ГЕРБ - ВЪН! ИСКАМЕ “Партия за хората от народа”


ГЕРБ - ВЪН! ИСКАМЕ “Партия за хората от народа” Интересът на бургазлии към „Партия за хората от народа” продължава да расте през последния месец, показва социологическо проучване на софийска агенция. Все повече местни хора виждат „Партия за хората от народа” и представляващия я Георги Иванов като алтернатива на досега управляващите и като своя избор за предстоящия вот в неделя.

„Интересът е очакван, като се има предвид колко много бургазлии ме срещат и колко много читателски писма пристигат в редакцията на вестника. Очевидно е, че хората вече не вярват нито на традиционните партии, нито на ГЕРБ. Не виждат алтернатива и в разни „патриотични” формации”, коментира Георги Иванов.

В първото проучване за изборите, проведено от Регионалния граждански алианс “Честни избори 2011” от 3 до 9 септември, присъствието на „Партия за хората от народа” в следващия бургаски общински съвет бе повече от ясно. Сега анкетираните твърдят, че „Партия за хората от народа” ще има повече от 5-ма съветника в следващия местен парламент, с което ще надмине доста традиционни и познати партии – например ДПС, СДС, НДСВ, АТАКА.

ГЕРБ и БСП също намаляват присъствието си в следващия общински съвет според социолозите. Спад бележат и други досегашни съветници – например социолозите не дават повече от 1 съветник на формацията на Георги Манев.

Сега социолозите очакват 47% избирателна активност спрямо 52.5% през 2007.  Според тях  16 политически формации прескачат прага за общински съветници в края на месеца.

През 2007 в Общински съвет - Бургас влязоха 11 формации при над 50 субекта, участвали в изборите. Сега се състезават 36, а социолозите прогнозират 16 да успеят да прескочат така наречената „общинска избирателна квота“.

Детайлно социологическо проучване, проведено в периода от 27.09.2011г. до 03.10.2011 г. с 2 529 анкетни карти сред бургазлии, показва основните политически нагласи на бургазлии седмици преди вота.

7.30% декларират, че при промяна в политическата ситуация до изборите биха променили своя вот за съветници. 5.60% декларират такава готовност в избора за кмет.

10.20% от заявилите нежелание да гласуват са готови да отидат до урните при настъпване на:

1. Извънредно политическо събитие - 2.50%;

2. Промяна в икономическата ситуация в страната - 3.04% и при

3. Промяна в икономическото положение в тяхното домакинство - 4.66%.

Както се вижда от проучването, основна тежест при гласуването дава личната позиция на всеки бургазлия, а именно – неговите лични и на семейството му доходи и статукво. В тази връзка са и посланията на „Партия за хората от народа”. За повече от двадесет години „демократичен преход” социалният и граждански статут на хората от народа е плачевен. Българските граждани живеят в голямото си мнозинство най-зле в Европа, с рухнало здравеопазване и пенсионноосигурителна система. Държавата е абдикирала тотално от ролята си на социален гарант в обществото.

Приоритет на държавната политика трябва да стане социалният статус на хората от народа, защото този народ формира заплатите на тези държавници. Държавата трябва да осигури за хората от народа си: достойно обезпечаване на старините чрез реални пенсии; напълно безплатно средно образование за всеки български гражданин; закони, осигуряващи достоен статут на гражданите при взаимоотношенията им всяка публична администрация – тук и сега; икономически и финансови механизми, чрез които държавата да подпомага, а не да притиска и фалира малките предприемачи в тяхната дейност.

Защото като се мачкат малките народни фирми и се толерират големите корпорации със съмнителен произход на партийните олигарси, по-добро бъдеще за народа няма как да има.

Георги ИВАНОВ