Дочка! Но и за тези паметни срещи, както и за бизнеса на Брендо в родния му град няма нищо „на книга”...
ЩРИХИ
Една любопитна информация от 2010 г. подсказва съдбата на Брендо
„Заформят Брендо като „логична жертва” във войната между Маджо и Маргините. Редят легендиране. Нищо че фигурите, които нареждат Брендо за курбан, са доста по-високо. „Мъдреците” са решили да се отърват от неудобен свидетел в контрола над паричните потоци. Покровителите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов в голямата Амбасада са казали „Баста!” миналата събота на среща в курорт на север от Варна. Малко преди да ги изпратят с дискретна и стилна почерпка колегите им от ЦРУ в София са заявили на НАШИТЕ, че новите, които застъпват от началото на септември, ще искат РЕЗУЛТАТИ в борбата срещу легендираните като „секретни агенти” шефове на наркоканали. От родните властови висини вече спуснали депешата. Цитатът е буквален – „Или Маджо, или Брендо – друг вариант няма!”.
Всъщност проблемите на Евелин Банев със закона започват доста по-отрано, но той винаги е минавал метър и между капките.
За първи път името му се замесва в световния наркотрафик през 2005 г., когато е заловена българска яхта с близо тон наркотик, а арестуваната в Испания престъпна група почти изцяло е съставена от българи. Но едва през 2007 г. под външен натиск нашите органи и правосъдието започват да се интересуват от него.
- Евелин е толкова добро и умно дете! Всички в Тополовград четем какво се пише по медиите и се чудим как се измислят такива глупости. Никой, който го познава, не вярва на казаното за него Синът ми няма да се върне повече в България. Нашата държава е като разграден двор, какво да прави тук?! Ако имам възможност, и аз ще го последвам. – думите са на майката на Брендо и са казани часове преди италианските магистрати да обявят 20-годишната присъда за отрочето й. Не е за чудене пътят на сина й през живота – вижда се как е възпитаван чрез безсрамие, стигащо до наглост.
... Един от жилищните комплекси, които обвързват с името на Брендо, е върху земя, откъсната от Ботаническата градина на БАН в столицата. С огромно закъснение, чак през 1995 г. тя е била обявена за реституция. После връщането на терените се е забавило отново до 2000-2001 г., когато се появява инвеститор, готов да строи на тях.
Като наследници на имотите са изброени множество физически лица. Техните земи са изкупени от оръжейния бос и олигарх Младен Мутафчийски (наскоро почина) и бившия син депутат и масов приватизатор Асен Мичковски.
От справките излиза, че реститутите са продавали в пъти под данъчните оценки на терените. Така например нива с площ от 941 кв. м е имала данъчна оценка от 19 055 лв., а те са я харизали за 5000 лв., макар че таксите са по данъчната оценка. Има само две обяснения за странната далавера, когато земята в столицата беше свръхскъпа, почти безценна – или реститутите са били мними, фалшиви собственици, или са посещавани от едри момчета с дебели златни ланци и още по-дебели бухалки.
След „сделките” Столичната община прави нов регулационен план, в който неизвестно защо, включва целия квартал. Олигарсите Мутафчийски и Мичковски в началото на 2005 г. продават земята на друга компания – „Галчев и Ко”, собственост на благоевградската строителна фамилия Галчеви.
Неслучайна е и фирмата, с която Галчеви се сдружават за строежа чрез апорт на имота – „Евро Палас”. „Евро Палас” се управлява от Петър Колчев, съдружник на Евелин Николов Банев-Брендо в няколко фирми. Тук изскача и друго любопитно съвпадение – служебният имейл на „Евро Палас” съвпада с този на фирмата, наета да вози софийските бали – „Шик Кар Трейдинг”, индиректно свързана с бившия съветник от ГЕРБ Гълъбин Боевски. Щангистът, бивш служител на ДС-УБО – Управление за безопасност и охрана, беше арестуван и осъден в Бразилия заради опит за пренос на кокаин.
Но съществуват и опасни връзки към Близкия и Среден Изток, разисквани публично в средствата за масова информация още през 2012 г.
 
- А вярно ли е, че двамата били в комбина – Брендо внасял дрога, а Таки я въртял на нашия пазар.
Магдален Маринов (шеф на антимафиотския сектор във Върховна прокуратура):
- Ние нямаме такива доказателства
- Таки контролирал наркоканал от Иран през грузинско пристанище на запад към Австрия и Холандия. Наркотикът пътувал в хладилни камиони като доматено пюре и грах. Провалът станал, като хванали в Австрия пратка от 100 кг. Кое от това е вярно?
