Георгиева: Бежанците са като цунами, ще ни удари!

Референдумът във Великобритания ни каза, че имаме нова реалност и че не сме достатъчно подготвени за нея, заяви по БНТ зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева. Младите хора в градовете с по-добри доходи масово гласуваха да останат в ЕС, а за излизането гласуваха по-възрастни хора с по-ниски доходи. Причината - младите хора са по-адаптивни в променящата се динамична икономика, а на по-възрастните им трябва социална защита.

Позитивът на референдума е отрезвяването. Хората си казват: "Хубав, лош ЕС – по-добре с него, отколкото без него", и в страни като Германия подкрепата за ЕС нараства. През следващите две години има време да се подготвим за това какво ще е бъдещето на ЕС без Великобритания. Правим всичко възможно и в бюджета да пренасочим средства към опазване на външните граници, да изградим агенция, която да работи срещу безконтролното пресичане на границите, работим в посока на това да изградим по-ефективна защита срещу тероризма. Затова трябва да се съобразяваме с това колко пари има в бюджета. Днес трябва от всяко евро да получим максимума, заяви още Георгиева. 

Преди време казах, че бежанската вълна, за съжаление, става все по-мощна, тя е като бавно движещо се цунами и ако не вземем мерки да помогнем на хората там където са, то ще ни удари, добави тя. 

Затова още в началото на сегашния си мандат поисках повече средства за тази цел. За нас като европейци е по-изгодно да помогнем на тези хора там, където са, отколкото да им помагаме на територията на ЕС. Виждаме, че не ни е лесно да приемаме хора, които са с друга култура и рискът, че Европа може да се затвори, става реален, обясни еврокомисарят.

http://frognews.bg/