Ген. Решетников осветява руски "актив" и "проваля" именно операция на "конкурентната" ГРУ, а не на собствената си система НКВД-КГБ-ФСБ-СВР.

Асен Генов 

Добра вечер! Само минавам. Повечето провалени и/или осветени и известни ни операции, свързани с рекрутиране на руски активи, мероприятия срещу "нежелани" активисти, журналисти и/или defectors (предатели, дезертьори, изменници) или хибридна намеса се извършва основно от ГРУ. Кариерата на Решетников е в структурите на СВР (Служба Външно разузнаване), по-рано ПГУ на НКВД, по-късно ПГУ на КГБ, чийто правоприемник е ФСБ на РФ. СВР е правоприемник на ПГУ на КГБ. Между КГБ (днес ФСБ) и ГРУ съществува както конкуренция, така и напрежение. Ако, хипотетично, в онова свое интервю за канала "Царьград" на Малофеев ген. Решетников осветява руски "актив" (да се прави разлика между asset и recruited agent), о.з. генералът "проваля" именно операция на "конкурентната" ГРУ, а не на собствената си система НКВД-КГБ-ФСБ-СВР. Повтарям, хипотетично. Да се знаят фактите е добре...
Припомням, също така, че РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания), чийто директор за определен период е бил Решетников, поръчва през 2016-та г. социологическо изследване в България, според което, кандидатът за президент на България, подкрепен от БСП тогава, трябва да има следните характеристики:
По-скоро мъж, не по-възрастен от 60 г., успешна кариера, но не интелектуалец, некорумпиран, да е демонстрирал кураж, гръбнак, да отстоява по-голям суверенитет в рамките на ЕС и НАТО. (по материали от изследването, цитирано в български медии).
Останалото, както се казва, е история.
 
Фейсбук