Марио Стоянов (шеф на отдел във Върховна прокуратура):
- Ние имаме информация за връзка в Иран, но тя е сурова, по делото я няма. Ако някой от криминалния контингент е подшушнал нещо на някой оперативен работник от МВР, това още не е доказателство, събрано по реда на НПК.
 
Доказателства ли – та дори Брендо, макар и осъден в чужбина, все още не осъден окончателно у нас. За пролятата кръв папките са затворени – липсва напредък, извършителите са неизвестни.
Смъртоносни пипала
... Пукот на куршуми се разнася към 23.20 часа вечерта на 14 май 2005 г. – ден събота на централната столична улица „11 август”.
На крачка от ресторанта „Тадж Махал” куршумите се сипят като дъжд. От стрелбата е счупен прозорец на намиращата се наблизо галерия „Стари майстори”, има и 2-3 дупки от оловото по стената на съседната кооперация, които са близо до прозорците на апартаментите на първия етаж.
Млад мъж се свлича с попилян мозък и пръскащ фонтани кръв край суперлуксозния си джип „Порше Кайен”. По лъскавата черна боя на возилото полепват парчета кръв и месо. Така приключва кариерата на един от големите наркоперачи у нас, обаче стоял в сянка и неизвестност за останалите, преди да срещне смъртта – Костантин Дишлиев, касиера на Брендо.
Константин е роден на 23 март 1977 г. в София. Само на 28 години той опознава и изумителното богатство, и насладите, които то може да дава, ала и гибелта. Син е на семейство – дипломат и отговорна външнотърговска директорка при социализма. Баща му дори се води норвежки гражданин, макар че участва в българските фирми на сина си. Константин си е изкарал обаче парите сам – от луксозната лимузина Бентли до луксозните вили по света на негово име, от дебелите пачки, пръскащ у нас до най-дебелите сметки в швейцарски, люксембургски и лихтенщайнски банки.
Говори английски, италиански и немски. Девизът му е: „Бъди последователен!” Завършил е икономика във Виена, живял е както в Австрия, така и в Италия, Норвегия, Германия. Но е избрал България – не подозирайки, че изборът му ще му хариже и смъртта...
Минути след случилото на местопроизшествието се изсипват десетки цивилни и униформени ченгета. Довтасват и четири сини буркана. По цяла София е обявена тревога и полицията е изкарана на крак. Обаче от убиеца няма и следа.
Разследването тръгна от индийското заведение „Тадж Махал” – едно от баровските в столицата. То се води собственост на Тишо от „Биг Брадър”. Според злите езици всъщност локалът не бил толкова негов, колкото момъкът само претакал парите на убития Константин Дишлиев.
Известно е, че мафията предпочита да изпира и колосва кайметата от дрогата точно в сектора на развлеченията и туризма – т.е. там, където се плаща в брой и то щедро, както в „Тадж Махал”.
Бизнесменът редовно се отбивал да похапне и пийне там, а според мълвата дори не пропуснал да се „облажи” и от възлюбената на Тишо – плейбойката и ТВ-водеща Венета Райкова. Дори според нейните завистници Тишо бил привикан за нейна любов единствено като „прикритие” на женения иначе мафиот. Може би затова навремето Тишо й връчи годежен пръстен с 3 диаманта. Подобна щедрост е немислима за който и да е ресторантьор у нас. Според „информираните клюкари” Дишлиев решил да скъса и тази връзка. Пръстенът му бил прощалния подарък за миньончето Венета.
Но в съдбовната вечер паралията не бил с нея според долнопробната мълва, а с нова, вече друга жена. Според сводките от МВР тя е била съпругата му Десислава. Дъщеря е на Александър Добринов – собственика на представителството на модната къща „Бициани” у нас.
Ала според трети, също добре „информирани лица” от МВР, „съпругата” се назовавала Радост Драганова – водеща на ТВ-предаване на Би-Ти-Ви „Огледала”.
Официално така и не уточниха точно коя е дамата, свидетелка на убийството сред трите изредени дотук или някоя друга. Тя се е развикала като луда – ревейки с цяло гърло за помощ, пищейки от ужас – напръскана с капки кръв, след което изпаднала в ступор. Излезлите по прозорците обитатели с почуда гледали популярното от сините им екрани лице, обляно в сълзи и с размазан грим, тресящо се от неистов страх.
