Газовите сондажи възкръсват в цяла Европа

от Михал Худец | EURACTIV.com

Диверсификацията на източниците на газ, пестенето на енергия или строежа на на възобновяеми енергийни източници не са единствените възможности за страните от ЕС да скъсат с енергийната зависимост от Русия. Някои държави са избрали да разширяват съществуващите газови сондажи или да експлоатират неизползвани запаси

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен наскоро предупреди държавите от ЕС да не се отказват от дългосрочния си стремеж за намаляване на използването на изкопаеми горива, след като някои се върнаха към въглищата след решението на Русия да ограничи доставките си на газ.

Други обаче решиха да ускорят или разширят инициативите за сондиране на газ. Пример за това е съвместната холандско-германска сондажна операция в Северно море. Проектът е планиран от известно време, но правителството на германската провинция Долна Саксония реши да не издава разрешителни. Холандското министерство наскоро обяви, че Долна Саксония “сега взема различно решение заради войната в Украйна“ и сондажите трябва да започнат през 2024 г.

Скрити резерви?

Натискът за разширяване на газовите сондажи се случва и в Италия. Страната произвежда около 3,3 милиарда кубически метра газ годишно, а според доказаните запаси са 70-90 милиарда кубически метра. Въпреки това запасите не могат да се добиват заради законова забрана.

През февруари, в отговор на енергийната криза и нарастващите сметки за енергия, правителството на италианския премиер Марио Драги започна да обмисля дали да не удвои добива. Войната в Украйна ускори дискусията за енергийната стратегия на страната за експлоатация на нейните ресурси.

След като “Газпром“ прекъсна доставките за Италия, министърът на екологичния преход Роберто Чинголани започна преглед на сондажите и определи като грешка намаляването на собствените добиви.

Румъния е най-големият производител на петрол в ЕС и има доказани находища от газ в Черно море. Управляващата коалиция вече променя законодателство и позволи на инвеститорите да експлоатират резервите.

Норвегия традиционно е вторият най-важен доставчик на газ за ЕС. След нахлуването в Украйна Норвегия обеща да помогне на ЕС да намали зависимостта си от руския газ. За да замени руския газ, норвежкото правителство разреши увеличаване на производството, което беше посрещнато със силно неодобрение от лявата опозиция, предупреждавайки за блокиране на инвестициите в проекти за изкопаеми горива.

Малки държави, големи мечти

Планове за проекти за сондиране на газ се появяват не само в големите европейски страни, но и в по-малките.

Словакия е една от страните в ЕС, която най-силно разчитат на газа като енергоизточник, като годишната консумация е 5 милиарда куб.м. За Сравнение България консумира 3 млрд. куб.м. при значително по-голямо население и енергоемко производство.

Преди няколко години Словакия откри находище на газ, което може да покрие около 10% от вътрешното потребление. В миналото еколозите категорично се противопоставиха на сондажите с твърдението, че проектът е вреден и ненужен. Войната промени това и проектът отново е на масата.

Според инвеститорите сондирането може да започне след две години, ако всичко върви по план.

В момента Албания не консумира, не произвежда и не внася газ. Той обаче притежава резерви и правителството настоява за газификация в промишлеността и бита, разчитайки на собствените добиви и плаващи терминали за LNG край южното крайбрежие. Н

Въпреки тези инициативи, не всички държави избраха да експлоатират своите газови запаси. България има приблизително 480 милиарда кубически метра шистов газ, но действащото законодателство предотвратява експлоатацията и правителството няма планове да променя статуквото.

Франция има значителен потенциал за офшорни и наземни резерви, но както в България и Италия, законът забранява издаването на нови разрешителни.

Единствено депутатът Давид Хабиб пледира за повторното отваряне на газовите находища в Елзас, но няма достатъчен политически натиск за промяна на ситуацията.

https://euractiv.bg/section/%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b5%d1%82%d...

Tags: