ГЕРБ готви тайни продажби на общински имоти

Димитър Людиев.Тайна приватизация на апетитни общински имоти се подготвя в Бургас. Това става ясно от докладна, входирана в Oбщинския съвет от председателя на групата на ГЕРБ Димитър Людиев. Докладната предлага приватизационните сделки в града да минават изключително лесно и бързо, а Oбщинският съвет да бъде само в ролята на зрител. Досега бе необходимо решение на Oбщинския съвет за почти всяка сделка с общинско имущество с оценка над 200 000 лв. Повечето сделки минаваха с одобрението на Oбщинския съвет.

В докладната Димитър Людиев иска промяна на Правилника за дейността на общинската Агенция за приватизация и публично-частно партньорство (АППЧП). Според нея сделки на стойност над 200 000 лева могат да бъдат разрешавани само от Надзорния съвет на агенцията, без да е нужно решение на Общинския съвет. Такова решение ще се изисква само за сделки над 500 000 лева.

ГЕРБ готви тайни продажби на общински имотиСпоред Людиев, известен в града освен с видното си положение в групата на ГЕРБ и с множеството училищни столове, които неговата фирма държи под наем, така работата на агенцията щяла да се улесни. Щяло да има по-голяма оперативност, сякаш сега, с 28 души общински съветници и пълно мнозинство на ГЕРБ, такава оперативност липсва.

Просто целта на ГЕРБ е да продават общински имоти без много-много да се разчува за това.

За това говори и следващата промяна, поискана от Людиев – общинските съветници, членуващи в Надзорния съвет на Агенцията по приватизация, да се намали от 9 на 5 души.

Справка за дейността на общинската Агенция по приватизация показва, че за последния мандат – 2007-2011-са извършени едва 15 сделки, т.е. по-малко от 5 на година. Агенцията едва ли е затрупана от поръчки, че да има нужда от оперативност. Но какво е видно още от публичния регистър? Ами все сделки на приближени до ГЕРБ и управниците лица. Например фирма “Среги” ООД, ГЕРБ готви тайни продажби на общински имотикомандвана доскоро явно, а сега се твърди, че тайно от шефа на ВиК-Бургас Ганчо Тенев, е купила вила в парк „Росенец”. Друга фирма, близка до зам.-кмета Костадин Марков – „Олимп строй”, също има имот там, купен пак почти за жълти стотинки.

Други близки до ГЕРБ – например хора на Георги Манев, също са си купили общински имоти на ул. „Оборище”.

Очевидно е, че не оперативността спъва сделките на гербаджии, ами публичността...

Георги ИВАНОВ