Всъщност счетоводителят на мафията си падал по Мадамите с главно „М”, както той ги наричал. За разлика от други младокът Косьо Дишлиев обичал да посяга, и то все на чуждо. Говори се, че той открил за кариерата Цеци Красимирова, а после щедро-щедро харизал завоеванието си на убития в Амстердам негов адаш – Косьо Самоковеца. После се облажил с други метреси на силови босове – кой от кой по-могъщ. Обаче и така никой от тях не посмял да посегне на един от най-влиятелните касиери на наркоканалите у нас. Говори се, че дори забърсал две „Мис Българии” и една „Мис София” – Деси Илиева. И трите са известни като добре охранявани територии на босовете на две от трите трибуквени групировки в България.
Убитият бил забелязван редовно и в компанията на едни от най-известните манекенки у нас. Логично - според подземните среди в бурното си минало той е въртял проститутски вертепи на едро, от където и стартирал възхода му към висините на мафията.
Известно е, че Дишлиев като касиер на наркоканалите активно е помагал и за препирането в наши банки на 30-те милиона марки откуп за отвлечения немски милиардер Ян Филип Реемтсма. (семейството е собственик на едноименния немски концрен)
Брендо, а покрай него и Дишлиев са били добре познати с един от организаторите на покушението - спортиста Кузман Гуслеков, (баскетболистът е племенник на директора на Второ главно управление на Държавна сигурност генерал Григоров. Приятелката му Мария (Мери) пък е дъщеря на Емил Христов,
секретар на ЦК на БКП по онова време) Двамата - Дишлиев и Кузманов са въртели съвместен бизнес, а и друг „бизнес” и т.н., и т.н. Така че е много вероятно Дишлиев като касиер на световна и европейска наркомафия да има пръст и в това престъпление.
Информирани за сенките от подземието твърдят, че възходът на Дишлиев започнал още по времето на Поли Пантев, който оценил потенциала в зеления тогава младеж. После Пантев станал излишен и Дишлиев го наследил.
Според една от версиите той не е загазил заради провалена точно преди смъртта му огромна наркопратка към Испания с родната яхта „Есприта”, както твърдяха от МВР и медиите. По принцип коката се заплаща при вземане от Латинска Америка, купувачът си носи отговорността за транспорта й, а крайните получатели в Европа я плащат след вземане.
Така че изгорелите в схемата са именно българите. По всяка вероятност убийството е дело на родните акули кой да води бащина дружина.
Покрай неговата смърт бяха навързани още няколко убийства – това на шофьора на Фатик, на петролния бос Явор Марков, наръган зверски с ножове пред собствения му дом в в софийския квартал „Овча купел”, с отвлечения буквално дни преди този разстрел сириец Християн Валю – дясна ръка на убития Фатик...
Освен в това дружество Константин Дишлиев има участие в още 10.
И там изненадите около Брендо и Дишлиев и върховете на властта и парите в България ще се множат.
В „Оу Джи Транс” АД бизнесът е въртян заедно със синовете на олигарха Сашо Дончев – шефа на „Овергаз”. Пламен Дончев е бил председател на Съвета на директорите, а негов член – Михал Дончев. С Михал са били партньори по бинес в ямболската винарна „Водичане”. Избата се управлява от съпругата на Константин Дишлиев.
Той е бил един от управителите на фирма „Елма” АД. Компанията е с 99 % италианско участие и са занимава с търговия на едро. С италиански бизнесмен Дишлиев има фирма за производство на вина К.Л.Е. АД. Чрез фирмата „Константин Владимиров Дишлиев”, бизнесменът се участвал и в застраховането. Чрез фирмата „Пам пропърти” е уреждал сделки с недвижими имоти.
Участва във фирмите „Пи Еф Ю Ауто”, „Пи Еф Ю Дилър”, „Пи Еф Ю Кънстракшън”. Собственик е на 10 процента от финансовата къща „Пи Еф Ю” и „Прайм Асетс Мениджмънт”, София. Изпълнителен директор на самоковската посредническа фирма „Рондиа”.
Дружествата на Дишлиев са имали бизнес отношения с големи компании у нас като „София Ауто” АД, „Булвария Холдинг” АД , „Софавто” ООД, „Капитолия импорт-експорт” ООД, „Явлена” ООД, „Бокар” ООД и други.
Като чукане на зърна на броеница последва нова, поредна смърт.
На 24 април 2007 г. в дома си в столичния квартал „Лозенец” беше застреляна 50-годишната Йорданка Запрянова. Тя беше ключов свидетел по делото срещу Евелин Банев-Брендо. Шест куршума я преселиха в отвъдния свят. Пет от тях са право в устата й. Изстрелите отекнаха един ден преди съдебното заседание, на което щеше да даде показания. Запрянова е майката на убития Константин Дишлиев и беше заявила, че е готова да изпее всичко – та чак до политическото ръководство на наркоимперията.
Тогавашният главен прокурор Борис Велчев изкоментира като безпрецедентно покушението. „Не знам за друг случай, в който да е бил убит свидетел, който е предстояло да дава показания на следващия ден”, посочи той. „Трябвало е да проявим повече грижливост и да вземем мерки за охрана на свидетелите”. Не е странно, че никой не се е сетил навреме за това – на фона на забърканите политици разсеяността е била добре приета и дошла.
„Убиха сина ми, взеха ни бизнеса, сега и мен ще убият” - редяла през сълзи навремето Запрянова според разказ на кварталната бакалийка Петрова.
Чуковете, алкохолът - също оръжия на смъртта
И за малко щеше да се случи поредната смърт от броеницата – този път след брутална и невиждана до тогава у нас разправа. На 22 септември 2008 г. вечерта почти беше усмъртен известния журналист Огнян Стефанов в зверски побой – представете си, с чукове! Нападателите го пресрещнали на излизане от заведение „Кипарис” – собственост на олигарха Младен Мутафчийски.
Стефанов имал среща с Брендо и адвокатът Петър Колчев във връзка с публикации, поместени в сайта му „Фрог нюз”. И мафиотът, и юристът присъствали на побоя, опитали да се намесят в защита на нападнатия, но Брендо отнесъл юмруци по лицето и носа си, а правистът – ритници в ребрата. Поне такава беше официалната версия. Беше лъжа!
Защото Евелин Банев никога не се е движил без солидна охрана от поне 6-7 яки гавази, често пъти и до десетина, при това всички въоръжени и с официални разрешения за притежаване на пушкала. За човек с биография и дейност като неговата да се разхожда без бодигардовете си наоколо е равнозначно да направи опит за самоубийство.
Затова по всяка вероятност опитът за намеса на Брендо при странното отсъствие на охраната му е било прекрасен начин за получаване на алиби. във връзка с престъплението.
- Говорехме за мое присъствие в медиите. Да, нали от една година и половина по повод на пране на пари се появяват различни публикации какъв е Евелин Банев-Брендо и това беше една от причините да си говорим. ... Просто го попитах не се ли притеснява за това, че го свързват с този сайт „Опасните”... Аз всъщност не знам какво пише в този сайт. Никога не съм го чел. ... – думите са на самия Брендо.
Стефанов го беше загазил не пред наркомафиите, а пред правителството на коалицията на БСП, НДСВ, ДПС.
Бяха го заподозрели като издател на анонимния сайт „Опасните”. В него излязоха разобличителни разкрития за афери и какви ги върши премиерът с помощта на ДАНС – в кръга на служебната си дейност. Поместиха се сензационни пикантерии дори от личния му живот.
Бяха обещани нови потресаващи разкрития, вкл. за подземния свят, наркоканалите и най-висшите им политически покровители. Но ДАНС успя да открие сървъра и спря сайтът. Огнян Стефанов след побоя по чудо излезе от комата, над година беше лекуван, претърпя множество операции и остана сакат за цял живот.
Година по-късно последва поредната смърт от броеницата. Заради обстоятелствата около нея този път МВР успя да я опази в тайна, но не и от мен.
Заместник апелативният прокурор от Софийска апелативна прокуратура Велин Елмаян загина при странни обстоятелства. Той почина в нощта на 22 срещу 23 октомври 2010 г. от тежка черепно-мозъчна травма. В кръвта му откриха рекордните 5.5 промила концентрация на алкохол, което се определя като тежко, много опасно за живота отравяне. Невероятни за човек, които иначе дори не близва, невероятни дори и за заклет пияница с дългогодишна практика.
Трябва да е бил отдавна в безсъзнание, но въпреки това през нощта е излязъл от апартамента си и тръгнал да слиза по стълбите, паднал, ударил си главата, върнал се обратно в жилището, легнал си спокойно и умрял от раната на черепа си. Не се смейте – такова е обяснението на МВР!
.
Тази случай беше премълчан в бюлетина за произшествията, а и досега никой не желае да коментира случилото се. Въпреки правилата дори не е проведено разследване – смъртта е квалифицирана като безспорно „нещастие”.
