You are here

Георги Иванов: Кметът Николов стана Йоан Втори, Павел Маринов ни занимава с картинки

Георги Иванов: Кметът Николов стана Йоан Втори, Павел Маринов ни занимава с картинки„Супер Бургас“ е само художествено произведение, а Николов едва ли ще си купи турски плочки за вкъщи, каза кандидатът за кмет

 

Скандални данни за управляващите в Бургас обеща да огласи по време на кампанията си кандидатът за кмет от Партията за хората от народа Георги Иванов. Той подложи на жестока критика и управляващите от ГЕРБ, и столетницата БСП на пресконференция в Капитанската зала на хотел „България“ днес.

„БСП кара избирателите си в Бургас да гласуват за картинки. Този проект „Супер Бургас“, който ние не отскоро гледаме, е едно художествено произведение. А призивът „Грижа за слабите и работа за силните“ е циничен, защото именно БСП създаде силните на деня – партийните олигарси, а остави слаби обикновените хора“, каза Иванов.

Според него, конфликтът в Катуница е резултат от тази политика, прокарвана и от БСП, и от ГЕРБ - да се покровителстват богатите, какъвто е и цар Киро, а да се мачкат обикновените хора. „Липсва справедливост – аз циганин в данъчно не съм видял. Това малцинство живее на гърба на българите – ние работим и плащаме налози, докато те не плащат нито данък сгради, нито ток, нито вода, а с парите от нашите данъци се правят улици в ромските квартали, прекарват се водопроводи, канализация и какво ли не. Трябва ли ние да изнемогваме, а циганите на наш гръб да ни ограбват и убиват безнаказано, и за тях да няма закони“, попита риторично Иванов и допълни, че политиците толерират това малцинство заради изборните му гласове.

„Преди 4 години, по време на изборите, един мъж на около 65 години беше убит с метален прът от цигани. Лекарската комисия обаче излезе със становище, че преди да бъде ударен, човекът получил инфаркт и това е причината за смъртта му, а не удара с желязото. Убийците бяха оправдани, защото циганските гласове трябваха на ГЕРБ“, разказа Иванов.

Той не спести и упреците си към досегашния кмет Димитър Николов. „Видях отчета му от над 200 страници и там на много места той говори в бъдеще време. Извинявайте, но един кмет трябва да се отчита в минало бешело време“, смята Иванов. Когато дошъл на власт, Николов обещал пълна ревизия на общината, изчистване на корумпираните служители, прекратяване на неизгодните договори, сключени от Йоан Костадинов, но не изпълнил обещаното. Сега 90% от кадрите на Йоан останали, не били сменени и фирмите, работили дотогава с общината. „Затова аз наричам Димитър Николов Йоан Втори“, обясни Георги Иванов.

Той припомни и телевизионния диспут, на който повдигнал въпроса за изхарчения 1 милиард лева – пари от бюджета на Бургас и европейските програми плюс 70 милиона кредити, които щели да плащат с години гражданите на Бургас. Тогава водещият го попитал по-добре ли е кметът да не прави нищо, за да не  харчи пари. „Кметът трябва да работи, но да харчи парите на града разумно. Ако плащаше със свои пари, Николов нямаше да си купи турски плочки за вкъщи. Още повече, че според изискванията европейските средства трябва да се изразходват за европейски продукти“, каза Иванов. Освен това тези плочки – според него – нямали сертификат и на палетите били налепени някакви етикети едва тогава, когато той поставил въпроса като общински съветник. „Това е огромен скандал, който бе потулен“, каза Иванов и отново напомни, че ларгото на града нямало нужда от толкова много железобетон, който бил излят в такива мащаби, за да се осигури добра печалба на правилната фирма.

Иванов разкритикува остро и определената за града такса смет. За последните 7 години тя била увеличена 3 пъти, а градът не е нараснал толкова. „Не може един офис, който в края на деня изхвърля кошче с хартия, да плаща 11 промила“, каза Иванов и обеща, ако бъде избран за кмет, да намали таксата най-малко с 30 процента.

Той раздаде на журналистите листовка с 12 обещания – да не нагласява обществените поръчки, за да ги печелят фирмите на Йоан, да не харчи пари за турски плочки, да не тегли десетки милиони кредити, да не прави целия център синя зона, а хората, които живеят тук, да плащат, за да спират пред домовете си, да не урежда ямболски и ДПС-арски фирми да работят в Бургас и т.н. „Всеки общински съветник от Партията за хората от народа ще подаде веднага оставка, ако гласува дори веднъж против интересите на Бургас“, обеща Иванов. Неговият щаб подал сигнал и срещу предизборните материали на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев – Маргарита Попова, тъй като на тях не било изписано, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

В края на пресконференцията той подари на журналистите стенни часовници, които по-бързо да отмерват времето на управляващите. „Време е да ги сменим и да си върнем нашия град в нашите ръце“, повтори девиза си Иванов.

Автор: Besove.bg