ГЕРБ + БСП + ДПС провалиха нови изборни правила

Написано от 19 минути

https://19min.bg/news/8/149622.html?page=1

Народните представители от ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха възможността за нови изборни правила.
Изборната реформа, която обещават новите формации в Народното събрание, ще бъде прокарана в най-добрия случай в силно орязан вид.
В предложенията на Има такъв народ, Демократична България и Изправи се! Мутри вън! основно място заемат дистанционното електронно гласуване, както и гласуването по пощата. Те са предвидени като методи, чрез които да се подпомогне участието в избори на българските граждани в чужбина, както и на онези, които са поставени под карантина или в изолация. Това са най-радикалните и новаторски идеи по отношение на изборната система.
От ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС обаче възразяват срещу въвеждането на подобни практики, които смятат за твърде несигурни. А тези политически сили имат повече депутати, отколкото новите политически сили в Народното събрание. Това означава, че е твърде вероятно да отпаднат в окончателните промени, които пленарната зала на Народното събрание ще направи в Изборния кодекс. На първо четене промените в него ще бъдат обсъдени в залата още този петък. Със скоростта, с която се движи обсъждането им, най-вероятно второто четене ще се състои до няколко седмици.
Същата комбинация от парламентарни групи (б.р. ГЕРБ,БСП и ДПС) прокара тихомълком в края на миналото Народно събрание абсолютно ненужните и незаконни екостикери, за които вече 19’ многократно писа. Отново тази скрита тройна коалиция гласува и създаването на държавни бензиностанции, където бяха изсипани милиони, а дейност няма. В тази нова държавна структура вече бяха назначени шефове и персонал, а кога и дали изобщо ще започнат да функционират държавните бензиностанции остава загадка.
Случайно или не същите три партии се обединиха около промяна предложена от ДБ с която главният прокурор Иван Гешев беше задължен да се явява пред парламентарната правна комисия за изслушване най-малко веднъж на всеки три месеца. Народните представители от ГЕРБ, БСП и ДПС обаче добавиха задължително изслушване да има и за председателите  на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС).