Газът за България поевтинява с 13% през юни без руските доставки

https://euractiv.bg/section/%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b5%d1%82%d...

Държавната компания „Булгаргаз“ предлага на енергийния регулатор газът да поевтинее с малко над 13%, считано от 1 юни. Новата цена ще бъде 141,28 лева за мвт/ч. Досега синьото гориво се продаваше срещу 162,57 лева за мвт/ч.

С новите промени всъщност се връща цената на горивото до малко по-ниски стойности от тези през април, когато 90% от природния газ идваше от Русия.. Тогава мегаватчас природен газ струваше 142,99 лева. Още тогава от КЕВР дадоа заявка, че може да очакваме намаление през юни заради договорените два танкера втечнен природен газ от САЩ.

От 1 юли България ще започне да получава пълните доставки от азерски газ, което вероятно ще доведе до допълнително поевтиняване на газа.

В края на април „Газпром“ обяви, че спира доставките на природен газ за България в нарушение на действащия договор. България и Полша още тогава отказаха да се съобразят с руското искане за откриване на сметки в рубли в „Газпром банк“.

Премиер Кирил Петков обвини Русия в провеждане на енергиен шантаж срещу България, която спазва договорите за доставка на газ и няма закъснения в плащанията за доставките. В края на април той коментира, че България е подготвена за този сценарий и има готов план за алтернативни източници на природен газ.

Окончателното решение на КЕВР за цената на природния газ през юни се очаква по-късно в сряда, 1 юни.

От 1 юни „Газпром експорт“ спря доставките за водещата датска компания „Йорстед“ (Ørsted), както и за „Шел Енерджи Юръп Лимитед“ (Shell Energy Europe Limited)

Причината е, че двете компании не са платили в рубли за извършените през април доставки, съобщиха от руския газов доставчик във вторник. В края на май бяха спрени доставките за Финландия и Нидерландия.

Въпреки това цените на водещия европейски хъб TTF в Нидерландия, които се приемат за референтни за цените на газа в цяла Европа, остават стабилни през последните три месеца. Цената на договорените на 1 юни доставки е около 88 евро за мегв/ч, което означава, че България получава по-евтин газ от средните цени за ЕС.