You are here

ГЕРБ дадоха заявка за козметични изборни промени след критиките на ОССЕ

Макар управляващите да не се съгласиха, че докладът на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за местните и президентски избори в България през есента на миналата година, е остра критика за организираното от тях гласуване, ГЕРБ все пак ще предприеме някакви действия по препоръките на организацията.

По инициатива на управляващите днес парламентът реши в срок от 3 месеца правната комисия (ръководена от зам.-председателят на групата на ГЕРБ и основен автор на Изборния кодекс Искра Фидосова - бел. ред) да подготви предложения, с които да бъде отговорено на препоръките в доклада на ОССЕ. Никъде в решението обаче не се казва, че ще има законодателни промени.

ГЕРБ не се съгласиха с искане на опозицията специализирана комисия да изготви предложения за промени в Изборния кодекс, както и медийната комисия конкретно да се занимае с препоръките към зависимостта на медиите в хода на кампанията. Не беше прието също в закона да се набележат и нови правила за контрол върху финансирането на агитацията.

В същото време мнозинството (основно с гласове "въздържал се") отхвърли и искането на "Синята коалиция" в решението изрично да се запише, че комисията, работеща по критиките на ОССЕ, ще излезе с предложения за промени в законодателството, препоръчани от международната организация, като те ще бъдат приети до 31 юли 2012 г.

Така все още не е ясно дали изобщо ще има промени в Изборния кодекс и ако има такива – дали те ще са само козметични. Съмненията, че сериозни промени няма да има, идват и от думите на управляващите по време на днешния дебат, че всъщност ОССЕ оценява кодекса като добра основа за провеждане на избори, а слабостите са от организационно-технически характер и в "отделни детайли на нормативната основа", но не и в основни принципи на закона.

ОССЕ реши да прати мисия за наблюдение на изборите, след като още преди изборната кампания, политици от опозицията и представители на неправителствения сектор изказаха редица опасения, че гласуването няма да бъде честно и ще има манипулации. Впоследствие както в междинния си доклад, така и в окончателния документ, наблюдателите потвърдиха голяма част от притесненията.

Въпреки множеството сигнали за порочни практики или затруднения пред избирателите да упражнят правото си на глас, въпреки хаосът при организацията и провеждането на изборите, както и въпреки констатациите на ОССЕ, управляващите преди време дадоха да се разбере, че надали ще предприемат промени в изборния кодекс. Първоначално те заявиха, че може да обмислят някакви изменения, които да коригират проблемите, но впоследствие решиха, че всичко можело да се поправи чрез по-добра организация на администрацията и обучения.

И днес управляващите дадоха да се разбере, че не виждат сериозни проблеми и не оценяват докладите на ОССЕ като критика.

Всъщност същинската оценка се съдържа в текста от доклада, че Изборният кодекс е добра основа за провеждане на изборите, която може да бъде усъвършенствана. Но няма сериозна критика за опорочаване на изборния процес, заяви Юлиана Колева от ГЕРБ. "Естествено има препоръки, но в контекста, че нито една страна няма изборно законодателство, което да отговаря 100 процента на международните стандарти", допълни тя.

Колева изрази задоволство, че оценката в доклада "не споделя мнението на опозицията по изборния процес – няма обвинения за заложени лоши изборни практики в кодекса, нито се потвърждават внушенията за всеобща манипулация и най-лошо организирани избори." По думите й проблемите са в отделни детайли на нормативната основа, а не в основни принципи на закона. А слабостите били от организационно-технически характер.

Екатерина Михайлова от "Синята коалиция" обаче заяви, че са абсолютно задължително промени, които ясно са казани и от ОССЕ. Тя заяви, че десните ще настояват за прозрачна работата на ЦИК, за законодателни промени, така че хората от "забранителните списъци" да не се изненадват в деня на избори, както и да не допуска регистрирането на участници в изборите – менте, дори на името на един от кандидатите за кмет (както стана в Плевен, където беше регистрирана коалиция на името на кандидат-кмета Найден Зеленогорски, който не участваше в тази коалиция – бел. ред).

Михайлова заяви, че сините са и за промяна в конституцията, за да се улесни обжалването на изборните резултати. Трябва и промени в ИК, за да се гарантира и честността на процеса по обжалване – по-ясни процедури при обжалване, за да не решават съдилищата различно, допълни тя.

Предложението й в проекторешението да залегне и точка, че Народното събрание ще приеме изменения в Изборния кодекс, отговарящи на препоръките в доклада до 31 юли 2012 г., обаче не беше прието.

Да оценим доклата да ОССЕ като положителен за начина на провеждане на изборите, е политическа безотговорност, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. И каза, че в доклада макар и по завоалиран начин се потвърждава, че това са били най-лошо организираните и манипулирани от властта избори. По думите му е имало добре планиран, системен натиск, върху политическия опонент от страна на управляващите. Не мога да приема, че беше допуснат езика на омразата, допълни той.

Говорите така, защото нямаше туризъм, нямаше хора, които десетки години не живеят в България, да дойдат и избират кметове и съветници, репликира го Искра Фидосова. Вие и вашето ръководство за първи тур на президентските избори бяха дали указания на избирателите си да пускат празни бюлетини, които да се отчитат като недействителни, за да имате основания месеци наред да хулите, допълни тя.

"Уродливите прояви са извършени с умисъл и са конструирани от вас, не от нас", заяви още председателят на правната комисия. И обеща, че лично ще инициира промяна празните бюлетини да се отчитат отделно.

После Фидосова заяви пък, че в Кюстендил, където изборите са касирани, опозицията е пуснала инструкция до свой председател на комисия, да не вписва в протоколите ЕГН-то на избрателите, за да може след това вотът да бъде оспорен.

"Никога законът не може да предвиди до какво може да стигне едно извратено мислене, за да манипулира изборния процес", каза Искра Фидосова.

Външният министър Николай Младенов, по питане към когото бяха днешните дебати, пък обвини опозицията, че политизира темата за доклада на ОССЕ. Още миналата седмица заявих, че препоръките ще бъдат анализирани и ще бъдат набелязани стъпки, това, че днес водим този дебат, означава, че опозицията иска да политизира въпроса, каза той.

Той посочи, че предходните управляващи нито веднъж не са "благоволили да отговорят на препоръки от международни наблюдатели". Дори отидохте по-далеч, 2009 г. забравихте да поканите ОССЕ и те изразиха съжаление от нежеланието на управляващите да поканят организацията, посочи Младенов.

Юлиана Колева

Дневник