Именно Елмаян бе поставен начело на спецекипа от „неподкупни магистрати”, които трябваше да решават знакови дела. Именно той подготвяше и разследваше делото на Евелин Банев – Брендо. След тази потулена и укрита от държавата смърт вече няма следовател или прокурор, дори читав, който да се осмели да бръкне дори малко по-надълбоко.
Следващият скандал не се състоя – поне у нас.
Ала в САЩ гръмна като високоговорител.
Оказа се, че български брокер и дилър на „Уолстрийт” - Юлиан Цолов, е ужилил клиентите си с над 400 милиона долара. Според добре информирани източници от ФБР значима част от тези пари били инвестирани у нас и изпрани чрез Брендо и политическите му покровители.
Цолов избяга от САЩ, спипаха го в Испания и го осъдиха на 4 г. затвор в САЩ след споразумение с тамошната прокуратура. Споразумение в такива случаи по принцип означава само едно – да кажеш и майчиното си мляко. Цолов излежа годините си и се върна у нас през 2013 г., а после се ожени за бившата миска Славена Вътова. Никой не го пипа с пръст – компроматите, които знае, са най-добрата защита.
Естествено, и у нас родната ДАНС започва разследване – отгоре-отгоре и естествено не разкри нищо. Но по този начин прибави към разкритията в САЩ и достатъчно нови компромати за обвързаността на мафия и политика у нас. Не се съмнявам, че в Ленгли (централата на ЦРУ) доволно са потривали ръце - кучи синове като родните властници трябва да се държат изкъсо.
Не се случваше за първи път.
 
- Аз съм! Свободен съм! - Тези думи чува в телефонната слушалка през нощта на 26 април 1996 г. Ан Катрин - съпруга на германския милиардер Ян Филип Реемтсма. 43-годишният богаташ е изчезнал безследно 33 дни по-рано - отвлечен срещу 30 млн. откуп и отрязан пръст от ръката му, за да се сплашат близките му.
Навремето добър приятел на Брендо – Кузман Гуслеков (по-късно убит), беше подготвил и организирал чрез немците братя Драхт може би най-голямото до онзи момент ВИП отвличане в света. Немският тютюнов магнат – милиардерът Ян Реенсма изчезна на 25 март 1996 г. и беше освободен срещу рекордния и досега откуп от 30 млн. Тези пари бяха почистени, колосани и изгладени чрез родните банки и с помощта на структурите на Брендо. След престъплението Драхт избяга в Аржентина, преминавайки през България. После още два пъти е бил у нас въпреки международното издирване, закрилян от "висша сила" (бел.: Драхт беше накрая беше спипан в Аржентина и соъден в Германия)
Гуслеков се беше сродил роднински още по социалистическо време с Емил Христов – секретар на ЦК на БКП и виден партиен деятел. Христов отговаряше и за международните контакти и агентурата на БКП в чужина. Гуслеков е и племенник на генерал Григоров - шеф на Второ главно управление на Държавна сигурност.
Практически връзките на Гуслеков с висшата комунистическа номенклатура след убийството му преминаха в ръцете на Евелин Банев. Те го създадоха толкова могъщ и всесилен като бос на родната мафия, като Дядо на световната.
И като кукла на конци пред политиците ни – действителните господари на империята.
Защото на 5 март 2013 г. трима маскирани отвлякоха дъщеричката му Лора пред къщата му на столичния бул. „А.С.Пушкин”. Похитителите простреляха охраната, хвърлиха момичето в неиздирен и до днес автомобил и изчезнаха. След 47 дни неизвестност детенцето беше освободено на 21 април.
Три дни след отвличането – на 8 март съдът в Милано уважи искането на защитата на Брендо за нови обструкции по процеса. Заседанията продължиха през април. Брендо обаче не си отвори устата, мълчеше като ням и детото му видя белия свят отново.
Само за 4 месеца италианската Темида си свърши работата и му отсъди 20 години затвор. Дори милиардите на Брендо не помогнаха.
Българската Темида се тута от 2007 г.
И мълчи за финансово-политическите връзки.
Тресе я страх дори когато разговарям и притискам нейни представители, тресе я страх да разпита замесените политици, замесените най-едри родни бизнесмени, замесените височайши полит- и бизнессъпруги.
Помнят се чуковете, трошащи кости, помнят се изстрелите в устата, убийствата на знаещите и разследващите, помнят се "алкохолните" смъртни нещастия и отвличанията на дечица...
Но това е родната „Коза ностра” – „нашата си работа”, както се превежда от сицилианския диалект.
*** украинските антимафиоти задържат групата на Брендо
Фейсбук